Недоброчесні особи у складі Громадської ради доброчесності – Маслов Леонід Клавдійович

Наближення часу кваліфікаційного оцінювання кандидатів до Верховного Суду, ще більше привертає увагу до тих осіб, які будуть займатися питання встановлення відповідності кандидатів критеріям професійної етики та доброчесності. Однак, Громадська рада доброчесності при ВККС, яка повинна згідно закону сприяти Вищій кваліфікаційній комісії суддів в цьому питанні,  навряд чи може похвалитися високим рівнем цих якостей серед власних представників.

Ми вже знаємо, що в Громадській раді доброчесності (ГРД) здійснюють повноваження особи, які тісно пов’язані із громадський утворенням «Реанімаційний пакет реформ», та мають досить сумнівну репутацію – Жернаков Михайло й Козленко Володимир, які так і не надали жодних спростувань на опубліковану інформацію.

Можливо інші 18 членів ГРД й відповідали б критерію професійної етики та доброчесності, однак відомості щодо деяких з них, зібрані з відкритих джерел, повністю спростовують це припущення.

Сьогодні нашу увагу привернув член Громадської ради доброчесності  Маслов Леонід Клавдійович.

На сайті Вікепедії розміщено досить патріотичний напис, що Маслов Леонід Клавдійович – український юрист, громадський та політичний діяч, військовий, розвідник окремої розвідроти у складі 92-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України.

З повагою ставимось до військовослужбовців, які захищають нашу Батьківщину та відстоюють її суверенітет. Але, чи варта захисту особа, яка в повсякденному житті не дотримується антикорупційного законодавства та, можливо є причетною до розкрадання державного майна? Чи слід підтримувати  людину, яка приховує кошти від сплати податків в бюджет чи привласнює бюджетні кошти?

Дивимось Декларацію пана Маслова  – сукупний дохід сім’ї в 2015 році становив лише 119 тис. грн. (тобто, в місяць менше 10 тис. грн.), квартира, автомобіль та паркомісце.

На перший погляд все скромно, і нічого дивного. Але, відразу в Декларації привертає увагу напис, що декларант має частку лише в двох компаніях (ТОВ «Фірма «Сенс-Консалтинг», розмір внеску 102 496,00 грн. та ТОВ «Сенс-контора» розмір внеску 13 500,00 грн.), а в інших – має корпоративні права на суму 3 438 598 грн., проте грошові внески фактично не здійснені.

Здавалося, сумніватись в словах військовослужбовця, що пройшов АТО, ми не повинні, проте все ж таки вирішили перевірити вказану ним інформацію. А коли перевірили, то виявилось, що Маслов Леонід отримав лідерську позицію серед членів ГРД по переховуванню компаній від Декларування

Відразу згидувало те, що компаній, щодо яких Л.Масловим  не було  здійснено  внески, ми не знайшли (про це б мав би бути відповідний запис в Реєстрі), одначе додатково до задекларованих виявили ще 11 (!!!) компаній, які Леонід намагався приховати від громадськості:

  • ТОВ «Фірма «Сенс-Консалтинг», розмір внеску 392 000,00 грн. (30591227), співзасновник – Круговий Дмитро Сергійович;

  • ТОВ «Сенс-контора», розмір внеску 224 210,00 грн. (38494417), співзасновники – Подольський Майкл, Сіров Алекс, Круговий Дмитро Сергійович;

  • ТОВ «У.Т.К. Плюс», розмір внеску 1 500 000,00 грн. (25465272) (в стані припинення, але, станом на грудень 2016 року, не припинено), співзасновник – Нестеренко Галина Петрівна;

  • ТОВ «Мініагротехніка», розмір внеску 74 500 000,00 грн. (36106632), співзасновником є дружина Маслова Леоніда – Маслова Юлія Олександрівна (розмір внеску 750 000,00 грн.);

  • ТОВ «Техномаштрейд», розмір внеску 800 000,00 грн. (36060483);

  • ТОВ «ДЄВА-71», розмір внеску 123 480,00 грн. (33203667) (в стані припинення, але, станом на грудень 2016 року, не припинено), співзасновник – Круговий Дмитро Сергійович;

  • ТОВ «Українське комплексне постачання», розмір внеску 253 170,00 грн. (33897908), співзасновник – Круговий Дмитро Сергійович;

  • ТОВ «Юніком», розмір внеску 168 000,00 грн. (24330728), співзасновник – Круговий Дмитро Сергійович;

  • ТОВ «СТБ Фасад-Сервіс», розмір внеску 23 580,00 грн. (33412701), співзасновником є дружина Маслова Леоніда – Маслова Юлія Олександрівна (розмір внеску 2 620,00 грн.);

  • ТОВ «Саффрон», розмір внеску 990,00 грн. (40418005), співзасновники – Каземі Ардешір, ПУР ХОСЕЙНІ ДЖАВАХЕРХА ФАРД ХАСАН АХМАД;

  • ТОВ «Рембудінвестт», розмір внеску 22 000,00 грн. (36085471), співзасновники – Садчикова Ірина Анатоліївна;

  • ТОВ «Фірма «Взгляд», розмір внеску 160 000,00 грн. (25182746), співзасновники – Садчикова Ірина Анатоліївна.

  • ТОВ «Маркон», розмір внеску 499 500,00 грн. (21269522), співзасновник – Катриченко Юрій Олексійович.

Варто зрозуміти декілька речей. По-перше, реальний розмір внесків Маслова до тих двох компаній, які він самостійно вказав в Декларації, більше в 5,4 рази аніж він самостійно задекларував (616 210,00 грн. проти 115 996,00 грн.). По-друге, розмір внесків до 13 різних компаній становить астрономічну суму – 78 666 930,00 грн. (!!!), що в  678 разів більше, ніж було Масловим Леонідом було задекларовано. Доречі, вбачається, що пан Маслов любить містику, і про це пізніше, однак  і в 13 компаніях в нього є частка, і розмір внесків має містичні цифри «666».

Але, родзинкою в сімейний портрет Маслових є те, що родина, яка у власності має частку в статутних фондах компаній в розмірі більше 78 млн. грн., в 2015 році не поцуралась отримати від держави матеріальну допомогу в розмірі більше 8 тис. грн.!!!

Щоб зрозуміти що це за сума, варто подивитись мінімальний розмір пенсії, і збагнемо, що Маслов і його дружина позбавили державу можливості виплати пенсію 7 пенсіонерам. І це тоді, коли у них є майна на суму, яка б дозволила здійснити виплату близько 68 тисячам пенсіонерів!

«Я абсолютно відкритий для всіх своїх співвітчизників і мені нічого приховувати» – залишається пустою цитатою із мотиваційного листа Леоніда Маслова. Вкотре спостерігаємо, що реальні дії та слова членів ГРД  кардинально розходяться.

Ми вже пам’ятаємо Козленка Володимира, члена ГРД, який приховав від Декларування свої 9 компаній та не відобразив про них жодної інформації, який, можливо, має відношення до фіктивної ліквідації ПАТ «Сумихімпром» та виготовлення контрафактного пального. Пам’ятаємо і Михайла Жернакова, мама якого, все життя працюючи суддею, цілковито спокійно задекларувала елітну нерухомість в м. Харкові, елітні автівки на суму понад 140 тис. американських доларів, яка приймала рішення про заборону мирних зібрань, та яка тихенько балотується в судді нового Верховного Суду.

Тож, Маслов Леонід знаходиться в колі однодумців, і мабуть саме тому був рекомендований до складу ГРД Центром політико-правових реформ України.

Дружба vs. задекларовані принципи

А давайте придивимось до компаньйона Маслова Л. К. в 5 компаніях – Кругового Дмитра Сергійовича. Вважаєте він випадкова людина в співзасновниках? Помиляєтесь!

Виявилось, що мама компаньйона Маслова Л. К. є суддею Апеляційного суду Харківської області, суддя-спікер – Кругова Світлана Самуїлівна.

Як і у мами Жернакова Михайла (члена ГРД) у мами компаньйона Маслова Леоніда в декларації зазначається стандартний набір – елітні автівки (вартість на момент придбання більше 60 тис. доларів), елітна нерухомість, земельні ділянки.

На додаток, в декларації мами компаньйона Маслова Леоніда значиться, що син судді Круговий Дмитро Сергійович володіє частками лише в 3-х компаніях (ТОВ «Юніком» – частка володіння 33,33%, ТОВ «ДЄВА-71» – частка володіння 10%, ТОВ «Українське комплексне постачання» – частка володіння 10%).

Стоп! Відповідно до відкритих реєстрів, Круговий Дмитро Сергійовичу тільки із Масловим Леонідом має частку в 5 різних компаніях! Куди поділись ТОВ «Фірма «Сенс-Консалтинг», ТОВ «Сенс-контора»? А чому не задекларувана власність 100 % корпоративних прав сина в ТОВ «Лук’янці» (33481534, адреса: 61070, Харківська обл., місто Харків, вул. Академіка Проскури, буд.1)?

Виходить, що і де-юре і де-факто, мама компаньйона Маслова Л. К. приховала майно свого сина.

Але і це ще не все! Викликає цікавість в деклараціях мами компаньйона Маслова Леоніда і інше. Так, в 2013 році та 2014 році в деклараціях судді Апеляційного суду Харківської області  значиться дві квартири (78 кв. м. та 35 кв. м.), а в 2015 році вже зафіксовано лише одну квартиру в м. Харкові  (площа 84,2 кв. м., придбане в 2003 році) та продаж чоловіком нерухомого майна. Цілком логічне запитання до пані судді, а звідки взялась квартира площею 84,2 кв. м.? Чому вона раніше не декларувалось? Помилка чи свідоме переховування майна?

Доречі, мама компаньйона Маслова Леоніда, яка приховала майно свого сина, була допущена Вищою кваліфікаційною комісією суддів України до участі в конкурсі на посаду судді Верховного Суду. Дивний збіг із мамою Жернакова Михайла, яка аналогічно допущена до участі в конкурсі на суддю Верховного Суду, та має такі ж самі проблеми із деклараціями.

І слова із тексту Мотиваційного листа Маслова Леоніда про те, що він « дуже добре обізнаний з видами і тіньовими нюансами роботи судової системи. .. знає приклади бездоганно чесних її працівників і їхніх антиподів» читається вже дещо інакше. Якщо із «антиподами» ми розібрались, і розуміємо кого мав на увазі Леонід, то кого Маслов називає чесними суддею? Сподіваюсь, досить скоро ми почуємо відповідь від самого Леоніда.

Як би там не було, переконані, що для Леоніда Маслова, як екс-військового, честь та гідність не пусті звуки, тому, першим за кого він візьметься, як відомий Сінгапурський прем’єр-міністр Лі Куан Ю, будуть близькі люди – мама компаньйона по бізнесу, суддя Апеляційного суду Харківської області Кругова Світлана Самуіїлівна, а також мама компаньйона по ГРД, суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Мінаєва Ольга Михайлівна.

Відчуваємо, що вже досить скоро, саме Маслов Леонід не допустить проходження вказаних суддів до Верховного Суду. Саме  він, як людина честі, займеться звільненням вказаних суддів із займаних посад, як таких, що не пройшли перевірку на доброчесність. Очікуємо, що Леонід та інші члени ГРД, такі як Середа М. Л., Гринь Т. Г., Куйбіда Р. та інші, не є пустомелями, і не просто виконають власні обіцянки, але й звернуться до Національного антикорупційного бюро України для притягнення до кримінальної відповідальності судді Апеляційного суду Харківської області Кругової Світлани Саміїлівни, та судді Харківського апеляційного адміністративного суду Мінаєвої Ольги Михайлівни.

Державне – значить моє!

В мотиваційному листі Леонід Маслов чітко зазначає, що: «Можу швидко і ефективно викривати дії, пов’язані з приховуванням доходів і майна. Бо обізнаний з інструментами і схемами таких дій». Майже повна ідентичність із висловами іншого члена ГРД Козленка Володимира, який «розуміється в антикорупційному законодавстві» і вважає, що «від підбору правильних людей залежить рівень корупції». Як ми вже бачимо, обидва чудово знають антикорупційне законодавство і обидва приховують компанії від декларування.

Але це не є єдине що їх об’єднує. В історії Маслова є потаємний факт, про який він би волів мовчати – кримінальна справа за привласнення державних коштів та шахрайство.

Виявилось, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено запис за №12013220010000350 від 13.12.2013, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.366 Кримінального кодексу України, за результатами розгляду матеріалів УДСБЕЗ ХМУ ГУМВС України в Харківській області, щодо службових осіб ТОВ «СТБ Фасад-Сервіс» (компанія Маслова Леоніда), які з метою привласнення бюджетних грошових коштів на протязі 2011-2013 років підробляли документи, а саме вносили в акти приймання виконаних робіт недостовірні відомості, завищуючи об’єми виконаних робіт, під час виконання робіт на КРУ «Клінічне територіальне медичне об’єднання «Університетська клініка» та ПАТ «Харківська ТЕЦ-5».

Факти можуть свідчити про те, що службові особи ТОВ «СТБ Фасад-сервіс», привласнили державні кошти, що належать ПАТ «Харківська ТЕЦ-5» у ході не виконання зобов’язань на загальну суму 8 303 152,94 грн.(з ПДВ). Чимала сума! В 2011 році це було понад 1 млн. американських доларів!

А якщо врахувати, що в 2010-2013 роках всі нелегальні оборудки із державними коштами були під протекторатом «сім’ї» Януковича, то викликають сумніви, що така маніпуляція на 1 млн. доларів пройшла повз очільників тодішньої влади.

Більше того, і підрядні організації заявили про махінації ТОВ «СТБ Фасад-Сервіс», про що за заявою директора ТОВ «ТВО «Східбуд» внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за №12014220010000097 щодо службових осіб ТОВ «СТБ Фасад-Сервіс», які шахрайським шляхом заволоділи грошовими коштами ТОВ «ТВО «Східбуд» в сумі 884 485, 90 грн.

До речі, спочатку ми здивувались чому всі клопотання слідчих суддею відхилялись, адже це банально не дає можливості продовжити кримінальне розслідування щодо посадових осіб компанії Маслова Леоніда. Але, згадавши про компаньйона Маслова Л. К. Кругового Дмитра Сергійовича, сина судді Апеляційного суду Харківської області, все стало на свої місця. Суддівський оберіг Кругових допомагає сім’ї Маслових. Невже тепер у Маслова виникли зобов’язання в будь-яку ціну забезпечити проходження Кругової до Верховного Суду?

Прикметно, що в Facebook він полюбляє фотографуватись в стилі гангстера, такий собі, новий нью-кримінальний авторитет. Маслов забув, що для того, щоб бути авторитетом в кримінальному світі потрібно обов’язково відвідати інші місця аніж ГРД.

Ми переконані, що Генеральна прокуратура України та Національна поліція України, як і в історії із ПАТ «Сумихімпром», віднайдуть реальних замовників та притягнуть їх до відповідальності.

Для повної картини принципів Маслова Леоніда, варто доповнити декілька штрихів.

Штрих перший –  при наявності у володінні Маслова компаній на суму більше 78 млн. грн., податкова служба змушена звертатись із позовом до однієї із його компаній  (ТОВ «Юніком»), щоб ті нарешті виплатити податковий борг в розмірі 100 тис. грн. За даними на сайті Державної фіскальної служби ТОВ «Юніком» має податковий борг та відповідно у органів державної податкової служби виникло право податкової застави на майно такого платника.

Штрих другий – у ході досудового розслідування кримінального злочину встановлено, що ТОВ «Техномаштрейд» (компанія Маслова Леоніда) поставляв ФОП Бойчук с/г техніку без документів.

Штрих третій – ТОВ «ДЄВА-71» був постійним клієнтом в адміністративних судах, оскільки мало проблеми із Харківською митницею, а саме здійснювало заниження митної вартості товару, в результаті чого митниця визначала більшу мину вартість товару.

Ось такий, скромний список діянь гангстера Маслова: від ухиляння від сплати податків до кримінальних проваджень за махінації із грошовими коштами.

Масон в свідомості

В соціальних мережах на сміх підняли нову емблему ГРД, яка цілковито скопіювала масонські знаки. В свідомості людей не могло вкластись абсурдність дій людей, які мають уособлювати повну і цілковиту доброчеснісь.

Що ж, це було б смішно, якби таким займались діти або підлітки. Натомість, коли таке роблять дорослі люди, яким доручили відповідальну місію, це, як мінімум виглядає дивно, а як максимум, потребує швидкого втручання лікарів.

GRD-emblema

Адже людині при здоровому глузді ніколи не спаде на думку використовувати в якості емблеми знаки, що мають доволі сумнівну репутацію.

Ви запитаєте хто такий креативний в ГРД? Як повідомив Титич Віталій – ідея створення саме такої емблеми належить Маслову Леоніду.

Мабуть будь-які коментарі будуть зайвими. Наразі у Маслова період грайок в мафіозі та масони. Можливо рано дали йому посаду в члени ГРД? Чи туди саме таких і відбирали?

В розміщеному на сайті Вищої кваліфікаційної комісії України Регламенту ГРД, що схвалена рішенням ГРД №1/2016 від 23.11.2016 міститься цікаве формулювання: «член Ради зобов’язаний бути максимально відкритим перед громадськістю та вживати заходів для недопущення будь-яких сумнівів у своїй доброчесності та у відповідності витрат його доходам».

Як бачимо, ще один представник ГРД доповнив кагорту її недоброчесних членів.

Та чи слід сподіватися, що на призначених членів ГРД все ж таки звернуть увагу і нарешті нададуть оцінку їх ‘життєвим успіхам’? Чи Вища кваліфікаційно комісія суддів і надалі буде бездіяти в цьому напрямку? Адже, як відомо той, хто хоч раз відчув смак влади, не в змозі від неї відмовитися. І очікувати, що в членів ГРД, яких викрито в не доброчесності, висточить духу самостійно вийти із її складу –  цілковита ілюзія.

Всеволод Розумовський для ‘Резонансу

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *