ГПУ просить Вищу раду правосуддя зупинити повноваження Гречковського, який підозрюється в шахрайстві

Генеральна прокуратура направила до Вищої ради правосуддя лист з проханням розглянути питання про призупинення повноважень члена ВРП Павла Гречковського, який підозрюється в шахрайстві, до закінчення досудового розслідування або розгляду кримінального провадження.

Про це повідомила начальник Управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України Ольга Варченко.

Свою позицію ГПУ аргументує тим, що перебування Гречковського на посаді члена ВРП сприяло йому в скоєнні інкримінованого злочину, а подальше виконання підозрюваним повноважень члена Вищої ради правосуддя може негативно відбитися на ході досудового розслідування.

Як пояснила Варченко, відповідно до Закону України ‘Про Вищу раду правосуддя’, ВРП відповідає за формування суддівського корпусу, а також має повноваження звільняти суддів.

‘Таким чином, існують підстави вважати, що будь-який суддя, який буде здійснювати правосуддя в зазначеному кримінальному провадженні, з урахуванням впливової посади підозрюваного і пов’язані з цим можливості останнього впливати на суд, не зможе виконувати свої обов’язки незалежно, ефективно і неупереджено’, – вважає прокурор.

Згідно з положеннями ч. 6 ст. 20 Закону України ‘Про Вищу раду правосуддя’, член ВРП може бути звільнений у разі грубого або систематичного нехтування своїми обов’язками або поведінки, яке підриває авторитет і довіру суспільства до правосуддя і судової влади. Крім того, ВРП може зупинити повноваження такого члена до закінчення перевірки його поведінки, яка не може тривати більше чотирьох місяців.

‘У ВРП було направлено лист, підписаний заступником Генерального прокурора, з проханням розглянути питання про зупинку повноважень члена Вищої ради правосуддя Павла Гречковського до закінчення проведення щодо нього досудового розслідування або розгляду кримінального провадження’, – сказала Ольга Варченко.

Раніше повідомлялося, що суд відпустив Гречковського під заставу 3,85 мільйона гривень. Він підозрюється у вимаганні 500 тисяч доларів США за чинення впливу на суд для винесення рішення на користь одного з підприємств.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *