ЄСВ 2017: питання та відповіді

ЄСВ-2017 у питаннях та відповідях. У цьому матеріали ми зібрали питання що найчастіше направляли громадяни до органів ДФС.

Зміни Податкового Кодексу щодо єдиного соціального внеску у 2017 році породили чимало питань з боку бухгалтерів та керівників підприємств. Пропонуємо разом подивитися на ці питання та оперативно отримати на них відповіді.

Питання 1. ЄСВ 2017 та його розрахунок для працівника інваліда що працює на півставки

Маємо ситуацію: приватний підприємець що перебуває на спрощеній системі оподаткування прийняв на роботу інваліда на половину ставки (0,5). Як у такому випадку розрахувати ЄСВ? Чи нараховується різниця до мінімальної зарплати? Який відсоток для нарахування заробітної плати обрати – 22% чи 8,41%, якщо це основне місце роботи працівника-інваліда.

Відповідь: відповідно до ч. 13 ст. 8 Закону № 2464, ставка ЄСВ у розмірі 8,41% оподаткування заробітної плати працівника-інваліда встановлюється лише для установ, підприємств та організацій, в яких працюють інваліди.

Ця пільга не розповсюджується на ФОП, у яких використовується праця найманих працівників-інвалідів.

Тобто найманий працівник-інвалід що працює у ФОП, де загальна сума заробітної плати не перевищує мінімальної заробітної плати, сума ЄСВ буде нараховуватись як добуток розміру мінімальної заробітної плати що була встановлена законом на місяць, за який нараховується дохід. Ставка ЄСВ становить 22%.

Питання 2. Працюючі підприємці-пенсіонери на загальній системі оподаткування та сплата ЄСВ у 2017 році

Питання: підприємець що є пенсіонером за віком, займається підприємницькою діяльністю з валовим доходом. Він оподатковується на загальній системі оподаткування. Як сплачувати ЄСВ у 2017 році?

Відповідь: ФОП, у тому числі і ті, хто обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати ЄСВ у 2017 році.

Питання 3. Сплата ЄСВ ФОП на загальній системі оподаткування з 1 січня 2017 року

Питання: Чи потрібно сплачувати ЄСВ ФОП, що оподатковуються за загальною системою оподаткування та особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за той період в якому не було отримано доходів (прибутків)?

Відповідь: Починаючи з 2017 року, ФОП на загальній системі оподаткування та особи, що провадять незалежну професійну діяльність не отримали доходу у звітній місяць або у звітному році мають визначити базу нарахування, але не більше за максимальні величини бази нарахування ЄСВ, що був встановлений Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». При цьому, сума єдиного внеску не може бути меншою, за розмір мінімального страхового внеску.

Питання 4. Коли у платника податків виникає необхідність нараховувати ЄСВ з мінімальної заробітної плати?

Відповідь: якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру максимальної заробітної плати, що було встановлено законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного соціального внеску буде розраховуватись як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який було отримано дохід та ставки єдиного внеску за умови перебування у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

Також, є цілий ряд вимог, щодо нарахування єдиного внеску на заробітну плату (дохід), розмір якої не перевищує мінімальної заробітної плати встановленої законом на місяць. Ці вимоги не застосовуються до:

заробітної плати працівника-інваліда що працює на підприємстві, установі або організації, де застосовується ставка ЄСВ у розмірі 8,41%;

заробітної плати, джерелом якої є не основне місце роботи. У такому випадку, базою для нарахування ЄСВ є прибуток (дохід) не залежно від його розміру;

заробітної плати працівників всеукраїнських громадських організацій інвалідів, включаючи товариства УТОГ та УТОС де застосовується ставка ЄСВ 5,3%.

заробітної плати підприємств та організацій, громадських організацій інвалідів де застосовується ставка ЄСВ 5,5%.

заробітної плати працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати на період проведення антитерористичної операції у відповідному населеному пункті, з урахуванням часу, необхідного для повернення на місце роботи, але не більше семи календарних днів після прийняття рішення щодо припинення антитерористичної операції (п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки»).

Питання 5. Нарахування ЄСВ на заробітну плату та соціальну допомогу при лікарняному, який почався і закінчився у різних місяцях

Питання: Як необхідно розрахувати ЄСВ на заробітну плату, а також допомогу при тимчасовій непрацездатності у зв’язку із хворобою. При цьому, сукупний розмір заробітної плати та допомоги не перевищують рівня мінімальної заробітної плати, а початок і кінець лікарняного припадають на різні місяці.

Відповідь: розглянемо ситуацію для працівника за основним місцем роботи. Якщо початок та закінчення лікарняного фактично припадають на різні місяці, то нарахування ЄСВ здійснюють за фактично відпрацьованим часом місяця, коли був відкритий лікарняний, тому що загальна сума доходу ще не відома.

Суму ЄСВ визначають після розподілу лікарняного, враховуючи суму допомоги по тимчасовій непрацездатності що відносяться до місяця, коли вони були зараховані. Якщо загальний дохід має рівень менше мінімального розміру, необхідно донарахувати ЄСВ за минули місяць (місяці) виходячи з мінімальної заробітної плати встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата.

Питання 6. Необхідність донарахування до мінімального страхового внеску суми допомоги по вагітності та пологам, якщо листок непрацездатності було відкрито і закрито у різні роки

Питання: Як нараховувати ЄСВ у випадку, коли листок непрацездатності по вагітності та пологам було відкрито у різні календарні роки. Допомога по вагітності та пологам у цей період нараховувалась.

Відповідь: у випадку, коли листок непрацездатності було закрито у календарному році наступному, після його закриття, а періоди перебування на лікарняному по вагітності та пологам припадають на місяці зміни мінімального рівня заробітної плати (відповідно допомога по пологам та вагітності нараховувалась виходячи із розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на відповідний місяць), необхідно донарахувати ЄСВ виходячи із зміненого розміру мінімальної заробітної плати за місяці, за які нараховано суми допомоги по вагітності та пологах.

Питання 7. Нарахування ЄСВ найманим працівникам що частину місяця або повний місяць знаходились у неоплачуваній відпустці

Питання: як розрахувати базу для нарахування ЄСВ у тому випадку, коли найманий працівник повний календарний місць або певну частину місяця знаходився у неоплачуваній відпустці (без збереження заробітної плати).

Відповідь: ЄСВ розраховується працівникам за основним місцем роботи, що перебували у неоплачуваній відпустці частину календарного місяця, виходячи із суми нарахованого доходу за місяць. Якщо дохід не перевищує рівня мінімальної заробітної плати, сума ЄСВ буде розраховуватись як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на місяць нарахування та ставки ЄСВ 22%.

Якщо працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати на протязі повного календарного місяця, ЄСВ не нараховується, адже немає бази для нарахування внеску.

Питання 8. Чи нараховується ЄСВ засновнику, який керує діяльністю підприємства, яка була тимчасово призупинена?

Відповідь: згідно п.1 ч. 2ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року № 2464-VI (далі – Закон № 2464) – базою для нарахування ЄСВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для роботодавця є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати, включаючи в себе основну та додаткові заробітні плати, заохочувальні виплати та премії, компенсаційні виплати, у тому числі у в натуральній формі (відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР (далі – Закон № 108).

Якщо працівник, що одночасно ї власником виконував певну роботу на умовах трудового договору, що було укладено відповідно до вимог ст. 21 та ст.24 КЗпП від 10 грудня 1971 року № 322-VІІІ зі змінами та доповненнями, то йому повинна бути виплачена заробітна плата відповідно до трудового договору за розміром, який не може бути меншим за мінімальний, що був встановлений законодавством.

Якщо установчими документами передбачено що функції керівника на період тимчасового призупинення діяльності підприємства виконує його засновник, але не отримує у цей період заробітної плати (доходу), ЄСВ відповідно не нараховується за відсутності бази для нарахування.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *