Приватбанк: переговори з екс-власниками буде вести консорціум на чолі з Rothschild

Приватбанк повідомив, що на початку травня підпише договір з консорціумом міжнародних компаній на чолі з Rothschild&Co щодо переговорів про реструктуризацію кредитів колишніх власників банку.

«13 квітня 2017 року Наглядова рада ПриватБанку обрала консорціум компаній в складі Ротшильд, ТОВ «Ернст енд Янг» та ТОВ «Фінпоінт» переможцем конкурсу з обрання міжнародно визнаної компанії для ведення переговорів про реструктуризацію, внесення додаткового забезпечення та відновлення вартості проблемних кредитів, інших позик та зобов’язань фінансового лізингу, які були надані колишнім кінцевим бенефіціарам Приватбанку чи особам, які прямо чи опосередковано пов’язанні з колишніми бенефіціарами банку, для максимізації якості такого кредитного портфелю.

Враховуючи зобов’язання кінцевих бенефіціарних власників банку (лист від 16 грудня 2016 року) та виходячи з необхідності забезпечення стабільності фінансової системи та захисту прав та інтересів вкладників, уряд України 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку, згідно з яким держава в особі Міністерства фінансів України стала власником 100% акцій, а Приватбанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн.

Згідно з Меморандумом про економічну та фінансову політику, узгодженим Україною та МВФ, одним із структурних маяків є зобов’язання обрання урядом України до кінця квітня 2017 року міжнародно визнаної компанії, яка буде вести переговори про реструктуризацію, внесення додаткового забезпечення та відновлення вартості проблемних кредитів та позик, які було надано колишнім кінцевим бенефіціарам Приватбанку та пов’язаним з ними особам, для цілей мінімізації витрат держави», – констатується в повідомленні Приватбанку.

Нагадаємо, нещодавно в НБУ заявляли, що хоча екс-власники Приватбанку мають до 1 липня реструктуризувати як мінімум 75% кредитів у банку кредитів (на решту 25% можлива реструктуризаційна відстрочка до кінця року), проте наразі ні в НБУ, ні в керівництва Приватбанку немає інформації про будь-які пропозиції з цього приводу.

За словами заступника глави НБУ Катерини Рожкової, якщо реструктуризація не відбудеться, то є «стандартна процедура». «Якщо кредити держбанку не гасять, починається претензійна робота. Із залученням правоохоронних органів», – зауважила заступник глави НБУ.

На днях міністр фінансів Олександр Данилюк також констатував, що якщо портфель кредитів пов’язаним особам у Приватбанку не буде реструктуризований, «то включається пряма норма про доведення банку до банкрутства його колишніми власниками, яка передбачає кримінальну відповідальність».

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *