ПДВ 2017: до яких змін готуватись

Мабуть вже всі чули про доповнення, що були внесені до Податкового кодексу. Які зміни вони принесуть до розрахунку, декларування та сплати ПДВ у 2017 році?

Відомо, що 30 грудня 2016 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 № 1797-VIII (далі – Закон 1797), який з 1 січня 2017 року набув чинності, а разом із тим, приніс багато змін до Податкового кодексу України. Давайте роздивимося зміни, які торкнулися реєстрації, подачі та сплати податку на додану вартість (ПДВ).

ПДВ 2017 та порядок реєстрації платників податку

Реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника ПДВ подається державному реєстратору, як додаток до заяви про державну реєстрацію. Після передачі заяви державному реєстратору, він передає електронну копію заяви до контролюючих органів, разом з відомостями з ЄДРПОУ.

Зміни у накладній ПДВ

Одним із обов’язкових реквізитів податкової накладної для платників ПДВ, є код товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг – згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. Всі платники податків, окрім тих, що займаються постачанням підакцизної продукції та товарів, що були ввезені на митну територію України, мають право зазначити код товару УКТ ЗЕД, або код Державного класифікатора не повністю, але не менше ніж чотири перші цифри.

Для кожного патинка податків визначено базу оподаткування, передбачену статтею 188 і 189 ПК. Якщо такий платник податків перевищить фактичну ціну постачання товарів чи послуг, йому буде надано право скласти ще одну податкову накладну. Скласти і подати її необхідно до останнього дня поточного місяця, у якому було зафіксовано перевищення. Сума податку перераховується відповідно до перевищення ціни кожного товару чи послуги.

Окрім того, до 31 грудня 2017 року не будуть застосовуватись штрафні санкції за помилки, що були допущені у податковій накладній під час зазначення товарного коду згідно УКТ ЗЕД, або коду послуги Державного класифікатора продукції та послуг.

Реєстрація податкових накладних

З 1 січня 2017 року було змінено граничні терміни реєстрації накладних ПДВ та розрахунку коригування до таких накладних в ЄРПН:

•Для податкових накладних та розрахунків коригування до них, що були складені з 1 по 15 день включно, календарного місяця – включно до останнього дня місяця, в якому вони були складені;

•Для податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних, які було складено з 16 включно по останній день календарного місяця, включно до 15 числа місяця, наступного за місяцем, в якому вони були складені.

Було збільшено термін реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до таких податкових накладних в системі ЄРПН. Нові терміни тепер складають не 180, а 365 днів.

Якщо реєстрація податкової накладної або розрахунку коригування до неї зупинити, то перебіг зазначеного строку буде також перервано. Останній буде продовжено одразу після процедури припинення зупинки реєстрації.

Про податковий кредит ПДВ

Якщо платник податків не включив до накладної інформацію про податковий кредит у відповідному звітному періоді, на підставі отриманих податкових накладних та розрахунків коригування накладних що були зареєстровані в ЄРПН, право надати інформацію зберігається за ним протягом 365 календарних днів. Період у 365 календарних днів починається за дати складення податкової накладної або розрахунку корегування такої накладної.

У разі зупинення реєстрації таких накладних або розрахунків коригування відповідних накладних, перебіг зазначеного строку у 365 календарних днів переривається на період зупинення реєстрації. Його буде відновлено після відновлення реєстрації податкової накладної.

Також з Податкового кодексу було виключено пункт, згідно з яким, накладна ПДВ, що містить помилки (звісно, окрім коду товару за УКТ ЗЕД), що не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, сторони, період та суму податкових зобов’язань, є підставою для внесення сум податку до податкового кредиту.

Якщо платник податків зареєструє податкову накладну або розрахунок коригування до неї після 1 липня 2017 року, при цьому, він є постачальником товарів чи послуг, для покупця це стане достатньою підставою для нарахування сум податків, які відносяться до податкового кредиту, та не потребуватимуть додаткового підтвердження.

Інші зміни ПДВ 2017

Також, до Податкового кодексу біли внесені і інші зміни:

Надано право на перенесення податкового кредиту, який було підтверджено документальною перевіркою контролюючого органу, при реорганізації, приєднанні або злитті з іншим платником ПДВ до складу правонаступника. Тобто, при злитті двох платників податків в одного, податковий кредит переноситься та додається до податкового кредиту основного платника податків.

Запроваджено єдиний публічний реєстр заяв на бюджетне відшкодування ПДВ. Завдяки цьому, орган, що здійснює казначейське обслуговування буде у автоматичному режимі перераховувати кошти, що підлягають відшкодуванню платникам податків.

Було збільшено термін, протягом якого контролюючий орган зобов’язаний провести перевірку продавця послуг чи товарів для з’ясування повноти нарахування ним зобов’язань на підставі скарг, щодо допущення останнім помилок у заповненні реквізитів податкової накладної та порушень реєстрації в ЄРПН. Відтепер термін перевірки складатиме не 15, а 90 днів. Дія терміну перевірки може бути зупинена на час зупинки реєстрації податкових накладних.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *