Війни держструктур за активи Дельта Банку: ФГВФО не зміг дотиснути ДІУ

17 січня Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов ліквідатора «Дельта Банку» до Державної іпотечної установи щодо визнання недійсними:

– договору застави майнових прав (за кредитними договорами) №Д-2/2015 від 04.02.2015 (договір укладався як забезпечення виконання «Дельта Банком» зобов’язань перед ДІУ по договору банківського рахунку);

– договору відступлення права вимоги №Д-2.1/2015 від 04.02.2015 (вартість прав вимоги на дату підписання становила 1,23 млрд грн).

«Судом не приймаються посилання позивача, що відповідачем не направлено позивачу повідомлення про звернення стягнення на предмет обтяження та не внесено цих відомостей до Державного реєстру, оскільки вони передбачають порядок здійснення звернення стягнення на предмет обтяження та не можуть бути підставою для недійсності договору застави та договору відступлення.

Позивач не надав до суду доказів, які б підтверджували той факт, що договори суперечить нормам Цивільного кодексу України, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства», – йдеться в рішенні суду.

Передісторія

ДІУ зверталася до Дельта Банку в порядку, передбаченому статтею 49 закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», з кредиторською вимогою в сумі 3,5 млрд грн. Водночас Фонд гарантування акцептував вимоги на 3,3 млрд грн.

Крім згаданого вище договору застави майнових прав №Д-2/2015 від 04.02.2015 й пов’язаного з ним договору відступлення майнових прав, Дельта Банк та ДІУ укладали ще й інші подібні договори. Як зазначалося в судових матеріалах, загальна вартість заставлених майнових прав за договорами застави, визначена на момент їх укладення, складала 3,87 млрд грн. На 04.02.2015 сума коштів, яка обліковувалась на рахунку ДІУ, становила 3,45 млрд грн.

08 листопада та 15 листопада Київський апеляційний госпсуд у рамках розгляду двох справ визнав недійсними два договори застави майнових прав та пов’язані з ними договори відступлення прав вимоги (на 1,2-1,4 млрд грн), які укладалися Дельта Банком (до його банкрутства) і ДІУ.

Київський апеляційний госпсуд вказував, що ці договори були укладені всупереч постанови НБУ №692/БТ в період існування у банку заборон щодо здійснення кредитних операцій, надання майнових порук, а також передачі в забезпечення третім особам майна та активів банку без погодження з куратором НБУ.

«Укладені з відповідачем правочини ставлять інших кредиторів «Дельта Банку» з аналогічними вимогами у невигідне становище у разі, зокрема визнання AT «Дельта Банк» неплатоспроможним, що в свою чергу свідчить про надання відповідачу переваг перед іншими кредиторами», – йшлося в одній з постанов суду.

За даними Фонду гарантування, коли в Дельта Банк була введена тимчасова адміністрація, обсяг вкладів фізосіб у ньому становив 31,4 млрд грн, а юросіб – 12,4 млрд грн.

На 01 січня 2017 року вкладникам-фізособам у межах гарантійної суми було виплачено 15,55 млрд грн (96,7% запланованих виплат).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *