НБУ: витрати держави на Приватбанк можуть перевищити 250 млрд грн

Заступник глави НБУ Олег Чурій в інтерв’ю агентству «ЛігаБізнесІнформ» висловив думку, що докапіталізація Мінфіном Приватбанку ще на 9 млрд грн – ‘питання часу’.

«Заявлений обсяг емісії ОВДП під націоналізацію Привату становить 116 млрд грн, з них випущено гривневих паперів на 43 млрд грн та індексних облігацій на 64 млрд грн. Разом виходить 107 млрд грн, тобто ще за 9 млрд грн рішення повинен прийняти Мінфін. Думаю, це питання часу.

Знову-таки підкреслю, що з усієї суми монетизовані облігації тільки на 27,2 млрд грн [тобто на таку суму здійснена емісія]. З точки зору монетарних показників це не так багато, щоб зробити істотний вплив на інфляцію або курс гривні», – запевнив О. Чурій.

Відповідаючи на питання, чи залежатимуть темпи монетизації держоблігацій від того, наскільки швидко компанії Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова будуть погашати кредити в Приватбанку, заступник глави НБУ зауважив, що «не зовсім».

«Інсайдерські кредити компаніям колишніх власників зараз заміщені цінними паперами, за якими банк отримує дохід. За рахунок цього забезпечується його ліквідність, проводяться виплати вкладникам. Новий менеджмент Привату вже зробив заяву, що ставки по депозитах в банку занадто високі. В результаті склалася ситуація, коли є два великих роздрібних державні банки, але прибутковість вкладів у них істотно різниться. Тому Приватбанк, ймовірно, буде знижувати ставки до рівня, близького до Ощадбанку. Але навряд чи це призведе до великого відтоку вкладів, адже зараз Приватбанк – це установа високого рівня надійності.

Коли ЗМІ підрахували, у скільки обійдеться кожному українцю націоналізація Приватбанку, і вийшли на суму 3 тис грн, то це тільки номінал. Туди, звичайно, ще потрібно додати відсотки за 15 років обігу паперів. Рахуйте самі: 6% по індексним паперів та 10% – за гривневими», – зауважив О. Чурій.

Від Finbalance

Що ж, давайте порахуємо.

Щорічні купонні платежі Мінфіну по вже випущеним індексним ОВДП (на 64 млрд грн) – це 3,84 млрд грн, за 15 років – 57,6 млрд грн; щорічні купонні платежі Мінфіну по вже випущеним гривневим ОВДП (на 43 млрд грн) – це 4,3 млрд грн, за 15 років – 64,5 млрд грн. А ще ж має бути випуск гривневих ОВДП на 9 млрд грн. Якщо це відбудеться в поточному році, то за 15 років «набіжать» купонні платежі приблизно на 13,5 млрд грн.

Резюмуємо. 64+57,6+43+64,5+9+13,5=251,6 млрд грн (у доларовому еквіваленті за поточним курсом – це 9,2 млрд дол).

Для порівняння: обсяг видатків держбюджету на 2017 рік передбачений на рівні 800 млрд грн; на початок 2017 року чисті валютні резерви НБУ (без врахування боргових зобов’язань) становили 4,25 млрд дол, а валові валютні резерви (з урахуванням боргів) – 15,5 млрд дол.

Індексні облігації в гривневому вираженні будуть зростати в разі девальвації (тоді зростуть й купонні платежі). Крім того, сума наразі передбаченої докапіталізації Привату може зрости за результатами аудиту. Вже не кажучи, що примусова конвертація вкладів у Приватбанку пов’язаних і непов’язаних осіб (в т.ч. зобов’язань по євробондам) на 29,4 млрд грн, принаймні, частково вже оскаржується в судах, і при песимістичному сценарії для держави і платників податків всю цю сума доведеться повертати. І знову ж таки питання – при якому курсі.

Оптимістичні сценарії, звичайно, теж є. Скажімо, що частина зі згаданих ризиків не матеріалізується. А держава покриє видатки за рахунок продажу Приватбанку після наведення ладу в кредитному портфелі банку (передусім, з інсайдерськими кредитами) та й економіці в цілому.

Підваріантів такої групи сценаріїв може бути багато. Але все одно, як видається, в кращому разі держава компенсує не надто значну частину своїх витрат. Відповідно збитки неминучі.

Хотілося б помилитися.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *