ПАТ «КБ «Хрещатик»: через схеми із банку було виведено активи вартістю щонайменше 3 млрд грн

84% кредитного портфелю юридичних осіб банку – інсайдерські, 85% цінних паперів – «сміттєві».

У рамках ліквідаційної процедури, розпочався продаж активів ПАТ «КБ «Хрещатик». Отримані у процесі реалізації кошти спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів банку. Попри те, що «на папері» вартість активів банку, включених до ліквідаційної маси, склала 8,13 млрд грн, незалежні ліцензовані оцінщики оцінили їх у 2,65 млрд грн. При цьому, по сумі затверджених акцептованих вимог кредиторів ПАТ «КБ «Хрещатик» є одним із найбільших банків, в яких розпочато процедуру ліквідації – 6,15 млрд грн. Сьогодні Фондом подано 66 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, направлено 220 позовних заяв та відкрито 270 виконавчих проваджень у тому числі з метою повернення виведених ТОП-менеджментом банку активів.

Khreshchatyk 1

52% у структурі активів ПАТ «КБ «Хрещатик», на суму 4 305,48 млн грн, – це кредити. Із них абсолютна більшість (93%) – кредити юридичних осіб.

Попри те, що «на папері» вартість кредитів корпоративних клієнтів становить 4 005,68 млн грн, їх незалежна оцінка майже уп’ятеро менша – 834,36 млн грн.

Серед причин, які впливають на ринкову вартість кредитів, – їх низький рівень обслуговування та малоліквідні застави.

Так, понад 84% кредитного портфелю юридичних осіб (на суму 3,38 млрд грн) – кредити видані пов’язаним із банком компаніям. З моменту визнання банку неплатоспроможним позичальники не обслуговують свої договори, попри те, що ведуть активну господарську діяльність.  

Khreshchatyk 2

Крім того, майже половина кредитного портфелю корпоративних клієнтів банку є фактично незабезпеченими:

– кредити на 1,068 млрд грн були видані під заставу «сміттєвих цінних паперів»

– і ще на 0,57 млрд грн – під заставу майнових прав  за контрактами чи ж договорами поруки, або ж взагалі від початку були беззаставними. 

При цьому, за кілька днів до введення тимчасової адміністрації (у період з 30 березня по 4 квітня 2016 року) керівництвом та акціонерами банку було застосовано схему, результатом якої стало згортання заборгованості низки пов’язаних юридичних осіб та вивільнення із-під застави високоліквідного забезпечення, вартістю майже 1 млрд грн.

У той же час, майже чверть активів ПАТ «КБ «Хрещатик» (на суму 1 868,23 млн грн) – боргові цінні папери пов’язаних за банком компаній. Попри те, що між банком та емітентами облігацій були укладені договори зворотного викупу, станом на січень 2017 року ці зобов’язання не виконані. При цьому, 85% облігацій (на майже 1,6 млрд грн) – незабезпечені. Випуск облігацій проводився під інвестиційні проекти. Утім існують обгрунтовані підстави припускати, що планів реалізовувати ці проекти не було, натомість мала місце схема виведення коштів банку.

За виявленими фактами маніпуляцій із активами Уповноваженою особою Фонду спрямовано заяви до правоохоронних органів. За кількома епізодами – тривають судові процеси. 

Khreshchatyk 3

Варто наголосити, що спроби виведення активів з банку продовжуються. Так, як уже повідомляв Фонд, нині існує ризик виведення активів банку на 0,25 млрд грн. Їх банк може втратити внаслідок судових рішень, якими легалізуються схеми, застосовані родичами одного з керівників банку та корпоративними позичальниками – пов’язаними з акціонером. Згадувана група позичальників намагається у судовому порядку довести, що нібито ще на початку 2015 року ними було отримано право вимоги до банку, а в кінці березня – на початку квітня 2016 року проведено зарахування зустрічних однорідних вимог на суму 8 млн дол. США за рахунок грошових коштів, які належать родичам одного з колишніх керівників банку. Наслідком цього, як вважають позивачі, стало погашення заборгованості за кредитними договорами корпоративних клієнтів. Зарахування зустрічних вимог вивільнило б із-під застави банку ліквідне забезпечення – нерухоме майно заставною вартістю 0,47 млрд грн (земельна ділянка у Феофаніїї, квартири та нежитлові приміщення на вул. Вишгородській у Києві).

Існують підстави вважати, що договори відступлення права вимоги за депозитними договорами, а також заяви про зарахування зустрічних однорідних вимог були складені вже у період здійснення процедури ліквідації банку перед поданням позовних заяв.   

Утім Господарським Судом першої інстанції позовні вимоги було задоволено в повному обсязі. Наразі триває апеляційне оскарження, чергові судові засідання призначені до розгляду в Київському апеляційному господарському суді на 13 та 14 лютого поточного року. 

Довідково:

При формуванні ліквідаційної маси ПАТ «КБ «Хрещатик» було отримано звіти про оцінку майна, складені ЗАТ «Консалтингюрсевіс», Товариством з додатковою відповідальністю «Некос», Товариством з обмеженою відповідальністю «КАНЗАС РІАЛ ЕСТЕЙТ». Ліквідаційну масу банку було затверджено рішенням виконавчої дирекції Фонду станом на 01.12.2016 року.

Станом на початок 2017 року вкладниками ПАТ «КБ «Хрещатик» отримано 2 699,95 млн грн гарантованого відшкодування.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *