Ощадбанк програв апеляцію ліквідатору Дельта Банку майже на півмільярда

31 січня Київський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу Ощадбанку на рішення Госпсуду м. Києва від 09.11.2016, згідно з яким на вимогу ліквідатора Дельта Банку було визнано недійсним договір застави майнових прав від 25.02.2015.

За цим договором (укладався як забезпечення виконання зобов’язань за договором коррахунку), Дельта Банк передав у заставу Ощадбанку майнові права за низкою кредитів, виданих, зокрема, для ПАТ ‘Херсонський суднобудівний завод’; ТОВ ‘Іллічівський зерновий порт’; ТОВ ‘Танк Транс’. Погоджена сторонами вартість предмету застави становила 459,5 млн грн.

Апеляційний госпсуд погодився з висновком суду першої інстанції, що на момент укладання угоди діяльність Дельта Банку була обмежена постановами правління НБУ №560/БТ від 11.09.2014 (про встановлення особливого режиму контролю за діяльністю Дельта Банку шляхом призначення куратора) і №692/БТ від 30.10.2014 (про віднесення банку до категорії проблемних).

«Матеріали справи не містять доказів на підтвердження отримання позивачем [Дельта Банком] погодження куратора [від НБУ] на укладення договору застави майнових прав від 25.02.2015. Оскільки позивач не мав права укладати договір застави без погодження з куратором банку, такий договір слід вважати укладеним з порушенням банком його господарської компетенції, що є підставою для визнання його недійсним згідно з ч.1 ст.207 Господарського кодексу України», – зауважується в постанові Київського апеляційного госпсуду від 31.01.2017.

Водночас Ощадбанк у ході судового процесу серед іншого висловлював думку, що суд першої інстанції «з перевищенням повноважень надав правову оцінку та визнав незаконними» постанову Окружного адмінсуду м. Києва від 26.01.2016 та ухвалу Київського апеляційного адмінсуду від 26.05.2016, які були винесені в рамках іншої справи та якими було скасовано рішення тимчасової адміністрації в Дельта Банку про нікчемність низки правочинів.

Як писав Finbalance, йдеться в т.ч. про іпотечний договір від 29.12.2014 (предмет застави – земельні ділянки в Київській та Волинській області; узгоджена їх вартість – 117,7 млн грн); договори застави майнових прав від 25.02.2015 (на 1,76 млрд грн); договір застави цінних паперів від 26.02.2015 (договірна вартість предмета застави – 160,9 млн грн).

21 червня 2016 року Вищий адмінсуд відкрив касаційне провадження за скаргою ліквідатора Дельта Банку на постанову Окружного адмінсуду м. Києва від 26.01.2016 і ухвалу Київського апеляційного адмінсуду від 26.05.2016.

Так ось, Київський апеляційний госпсуд зауважив, що висновок про недійсність договору застави від 25.02.2015 зроблено ним «з врахуванням інших обставин та підстав, ніж зазначено в постанові Окружного адміністративного суду міста Києва від 26.01.2016».

Нагадаємо, Фонд гарантування звинувачував Ощадбанк в сумнівних операціях, що привели до виведення з «Дельта Банку» активів на 2 млрд грн. При цьому Ощадбанк заявляв про боргові вимоги до Дельта Банку на 3,9 млрд грн, а Фонд гарантування визнав 3,28 млрд грн та включив їх у 7-му чергу задоволення.

12 березня 2016 року Печерський райсуд м. Києва задовольнив позов Ощадбанку щодо стягнення з мажоритарного акціонера «Дельта Банку» (як поручителя) заборгованості за договорами про коррахунки в сумі 111,8 млн дол та 12,45 млн євро. Тоді ж суд першої інстанції відмовив М. Лагуну в задоволенні зустрічного позову до Ощадбанку про визнання договору поруки недійсним. 05 жовтня Апеляційний суд м. Києва відхилив апеляційну скаргу М. Лагуна на рішення Печерського райсуду м. Києва. Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ розглядає касаційну скаргу М. Лагуна на рішення судів нижчих інстанцій.

Війни Фонду гарантування з НБУ та ДІУ за активи Дельта Банку

Як писав Finbalance, Фонд гарантування визнав нікчемними правочини передачі активів Дельта Банку в заставу Державній іпотечній установі (ДІУ) на 3,9 млрд грн. При цьому ФГВФО акцептував боргові вимоги ДІУ до Дельта Банку на 3,3 млрд грн.

31 січня Вищий госпсуд відмовився задовольнити касаційну скаргу ДІУ на рішення судів нижчих інстанцій, якими було задоволено позов ліквідатора Дельта Банку до ДІУ та визнано недійсними договір застави майнових прав №Д-3/2015 від 04 лютого 2015 року та договір відступлення права вимоги № Д-3.1/2015 від 04 лютого 2015 року, які були укладені між ‘Дельта Банк’ та ДІУ. Згідно з судовими матеріалами, за договором застави майнових прав № Д-3/2015 Дельта Банк передав для ДІУ право вимоги за 2152 кредитами. Заставна вартість майнових прав на дату укладення цього договору за погодженням сторін склала 1,2 млрд грн.

17 січня Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов ліквідатора «Дельта Банку» до Державної іпотечної установи щодо визнання недійсними

– договору застави майнових прав (за кредитними договорами) №Д-2/2015 від 04.02.2015 (договір укладався як забезпечення виконання «Дельта Банком» зобов’язань перед ДІУ по договору банківського рахунку);
– договору відступлення права вимоги №Д-2.1/2015 від 04.02.2015 (вартість прав вимоги на дату підписання становила 1,23 млрд грн).

15 листопада Київський апеляційний госпсуд у рамках розгляду ще однієї справи визнав недійсним договір застави майнових прав та пов’язаний з ним договір відступлення прав вимоги (на 1,4 млрд грн), які укладалися Дельта Банком (до його банкрутства) і ДІУ.

За даними НБУ, борг «Дельта Банку» перед НБУ становив 9,3 млрд грн. Він отримував рефінансування і за часів керівництва в НБУ І. Соркіна, і С. Кубіва, і В. Гонтаревої.

Глава НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що мажоритарний акціонер Дельта Банку (Микола Лагун) не давав персональну гарантію під рефінанс. ‘Він отримував рефінанс під заставу паперів Державної іпотечної установи з державними гарантіями <…> Частина заборгованості [Дельта Банку] погашена ФГВФО і НБУ, приблизно 5,3 млрд грн, тому що був закладений портфель споживчих кредитів’, – зазначала глава НБУ.

Водночас торік НБУ заявляв, що намагається в суді стягнути з М. Лагуна 766,85 млн грн за майновим поручительством по кредитам рефінансування для «Дельта Банку». Як зазначалося, М. Лагун надав майнове поручительство на 766,848 млн гривень під земельні ділянки.

Як писав Finbalance, 24 січня Київський апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ на рішення Госпсуду м. Києва від 24.11.2016, яким Нацбанку також було відмовлено в задоволенні позову до Фонду гарантування та ліквідатора «Дельта Банку». НБУ намагався через суд зобов’язати Фонд гарантування перерахувати 220 млн грн, отримані Фондом від погашення облігацій Харківського державного авіаційного виробничого підприємства, для виконання боргових зобов’язань Дельта Банку перед НБУ як заставодержателем.

14 листопада Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов НБУ до Фонду гарантування, в якому НБУ просив суд зобов`язати Фонд повернути ‘Дельта Банку’ неправомірно (на думку НБУ) отримані кошти на суму 3,36 млрд грн для подальшого їх включення до ліквідаційної маси банку та задоволення вимог кредиторів у визначеній законом черговості.

Глава НБУ В. Гонтарева судові спори між Нацбанком та Фондом гарантування пояснювала «неврегульованими в законодавстві питаннями». «Наприклад, вони кажуть: ‘Ми вам не можемо віддавати заставу під час тимчасової адміністрації, можемо тільки під час ліквідації’. А наші юристи вважають, що можуть, якщо погашення цього застави сталося в період тимчасової адміністрації», – зазначала керівник Нацбанку.

За даними Фонду гарантування, коли в Дельта Банк була введена тимчасова адміністрація, обсяг вкладів фізосіб у ньому становив 31,4 млрд грн, а юросіб – 12,4 млрд грн. На 01 січня 2017 року вкладникам-фізособам у межах гарантійної суми було виплачено 15,55 млрд грн (96,7% запланованих виплат).

За даними Фонду, ринкова вартість активів «Дельта Банку» була визначена незалежними оцінщиками на рівні 27,4 млрд грн, що становить 30% від суми, зазначеної «на папері» станом на 1 січня 2017 року (94,27 млрд грн).

Серед причин цього ФГВФО називав у т.ч. списання коштів Дельта Банку на коррахунках в іноземних банках: Meinl Bank AG (Австрія), BANK FRICK AND CO.AG (Ліхтенштейн), East-West United S.A., BANK WINTER & CO.AC – на суму 437,23 млн дол.

«Загальна сума (на 01.02.2017) виявлених уповноваженою особою Фонду нікчемних правочинів, укладених до тимчасової адміністрації з метою виведення активів, становить: 19,32 млрд грн, 93,63 млн дол та 18 млн швейцарських франків.

В тому числі, визнані нікчемними правочини:

– з продажу/відступлення прав вимоги за кредитам на 1,4 млрд грн;
– з погашення кредитів з порушенням чинного законодавства – 5,8 млрд грн;
– з незаконним перекредитуванням – 34 млн грн», – йшлося в повідомленні ФГВФО.

В. Гонтарева зазначала, що одна з операцій Дельта Банку ‘взагалі повинна увійти в історію світового шахрайства’: ’31 грудня 2014 роки ми встановили, що коррахунок в розмірі $ 227 млн, який банк показував у себе як актив, ніколи не існував. Тобто банку не вистачало капіталу і він за допомогою технічних проводок заплутував нас. Але в підсумку не дожив навіть до стрес-тесту. Була ще одна цікава проводка. Банк видав 4,5 млрд грн фіктивних кредитів приватним особам через одне відділення банку. 63 000 людей ‘отримали’ кредити, навіть не дізнавшись про це. А сам банк ці гроші просто перевів у готівку і вивів’. 

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *