Єврокомісія схвалила надання Україні 600 млн євро і без скасування мораторію на вивоз лісу

Європейська комісія від імені Європейського союзу 16 березня ухвалила рішення про надання другого траншу макрофінансової допомоги Україні, позики в 600 мільйонів євро.

Як заявляють у Єврокомісії, загалом надана Євросоюзом Україні допомога від 2014 року складає 2,81 мільярда євро і є найбільшою макрофінансовою допомогою, наданою державі – не члену ЄС.

В ЄС заявляють, що Україна значною мірою виконала свої зобов’язання у рамках видінення нинішнього траншу допомоги. Зокрема, йдеться про подальші кроки для боротьби з корупцією, для сприяння більшій прозорості в управлінні державними фінансами, модернізації державного управління, для просування поточних реформ енергетичного і фінансового секторів, для поліпшення бізнес-середовища і зміцнення мереж соціальної безпеки.

«Україна зробила чудову роботу зі стабілізації й реформування економіки, незважаючи на збройний конфлікт. Ми хочемо бачити продовження позитивного імпульсу реформам в Україні. Сьогоднішня виплата другого траншу в 600 мільйонів євро Україні підтверджує давню прихильність ЄС справі підтримки Україні в її зусиллях з підтримки стабільності і забезпечення економічного відновлення в країні», – сказав Валдіс Домбровскіс, віце-президент Єврокомісії у справах євро і соціального діалогу.

За повідомленням Єврокомісії, Україна отримає кошти наприкінці березня або на початку квітня.

Восени 2016 року повідомлялося, що Україна може отримати наступний транш макрофінансової допомоги від Європейського союзу в січні 2017 року, проте Київ забороною на експорт деревини запровадив додаткові торговельні бар’єри і порушив домовленості угоди про вільну торгівлю із Євросоюзом, чим заблокував виділення траншу. Це викликало обурення активістів. На їхню думку, скасування мораторію призведе до знищення лісу.

Згодом у представництві Євросоюзу в Україні заявили, що заборона на експорт лісу-кругляка запроваджена в Україні в інтересах низки зацікавлених груп і не запобігає незаконній лісозаготівлі й контрабанді деревини, а також обмежує вільну торгівлю. Крім того, у ЄС зазначили, що поділяють бажання українців захистити ліси й готові надати підтримку в цьому напрямку. Заборону на експорт лісу-кругляка не скасовували.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *