САП зареєструвала кримінальне провадження проти Гонтаревої і Ворушиліна

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) зареєструвала кримінальне провадження за фактами можливих зловживань повноваженнями посадовими особами Національного банку, зокрема главою НБУ Валерією Гонтаревою, а також Фондом  гарантування вкладів фізичних осіб при здійсненні оціночної діяльності вартості активів ліквідованих банків.

Про це Українським Новинам повідомило джерело в антикорупційних органах.

За його словами, кримінальне провадження зареєстровано за ч. 3 ст. 365-2 (зловживання службовими повноваженнями особами, які надають публічні послуги) Кримінального кодексу.

Підставою для початку розслідування стали матеріали рапорту прокурора Генеральної прокуратури Владислава Куценко, який в кінці 2016 направив його керівникам Генпрокуратури, САП і Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

В даному рапорті йдеться про махінації з активами ліквідованих банків на суму близько 315,6 млрд гривень і про можливу причетність до них Гонтаревої і директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб Костянтина Ворушиліна.

Йдеться про штучне заниження вартості активів 68 ліквідованих банків з метою продажу активів за безцінь підконтрольним суб’єктам, що, в свою чергу, призводить до масових невиплат вкладникам таких банків.

В даний момент досудове розслідування триває.

Кримінальне провадження було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 3 січня.

Як повідомив Українським Новинам Куценко це кримінальне провадження є першим кроком для залучення до відповідальності вищих посадових осіб-корупціонерів.

‘Кримінальне провадження зареєстровано і це шанс, який не можна втрачати. Шанс, який може дозволити залучити керівників банківської сфери до відповідальності за всі ці безчинства, які проводяться фінансовою системою України, але за умови активної підтримки українського суспільства, допомоги в контролі з боку громадськості. Ми не повинні дозволити нікому зам’яти і закрити цю справу і в черговий раз врятувати Гонтареву від відповідальності’, – сказав Куценко.

Він закликав громадськість, а також депутатів Верховної Ради, банкірів і вкладників банків передавати будь-яку інформацію в НАБУ про порушення з боку Гонтаревої, Ворушиліна та інших посадових осіб.

Він додав, що розслідування за даним фактом проводить НАБУ.

‘Таким чином, адресуйте свої листи в НАБУ, вказуйте номер кримінального провадження, і просіть долучити їх до матеріалів саме цієї справи. Таким чином, ми зробимо з нього багатотонну, серйозну справу, яка не дозволить нікому уникнути відповідальності’, – упевнений співробітник Генпрокуратури.

Найближчим часом він планує передати детективам НАБУ додаткові матеріали, які у нього є.

Вищезазначена стаття Кримінального кодексу передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна або без неї.

Як повідомляли Українські Новини, раніше прокурори Генеральної прокуратури ініціювали відкриття кримінального провадження проти Гонтаревої і Ворушиліна за підозрою в можливих маніпуляціях з вартістю активів ліквідованих банків на суму близько 315 млрд гривень.

Gontareva Vorushilin UD

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *