НБУ наклав штраф на банк "Форвард" за продаж кредитів

31 січня Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив позов банку «Форвард» (Forward Bank; ще в 2014 році називався «Русский стандарт») та скасував рішення НБУ про накладання на банк «Форвард» штрафу в розмірі 2,83 млн грн (1% від статутного капіталу) за здійснення ризикової діяльності та порушення вимог нормативно-правових актів НБУ від 21 січня 2016 року.

Згідно з судовими матеріалами, НБУ в рішення про накладання штрафу вказав, що банк «Форвард» «реалізував пул кредитів фізичних осіб, що на 75,29% складається з кредитів І категорії якості, за вартістю, що є значно нижчою за суму кредитної заборгованості, що свідчить про відсутність очевидної економічної доцільності (сенсу)».

«Згідно договору від 31.07.2015 №2/07/15 укладеного з ТОВ ‘ФК ‘Роял Фінанс’, юанк відчужив майнові права за кредитами фізичних осіб загальною балансовою вартістю 36 891,3 тис. грн. за договірною ціною 3 002,5 тис. грн. Операція призвела до погіршення якості активів (зменшився обсяг класифікованих активів І категорії якості та відповідно збільшився показник співвідношення негативно класифікованих активів до активів за якими має оцінюватися ризик та формуватися резерв, згідно з нормативно-правовими актами НБУ до розміру 19,06% за результатами інспектування станом на 01.09.2015) та втрати доходів від кредитів І категорії якості, що негативно вплинуло на фінансовий результат банку», – йдеться в документі.

Водночас у постанові суду констатується, що на момент підписання договору від 31 липня 2015 року та на момент закінчення інспекційної планової перевірки положеннями правління НБУ не передбачалося накладення штрафу на банки за здійснення ризикової діяльності. Окружний адмінсуд вирішив, що НБУ не довів у судовому порядку «правомірність та обґрунтованість» рішення, яке оскаржив банк «Форвард».

Довідково

За даними НБУ, збиток банку «Форвард» за підсумками 2016 року склав 6,25 млн грн. Понад 99% кредитного портфелю фінустанови – це кредити населенню (1,49 млрд грн до формування резервів), які покриті резервами на 26,3%. За даними банку, на кінець 2015 року із 1,44 млрд грн споживчих кредитів фізособам 1,435 млрд грн були незабезпеченими позиками.Збиток банку «Форвард» в 2015 році був 153,2 млн грн, у 2014 році – 222,4 млн грн.

Кінцевий власник банку «Форвард» – російський бізнесмен Рустам Таріко. У січні його алкогольний холдинг Roust Corporation заявив про банкрутство та борги на 1,14 млрд дол. 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *