Сбербанк заявив про намір "максимально швидко" піти з українського ринку

Глава російського Сбербанку Герман Греф заявив про те, що фінансова організація знаходиться в пошуку «максимально швидких варіантів» виходу з ринку України.

«Сподіваємося, що нам таку можливість нададуть», – зазначив Греф.

Він назвав «дискримінаційним рішенням» введені офіційним Києвом санкції та зазначив, що для банку ситуація в Україні є досить складною. Г. Греф зауважив, що розраховує на підтримку з боку української влади і відновлення нормальної роботи, чого наразі немає.

«Сьогодні відбувається бетонування центрального офісу в Запоріжжі, зіткнулися із серйозними труднощами по виплаті зарплати у великих підприємств. Упродовж останнього року ми нарахували вже сотні всіляких актів вандалізму», – констатував глава російського Сбербанку.

Довідково

Заступник глави НБУ Катерина Рожкова на днях заявила, що всі російські держбанки ведуть переговори про продаж українських «дочок». За її словами, у банках з російським держкапіталом зосереджено біля 21 млрд грн вкладів, з яких гарантується близько 8,5 млрд грн.

«Ці банки на сьогодні докапіталізовані, вони мають достатньо активів (у т.ч. ліквідних активів) для того, щоб задовольняти вимоги клієнтів. Вони не зможуть вивести кошти за межі України [через санкції]. Активи цих банків, кредитний портфель, наприклад, приблизно в 2,5 разів перевищує зобов’язання перед клієнтами. Тому погашення цього кредитного портфелю також є джерелом виконання зобов’язань перед вкладниками», – констатувала Рожкова.

У березні в групі ВТБ заявляли, що продаж ВТБ Банку може розтягнутися на рік-два, натомість підконтрольний їй БМ Банк може бути проданий до кінця березня.

У січні російський «Внєшекономбанк» оприлюднив свою стратегію, згідно з якою Промінвестбанк має бути проданий до кінця І кварталу 2018 року.

Російський Сбербанк в Україні контролює два банки: однойменну фінустанову та ВіЕс Банк.

На минулому тижні РНБО ввело санкції щодо банків з російським держкапіталом, які передбачають заборону на погашення українськими ‘дочками’ своїх боргів перед материнськими структурами. Це питання найчутливіше саме для Сбербанку, з огляду на значну суму заборгованості його більшої ‘дочки’ в Україні.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *