ГПУ знову підозрює НБУ в причетності до виведення $535 млн з Дельта Банку

Згідно з ухвалою Печерського райсуду м. Києва від 09 березня, слідчі Генпрокуратури в рамках кримінального провадження №12014100000000703 допускають, що службові особи НБУ могли бути причетні до виведення 4,1 млрд грн рефінансування з Дельта Банку через придбання валюти за рахунок цих коштів (на 535,3 млн дол) і їх перерахування за кордон в інтересах 12 пов`язаних між собою суб`єктів господарювання, окремі службові особи яких були співробітниками Дельта Банку.

«Встановлено, що до отримання кредиту вказаними підприємствами в ПАТ «Дельта Банк» причетні службові особи ПАТ «Меблісам», ПАТ «Магазин «Киянка», ТОВ «Наш Сервіс», ТОВ «Рентіг», ТОВ «САВ-Дістрибьюшн», ТОВ «Престо», ТОВ «Мерчант ЮГ», ТОВ «Інвестком» та ТОВ (АТ) «Рекламне агенство «ТВІСТ», які уклали договір поруки з ПАТ «Дельта-Банк» та компанії-нерезиденти, серед яких: «MARFORD FINANCE LIMITED», «RONWAY TRADING LIMITED», «SILISTEN TRADING LIMITED», «ABLORAN MANAGEMENT LIMITED», «BERODEN FINANCE LIMITED», «CHESBORD HOLDINGS LIMITED», «ELMONORE TRADE LIMITED», «HARNOR SERVICES LIMITED», «BANBURY MANAGEMENT LTD» та «KALOUMA HOLDINGS LIMITED» які задіянні у ланцюгу виведення коштів.

Наведене вказує на розкрадання державних коштів наданих як рефінансування на користь ПАТ «Дельта Банк» службовими особами цієї банківської установи, до вчинення якого можливо причетні службові особи Національного банку України, до компетенції яких віднесені водночас питання рефінансування і продажу валюти.

Крім цього, боржник банку ТОВ «Яблуневий дар» припинило свої зобов`язання перед банком у сумі 62 млн 967 тис 594 євро, посилаючись на зарахування зустрічних вимог з вкладником банку ОСОБА_6, інтереси якого за довіреністю представляє ОСОБА_7, який водночас є першим заступником голови правління ПАТ «Дельта Банк» [слід розуміти, йдеться про В. Масюру, – ред.]. 

Також, низка боржників банку (ТОВ «Іллічівський зерновий порт», ТОВ «Яблуневий дар», ТОВ «Танк Транс», ТОВ «СтройБуд Іллічівськ») припинили свої зобов`язання перед банком, посилаючись на сумнівне зарахування зустрічних вимог з іншими особами», – йдеться в судових матеріалах.

Довідково

Як писав Finbalance, на початку 2016 року в судових матеріалах щодо кримінального провадження №12014100000000703 згадувалося, що розслідування велося (цитата) «за фактами незаконного заволодіння і розтрати службовими особами АТ «Дельта банк» у співучасті з службовими особами Національного банку України, Державної іпотечної установи та іншими особами, протягом 2014-2015 років державних коштів в особливо великих розмірах, ухилення від сплати податків та легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом».

Щоправда, згодом згадка про співучасть НБУ з судових матеріалів. Тепер вона знову з’явилася.

Нагадаємо, НБУ визнав «Дельта Банк» неплатоспроможним 03 березня 2015 року, а 02 жовтня того ж року регулятор відправив цю фінустанову на ліквідацію.

У 2014 році в період керівництва Нацбанком Ігоря Соркіна (до 24 лютого) «Дельта Банк» отримав від НБУ під заставу держоблігацій по операціям РЕПО 1,42 млрд грн рефінансування.

У період керівництва в НБУ Степана Кубіва (з 24 лютого до 20 червня 2014 року) – 4,15 млрд грн кредитів для збереження ліквідності під заставу майнових прав по кредитним договорам. Крім того, «Дельта Банк» під заставу держоблігацій по операціям РЕПО одержав ще 786 млн грн, а на тендерах під заставу держоблігацій, облігацій ДІУ та облігацій підприємств з гарантією Кабміну – 2,6 млрд грн.

У період керівництва в НБУ Валерії Гонтаревої (з 20 червня 2014 року) «Дельта Банк» отримав від Нацбанку стабкредит на 960 млн грн (такі позики видаються як мінімум на два роки), а також 1 млрд грн – під заставу держоблігацій на тендерах.

За даними НБУ, в 2015 році ‘Дельта Банк’ рефінансування на строк більше 30 днів не одержував.

За даними НБУ, борг «Дельта Банку» перед НБУ становив 9,3 млрд грн.

Глава НБУ Валерія Гонтарева нещодавно заявила, що М. Лагун не давав персональну гарантію під рефінанс для Дельта Банку. ‘Він отримував рефінанс під заставу паперів Державної іпотечної установи з державними гарантіями <…> Частина заборгованості [Дельта Банку] погашена ФГВФО і НБУ, приблизно 5,3 млрд грн, тому що був закладений портфель споживчих кредитів’, – зазначала глава НБУ.

Водночас торік НБУ заявляв, що намагається в суді стягнути з М. Лагуна 766,85 млн грн за майновим поручительством (земельними ділянками) по кредитам рефінансування для «Дельта Банку». 

За даними Фонду гарантування, коли в Дельта Банк була введена тимчасова адміністрація, обсяг вкладів фізосіб у ньому становив 31,4 млрд грн, а юросіб – 12,4 млрд грн. На 01 січня 2017 року вкладникам-фізособам у межах гарантійної суми було виплачено 15,55 млрд грн (96,7% запланованих виплат), передусім, за рахунок емісійних коштів.

За даними Фонду, ринкова вартість активів «Дельта Банку» була визначена незалежними оцінщиками на рівні 27,4 млрд грн, що становить 30% від суми, зазначеної «на папері» на 1 січня 2017 року (94,27 млрд грн).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *