CityCommerce Bank: суд надав дозвіл поліції взяти під варту екс-главу правління банку

14 березня Печерський райсуд м. Києва задовольнив клопотання слідчого Нацполіції та в рамках кримінального провадження № 12014000000000409 обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для екс-глави правління «Міського комерційного банку», якого правоохоронці підозрюють у задоволодінні коштами банку в особливо великих розмірах (у січні він був оголошений в міжнародний розшук).

Нагадаємо, НБУ відніс «Міський комерційний банк» (CityCommerceBank) до категорії неплатоспроможних у листопаді 2014 року, а в березні 2015 року регулятор відправив цю фінустанову на ліквідацію.

За даними НКЦПФР, 02 жовтня 2014 року наглядова рада ПАТ «Міський комерційний банк» звільнила главу правління Дмитра Грабовецького (перебував на посадi з 26.12.2011) та призначила в.о. глави правління Костянтина Рубцова.

Як писав Finbalance, ще одним підозрюваним по цьому кримінальному провадженню є екс-президент CityCommerce Bank (слід розуміти, йдеться про Рейніса Тумовса).

12 січня Печерський райсуд м. Києва задовольнив клопотання слідчих і наклав арешт на його майно, в т.ч. 6 земельних ділянок у Макарівському і Бориспільському районі Київської області (площею від 0,12 до 7,85 га); колекцію зброї; 7 авто (ГАЗ, ЛУАЗ, AC-U 39095); кошти в Укргазбанку.

26 січня екс-президента «Міського комерційного банку» було оголошена в розшук. Водночас 13 лютого суд відмовився задовольнити клопотання слідчих про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання його під вартою.

Додамо, що згідно з судовими матеріалами, в згаданому кримінальному провадженні є ще один фігурант. За даними слідчих, екс-заступник голови правління «Міського комерційного банку» шляхом зловживання довірою фізособи заволодів коштами, які були розміщені на депозитних рахунках останнього, у сумі 1,3 млн дол та 34,64 млн грн.

У квітні 2016 року до поліції надійшов цивільний позов ліквідатора CityCommerce Bank про стягнення з екс-президента й екс-глави правління банку та інших осіб у зв`язку із вчинення кримінальних правопорушень, завданої шкоди у сумі 532 млн грн.

За даними Фонду гарантування, на 01 березня 2017 року вкладникам «Міського комерційного банку» в межах гарантійної суми було виплачено 1,93 млрд грн (97,3% запланованих виплат).

У Нацбанку заявляли, що «Міський комерційний банк» мав «тісні взаємовідносини» з «Профін Банком», який у січні 2015 року теж був визнаний неплатоспроможним через порушення законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму (з квітня 2015 року – на ліквідації). За даними НБУ, основними бенефіціарами «Профін Банку» були Рейніс Тумовс і Тетяна Тумовс.

За даними НБУ, Профін Банк придбав у CityCommerceBank і його акціонера кредити й основні засоби. Кошти від продажу направлено на виконання зобов’язань “Міського комерційного банку” перед Профін Банком. Ще регулятор звертав увагу, що значна частина відділень Профін Банку була в приміщеннях, які раніше орендував “Міський комерційний банк”.

Директор-розпорядник Фонду гарантування Костянтин Ворушилін так описував стан CityCommerce Bank: «Це взагалі випалене поле. Власники винесли все, в т.ч. через свій другий банк – Профін-Банк». Екс-заступник глави ФГВФО Андрій Кияк додавав: «CityCommerce Bank – типова піраміда. 2 млрд активів випущено як кредити, а реальна оцінка активів показує 15 млн грн. CityCommerceBank був пов`язаний з Профін-Банком, на який були переписані активи CityCommerce – у вигляді відділень, кредитів. Банк спустошили повністю».

P.S. Одним з бенефіціарів CityCommerce Bank також вважався екс-нардеп Нуруліслам Аркаллаєв. «Аркаллаєв – виходець з Донецька і старий товариш Ріната Ахметова. Як і власник СКМ, навряд чи він любить згадувати, як заробив перший капітал. Інші депутати, кажучи про Аркаллаєва, озираються по боках», – писали про нього в ЗМІ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *