У мережі WOG забрали 5-річну відстрочку на виплату 500 млн грн боргу для банку "Форум"

12 січня Вищий господарський суд України частково задовольнив касаційну скаргу ліквідатора банку «Форум» в справі №918/1930/14: ВГСУ скасував ухвалу Госпсуду Рівненської області від 20.09.2016 та постанову Рівненського апеляційного госпсуду від 07.11.2016, а справу про розстрочку направив на новий розгляд.

Як писав Finbalance, ухвалою Госпсуду Рівненської області від 20.09.2016 було задоволено заяву ТОВ ‘Золотий Екватор’ про 8-річну розстрочку (до 31.08.2024) на виконання судового рішення від 06.10.2015 щодо повернення боргу для банку «Форум» на 502,6 млн грн шляхом щомісячної сплати заборгованості. Постановою Рівненського апеляційного госпсуду від 07.11.2016 цю ухвалу було змінено, а термін розстрочки зменшений до 5 років (до 31.08.2021).

Нагадаємо, ТОВ ‘Золотий екватор’ пов’язане з групою «Континіум», яка контролює мережу автозаправок WOG). Серед її бенефіціарів – Степан Івахів, Сергій Лагур, Петро Димінський. Лідером групи вважався І. Єремеєв, який позаторік загинув через нещасний випадок. І. Єремеєв був лідером депутатської групи «Воля народу» у Верховній Раді, в яку на сьогодні входить у т.ч. С. Івахів. Ця група, як і група «Відродження» («імені» І. Коломойського) «підстраховує» коаліцію в парламенті, коли тій не вистачає необхідних голосів.

Рішення суду першої інстанції мотивувалося тим, що ТОВ ‘Золотий Екватор’ знаходиться у тяжкому фінансовому стані і одночасне стягнення усієї суми боргу призведе до повної зупинки господарської діяльності. Наслідком же відкриття виконавчого провадження з примусового виконання рішення суду буде накладення арештів на рахунки боржника та примусове відчуження його майна, вартості якого не вистачить для повного виконання рішення суду.

Апеляційний суд погодився з цим висновком, однак зазначив, що строк для погашення заборгованості у 8 років є завищеним, а розрахунки заявника вказують на можливість погашення ним заборгованості у коротший термін, у зв`язку з чим було надано розстрочку на 5 років.

Натомість колегія суддів Вищого госпсуду зауважила, що суди попередніх інстанцій «повно не перевірили та не надали у сукупності належної оцінки обставинам, якими мотивовані вимоги заяви про надання розстрочки виконання рішення суду, а також заперечення щодо задоволення цієї заяви». На думку ВГСУ, доводи ТОВ «Золотий екватор» щодо скрутного матеріального становища «не містять посилань на чітко встановлені та підтверджені конкретні обставини, наявність яких ускладнює або робить неможливим виконання прийнятого у справі рішення та є підставою для надання розстрочки виконання рішення суду».

Вищий госпсуд також звернув увагу на аргументи ліквідатора банку «Форум», розстрочка виконання рішення суду у цій справі значно перевищує термін, до якого має бути завершена процедура ліквідації банку, що порушує права та інтереси кредиторів банку.

Нагадаємо, у вересні Фонд гарантування повідомляв, що повторно виставив на продаж права вимоги за кредитами юридичним особам, виданими банком «Форум», заборгованість за якими на початок травня перевищувала 1 млрд грн. Як зазначалося, позичальники ведуть активну господарську діяльність і у стані ліквідації не перебувають. Кредитні договори було укладено у 2013 році. Забезпеченням за ними виступають нежитлові приміщення в Києві загальною площею більше 10 тис. кв. м. та 32 АЗС на території України, більшість яких зосереджено в західній частині країни [йшлося про АЗС мережі WOG, – ред.]. Початкова ціна лоту складала 849 млн грн. Як констатувалося, це був найдорожчий лот, який виставлений на продаж Фондом гарантування.

Перед цим прес-служба мережі АЗС WOG, коментуючи перше оголошення Фонду гарантування, заявляла, що банк “Форум” в минулому видав кредит на купівлю та/або будівництво 32 АЗК WOG, а кредитний портфель мережі вбанку “Форум” «є системно структурованим з чітким графіком погашення майже до 2020 року». «Враховуючи викладене, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб не виставляв на продаж 32 АЗК WOG. Ці АЗК були, є, і ми впевнені, будуть власністю компанії WOG. Водночас, Фонд виставив на продаж право стягнення кредиторської заборгованості по кредиту, що є стандартною діловою практикою у подібних випадках. Окремо наголошуємо, що компанія WOG буде вживати всіх необхідних та достатніх заходів та дій задля забезпечення збереження активів і не допущення недобросовісних дій та зазіхань збоку третіх осіб», – йшлося в повідомленні мережі АЗС.

За даними Фонду гарантування, на 01 січня 2017 року вкладникам банку ‘Форум’ у межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 2,85 млрд грн (97,5% запланованих виплат).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *