Ситник – про справу НБУ: по одній зі схем закордоно виведено $500 млн

Директор НАБУ Артем Ситник в інтерв’ю виданню «Високий замок», говорячи про кримінальне провадження щодо керівництва НБУ, зазначив, що значна частина рефінансування виводилася за межі України через австрійські банки. Водночас за однією зі схем були виведені 500 млн дол:

«Детективи НАБУ розслідують справу, яка стосується керівництва Національного банку України. До її розслідування долучили і працівників управління захисту економіки Нацполіції, працюємо разом. Запитань до НБУ багато у всіх – і у суспільства, і у правоохоронних органів. Справа – складна, але намагаємося якомога швидше показати результат.

Якщо говоримо про так зване реформування банківського сектору, внаслідок якого припинили своє існування 80 з гаком банків, то до цього процесу виникає багато запитань з боку Національної поліції. Це не зовсім наш профіль. Якщо ж йдеться про кошти, які НБУ виділяв для рефінансування і значна частина яких виходила за межі України, зокрема, через австрійські банки, — то це наша компетенція. Ми ці факти розслідуємо.

У справі задіяно багато банків. Проводимо відповідні процесуальні дії – обшуки, вилучення документів – щоб після їх аналізу встановити коло потенційних підозрюваних. Основа цієї справи – перевірка коштів, які виділяли на рефінансування. Нас цікавить, чи не було зловживань з боку працівників Нацбанку. Йдеться про великі суми коштів, тож зрозуміло, такі рішення не приймали без згоди вищого керівництва НБУ.

Мали власні аналітичні розробки, матеріали журналістських розслідувань, опубліковані у ЗМІ. Також побачили підозріло великі перерахування коштів за кордон, виділених для рефінансування певних банків. В одному з епізодів отримувачем цих коштів через офшорну фірму виявився… водій «рефінансованого» банку. За такою схемою з України за кордон було виведено 500 млн. доларів. А є набагато складніші, заплутаніші схеми.

У НАБУ два великі напрями роботи – вилучення документів, які можуть вказувати на скоєння того чи іншого правопорушення, усередині країни і отримання їх під час проведення досудових розслідувань (у рамках правової допомоги) з-за кордону. Другий аспект – проблемніший.

Корупція в Україні, особливо – на топ-рівні, рідко закінчується усередині держави. Вона виходить на іноземний банк або на якийсь офшор. І це затягує розслідування. Розуміємо, що не можна іти в антикорупційну прокуратуру чи у суд із голими руками. Маємо переконливо довести вину підозрюваних осіб».

НБУ завжди сприяє проведенню необхідних слідчих дій та співпрацює з правоохоронними органами, очікуючи повного й об’єктивного розслідування.  Так, за 12 місяців 2016 року НБУ 155 разів надавав правоохоронними органами доступ до інформації. Найактивніше у минулому році НБУ співпрацював з Генеральною прокуратурою та Національною поліцією України. У січні та лютому 2017 року надавав доступ правоохоронцям 28 разів: 11 разів – у січні і 17 – у лютому’.

Довідково

Як раніше писав Finbalance, НАБУ здійснюло досудове розслідування кримінального провадження №52016000000000119, в ході якого було встановлено, що службові особи НБУ та низки банків («Дельта Банк», «Хрещатик», «Фінанси та Кредит» «Південкомбанк», «Київська Русь», «Міський комерційний банк», «Автокразбанк», «Терра Банк») у 2014-2015 рр., діючи за попередньою змовою, з використанням кореспондентських рахунків цих банків, відкритих в «Meinl Bank Aktiengeselschaft» (Австрія), «вчинили фінансові операції з коштами на загальну суму понад 12 млрд. грн., які попередньо були розтрачені з Національного банку України в якості кредитів рефінансування вказаним банкам, шляхом погашення кредиторської заборгованості підконтрольних підприємств перед вказаною банківською установою – нерезидентом».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *