Валютні борги трьох держбанків перевищили їх валютні активи на $5 млрд, найбільше в Приватбанку

Зі статистики НБУ випливає, що на 01 січня 2017 року обсяг валютних зобов’язань Приватбанку перевищував його валютні активи на 76,6 млрд грн (2,74 млрд дол), Ощадбанку – на 31,8 млрд грн (1,17 млрд дол), Укрексімбанку – 30,7 млрд грн (1,13 млрд дол).

 

valyuta bank ua 2016

Нагадаємо, валові валютні резерви НБУ в січні зменшился на 103,3 млн дол, або на 0,7% – до 15,44 млрд дол. При цьому чисті валютні резерви НБУ (без врахування боргових зобов’язань, у т.ч. перед МВФ) скоротилися на 188 млн дол, або на 4,4% – до 4,04 млрд дол.

Щодо Приватбанку

Із 107 млрд грн держоблігацій, випущених для докапіталізації Приватбанку, 64 млрд грн – це були папери, індексовані на курс. В уряді заявляли, що випуск індексованих ОВДП мав допомогти збалансувати валютну позицію Приватбанку.

Заступник глави НБУ Дмитро Сологуб розповідав, що до націоналізації Приватбанк активно працював на ринку валютних свопів – міняв вільну валюту на гривню (з правом зворотного викупу на тих же умовах через деякий час, – ред.). «Ось зараз банк ці свопи буде згортати, відповідно, отримуватиме валютний ресурс і натомість віддавати іншим банкам гривню», – констатував Д. Сологуб на початку січня, не уточнюючи, про які обсяги свопів йдеться.

З даних НБУ випливає, що портфель валютних кредитів бізнесу в Приватбанку перед націоналізацією майже повністю було конвертовано в гривню.

На 01.01.2017 на фоні гіперактивного резервування кредитного портфелю Приватбанку (передусім, позик, отриманих структурами екс-власників банку) обсяг непокритих резервами валютних кредитів юрособам у впав до 132 млн дол (з 2,08 млрд дол на 01.10.2016), а валютних кредитів фізособам – до 68 млн дол (з 211,2 млн дол на 01.10.2016).

Якщо валютні позичальники Приватбанку (передусім, його екс-акціонери) не будуть повертати кредити, є ризик, що банку доведеться купувати валюту на рикун чи в НБУ, щоб виконати свої зобов’язання перед валютними вкладниками. Це за умови, що, наприклад, не вдаватиметься повернуті старі валютні депозити за рахунок залучення нових валютних депозитів.

Глава правління Приватбанку Олександр Шлапак 02 лютого заявляв, що з початку року відтік валютних вкладів населення у фіну станові скоротився на 9,5 млн дол. «Оскільки цей ресурс достатньо дорогий, який збирався в минулі часи, особливо ми не тримаємося за долар. У нас немає особливих доларових активів. А тому сьогоднішній долар створює тільки дискомфорт, бо ми маємо відкриту валютну позицію досить велику. Тому ми хоч і з жалем, але розстаємося з тими, що забирає долар», – зауважував О. Шлапак.

Додамо, що в IV кварталі 2016 року обсяг валютних зобов’язань Приватбанку суттєво зменшився – на 954 млн дол, або на 19,9%. Це відбулося, передусім, за рахунок bail-in – примусової конвертації в статутний капітал зобов’язань банку перед пов’язаними особами та професійними інвесторами (йдеться в т.ч. про євробонди на 555 млн дол).

У жовтні-грудні обсяг валютних вкладів фізосіб у Приватбанку скоротився на 174,2 млн дол (-5,3%), а юросіб – на 203,6 млн дол (-27,4%). Складно однозначно стверджувати, якою була частка чистого відтоку депозитів, а яка – це результат bail-in.

Довідково. Глава НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що в останні дні перед націоналізацією з Приватбанку були виведені вклади пов’язаних осіб на 2,6 млрд грн, внаслідок чого Фонду гарантування вдалося списати [конвертувати в капітал, – ред.] вклади пов’язаних осіб і необтяжені зобов’язання на 29,4 млрд грн, а не на 32 млрд грн, як планував НБУ.

За неофіційними даними джерел газети «Дзеркало тижня» в НБУ, акціонери та менеджмент Приватбанку за останній тиждень до націоналізації як фізособи зняли з рахунків у Приватбанку близько 400 млн грн. Зокрема, з картки Ігоря Коломойського нібито було списано в т.ч. 28 млн грн, а відповідні кошти отримані в касі банку.

«За період з 16 по 19 грудня ц.р. валютна ліквідність банку скоротилася на 261 млн дол., а гривнева — на 729 млн. Причому істотний вплив на останню цифру мав не так відплив коштів вкладників, як перерахування пов`язаними особами НЗФ і ЗФЗ на суму 1,5 млрд грн. При цьому із загального зменшення клієнтських коштів на 6,4 млрд грн на частку юросіб припало 5,69 млрд, з яких 4,35 млрд у НБУ відносять на операції пов`язаних осіб. Відплив по коштах фізосіб, таким чином, становив 723 млн грн, з яких 28 млн було отримано в касі банку після списання з картки І.Коломойського. Дрібниця, а приємно?», – констатувало видання. 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *