Міністр Петренко хімічить!

До такого висновку дійшли громадські активісти, проаналізувавши декларацію високопосадовця.

Як з’ясувалося, цей високопосадовець не вказав у е-декларації спільне зі своїми родичами майно. А ще, стверджують, дослідники, доходи міністра Петренка за період держслужби не відповідають заощадженням, а витрати взагалі ніде не відображаються.

Результати аналізу декларації міністра оприлюднила громадська організація Бюро громадських експертиз ‘Громекс’. Що ж приховує Павло Петренко? Про це газета ‘Експрес’ говорила з юристом Наталією Мартиненко.

– Пані Мартиненко, тож що вас насторожило в е-декларації міністра юстиції?

– У серпні минулого року Петренко заявив, що форма е-декларації не відповідає вимогам антикорупційного законодавства. А потім і зовсім запропонував закрити доступ до декларацій чиновників для всіх, крім правоохоронців. Вивчивши його декларацію, а також ряд інших документів, наші експерти зрозуміли, чому.

– І чому?

– Як з’ясувалося міністр забув задекларувати спільне майно і доходи своєї матері і сестри, а також розповісти про результати моніторингу доходів та витрат студентки-племінниці, яка володіє найдорожчою нерухомістю і автомобілем.

Міністр не вказав у своїй декларації матір Ярославу Петренко і сестру Оксану Петренко, спільно з якою володіє земельною ділянкою в елітному котеджному селищі ‘Козина спина’ в селі Нові Петрівці під Києвом.

На нашу думку, згідно з нормою про моніторинг способу життя близьких людей, у поле зору правоохоронців повинна потрапити і племінниця міністра. У 2015 році двадцятирічна дівчина-студентка стала власницею двох квартир площею 65,1 кв. м і 85,5 кв. м в Печерському районі столиці. У 2016 році вона придбала автомобіль ‘LEXUS NX 200’ 2016 року випуску. Загальна сума цих покупок перевищує 500 тис. доларів США. Приховавши інформацію про своїх рідних, Петренко порушив закон.

Далі. У пана Петренка більш як 1 млн. доларів США на банківських рахунках, а також 505 тис. доларів, 84 тис. євро і 870 тис. грн. готівкових коштів. Міністр стверджує, що заробив свої статки як бізнесмен. Однак всі фірми, в яких він був засновником, були збитковими!

У власності Петренка — 30 млн. грн., походження яких ніяк не відповідають рівню його доходів державного службовця. У 2013 році Петренко отримав 950 тис. грн. доходів незрозумілого походження.

– Але якщо подивитися декларацію пана Петренка, він доволі заможна людина?

– Так. Але до його статків виникає чимало питань. Міністр Петренко володіє двома земельними ділянками в Київській області площею 29 000 кв. м і 748,5 кв. м. Також йому належать два автомобілі: ‘Volkswagen Golf’ і ‘Land Rover’, кілька картин, ікон, гравюр і дві пари годинників.

Петренко прописаний в квартирі Ольги Марченко, це колишня його помічниця. Але живе міністр не за місцем прописки. Він знімає у громадян Латвії апартаменти площею 144,3 кв. м. Орендну плату за цю квартиру міністр юстиції в декларації не вказав. Згідно зі законом, будь-які витрати, що перевищують 50 мінімальних заробітних плат, чиновник зобов’язаний оприлюднити. Виходить, що, або Петренко платить за квартиру менш як 6000 грн. в місяць, або приховує суму витрат. Якщо він платить за оренду квартири ціну, значно нижчу від ринкової, значить отримує неправомірну вигоду. А це злочин.

Аналогічна ситуація з автомобілем. Петренко орендує ‘Toyota Camry’ 2013 року випуску у ТОВ ‘Адвокатська компанія ‘МЛГруп’, співвласником якої він був до 2011 року. Скільки він платить за оренду авто — незрозуміло. Також міністр приховав суму податків за земельні ділянки. Не зрозуміло, чи платить він взагалі податок на землю.

– Ви ставите під сумнів те, що мнісітр Петренко міг заробити ці кошти, займаючись бізнесом?

– Так, у різний час Павло Петренко був засновником кількох компаній. Саме в цих фірмах, за його словами, він заробив свої статки. Але ще раз: справа в тому, що всі підприємства, засновником яких був нинішній міністр, виявлялися збитковими. ТОВ ‘Декларант’, ТОВ ‘Юридична консалтингова група ‘JUSTICIA SERVICE’ не приносили ніякого прибутку. ТОВ ‘Адвокатська компанія ‘МЛГруп’ прибутковим було тільки в 2006, принісши своїм власникам 30 тис. грн. Частка Петренко в статутному капіталі ТОВ ‘Заммлер Україна’ становила менше 0,02% і не могла принести будь-яких значних дивідендів.

– До яких ще міністерських статків у вас є запитання?

– Ми проаналізували декларації пана Петренка, починаючи з 2011 року. З 2011 по 2015 Павло Петренко отримав 10 мільйонів 946 тисяч 068 грн. офіційного доходу. А на банківських рахунках міністра станом на 31.12.2015 року виявилося 24 мільйони 853 тисячі 500 грн. Тобто, існування 14 млн. грн. Петренко ніяк не пояснив. Якщо сюди додати ті гроші, які міністр зберігає в готівці, вийде, що у нього більш як 30 млн. грн., походження яких він не пояснив.

– Якими будуть подальші ваші дії?

– Ми готуємо заяву в Національне антикорупційне бюро України про відкриття кримінального провадження стосовно Павла Петренка.

Мені здається, що чиновники так безвідповідально підійшли до заповнення декларації, бо впевнені у своїй повній безкарності.

Тільки вдумайтеся: міністр юстиції недбало заповнює декларацію, демонструє повну зневагу до українського законодавства. І тепер стає зрозумілішим, чому міністерство Петренка блокує документ, який нарешті дозволив би Антикорупційному агентству розпочати перевірку е-декларацй чиновників.

Богдан КУФРИК, газета Експрес

Довідково: 20.12.2016 та 20.01.2017 Петренко Павло Дмитрович розмістив в реєстрі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані. А саме було задекларовано відсотки отримані від ПАТ ‘Державний ощадний банк України’ у розмірі 596 711 грн та 127 311 грн відповідно.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *