Скільки в Приватбанку лишається "живих" кредитів

Зі статистики НБУ випливає, що на 01 січня 2017 року обсяг непокритих резервами валютних кредитів юрособам у портфелі Приватбанку впав до 132 млн дол (з 2,08 млрд дол на 01.10.2016), а гривневих – до 31,4 млрд грн (зі 101,9 млрд грн на 01.10.2016). Водночас обсяг резервів під кредитний портфель юросіб стрибнув до 147,5 млрд грн (з 20,5 млрд грн на 01.10.2016).

На 01 січня 2017 року обсяг непокритих резервами валютних кредитів фізособам у портфелі Приватбанку скоротився до 68 млн дол (з 211,2 млн дол на 01.10.2016), а гривневих – до 17,9 млрд грн (з 19,2 млрд грн на 01.10.2016). Водночас обсяг резервів під кредитний портфель фізсіоб зріс до 13,5 млрд грн (з 9,5 млрд грн на 01.10.2016).

Загалом на 01 січня в кредитному портфелі Приватбанку не сформовані резерви під 19,2% кредитів юрособам та під 59,3% кредитів фізособам.

Довідково

Нагадаємо, глава правління Приватбанку Олександр Шлапак не виключав, що цій фінустанові за результатами аудиту може знадобитися додаткове резервування, у т.ч. – під кіпрські активи банку (на що, за попередніми оцінками О. Шлапака, банку може знадобитися додаткова докапіталізація на 14 млрд грн).

Згодом заступник глави правління НБУ Катерина Рожкова констатувала, що здійснене резервування в Приватбанку на 155 млрд грн включає в т.ч. резерви під кіпрські активи. Але вона не виключала, що Приватбанку знадобиться додаткове резервування під активи, які екс-акціонери банку передали банку як забезпечення під інсайдерські кредити, а згодом вони (ці активи) були передані у фінансовий лізинг.

Аналітик групи ICU Михайло Демків, посилаючись на статистику НБУ, зазначав, що Нацбанк фактично визнав, що портфель валютних кредитів бізнесу в Приватбанку перед націоналізацією майже повністю було конвертовано в гривню (див. ниже графіку).

Раніше екс-співвласник Приватбанку Ігор Коломойський запевняв, що на момент націоналізації фінустанови всі корпоративні кредити були реструктуризовані на вимогу НБУ. «31 млрд грн застав записали на баланс, а на суму 124 млрд грн реструктурували портфель. НБУ вибрав компанії, які його влаштовують, і кредити були переведені на ці фірми’, – зазначав екс-співвласник банку.

02 лютого глава правління Приватбанку Олександр Шлапак повідомив, що кредитний портфель колишніх акціонерів Приватбанку буде реструктуризовано на 10 років з поквартальною виплатою. ‘Угоди записані таким чином: на 10 років реструктуризація і оплата поквартально. Перші оплати повинні піти ось-ось. Ті оплати, які настали, оплачуються – обслуговуються’, – сказав він.

О.Шлапак додав, що до 1 липня 2017 року має бути внесено забезпечення за цими кредитами. ‘Ніхто не говорив про погашення портфеля до 1 липня. Йшлося про завершення реструктуризації самого портфеля – як він буде реструктуризований і, головне, внесення забезпечення за цим портфелем до 1 липня. У разі, якщо колишній акціонер це встигне зробити – значить тоді friendly, якщо немає – тоді інші кроки ‘, – сказав О. Шлапак.

У цей же день було опубліковане інтерв`ю глави НБУ Валерії Гонтаревої, в якому вона, говорячи про кредити, видані Приватбанком для структур його екс-акціонерів, заявила, що «ми ще не бачили програму реструктуризації кредитів, але вони [екс-власники банку] дали гарантійний лист, у них є 6 місяців [для реструктуризації]». «Якщо не реструктуризують портфель, повинні відповісти за доведення банку до банкрутства», – підкреслила В. Гонтарева.

Вона також зауважила, що із 19 млрд кредитів рефінансування на момент визнання Приватбанку неплатоспроможним прострочений борг становив 14 млрд грн, причому «практично на всі є персональні гарантії Коломойського, тому ми будемо стежити, як він реструктуризує свої кредити». Раніше В. Гонтарева розповідала, що екс-власники Приватбанку надали в заставу по кредитам рефінансування, зокрема, «Буковель», «Бориваж», літаки «Боїнги».

Дещо згодом було опубліковане інтерв`ю заступника глави НБУ Катерини Рожкової, в якому вона в контексті реструктуризації боргів екс-власників Приватбанку заявила, що «якісь підготовчі процеси йдуть, але фінальних пропозицій по реструктуризації ми ще не бачили».

«Я точно знаю, що є лист, тому що я його бачила, де дійсно написано, що акціонери не перешкоджають входженню [держави] в банк і при цьому зобов`язуються забезпечити реструктуризацію кредитів протягом півроку.

У нас є закон про відповідальність за доведення банків до банкрутства. Очевидно, що це складний закон і такі звинувачення складно доказові. Але абсолютно очевидно, що 97% корпоративного кредитного портфеля Привату – це були кредити, видані пов`язаними з акціонерами компаніям. І ось тут найбільший ризик є і для менеджменту, і для вже колишніх акціонерів. Якщо кредити не будуть обслуговуватися – має підніматися питання про відповідальність за доведення банку до банкрутства. Тому я вважаю, що в інтересах самих акціонерів реструктуризувати портфель, забезпечити його поступове погашення.

У лютому 2016 роки ми підписали програму докапіталізації з акціонерами, вона передбачала реструктуризацію портфеля. І, напевно, з березня ми почали щільно працювати, до кінця осені намагалися вимагати цієї самої реструктуризації. Вона не відбулася, після цього відбулася націоналізація. І зараз цей діалог перейшов на сторону нового власника – Міністерства фінансів, і на сторону банку. Зрозуміло, що якісь підготовчі процеси йдуть, але фінальних пропозицій по реструктуризації ми ще не бачили», – зазначила К. Рожкова.

Глава правління Приватбанку Олександр Шлапак, коментуючи інформацію, що деякі боржники банку вже почали процедуру банкрутства, зазначав, що «подавати до суду немає сенсу, бо в них немає забезпечення за цими кредитами».

«В значній частині кредитів забезпеченням є не реальні активи, як то земельні ділянки, майнові комплекси тощо, а корпоративні права різних компаній “Роги й копита”. А як поведуть себе колишні акціонери, які по суті ці кошти отримали, – покаже час.

<…> Колишній менеджмент банку реструктуризував частину кредитів. Відсотки сплачуються. Проте звідки беруться ці кошти – сотні мільйонів на кожен місяць – справа колишніх акціонерів. Нам потрібно, щоб за цими боргами була застава. Якщо колишні акціонери погодяться на такі умови, це буде колосальний прогрес», – зауважив О. Шлапак.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *