Ліквідатор банку Жеваго в суді стягує 1 млрд грн з компанії, яку ГПУ пов’язує з Жеваго

27 квітня Госпсуд м. Києва порушив провадження у справі за позовом ліквідатора банку «Фінанси та кредит» до ТОВ ‘Торговий дім ‘Р енд Р Коммодітіз’ щодо стягнення 921,2 млн грн.

Суд зобов’язав позивача надати первинні документи на пiдтвердження розміру заборгованості ТОВ «Злив-Метал» за договором про відновлювану кредитну лінію №1325-10 від 10.08.2010.

24.11.2016 Госпсуд м. Києва в рамках іншої справи задовольнив позов ліквідатора банку «Фінанси та кредит» і в рахунок погашення боргу ТОВ ‘Торговий дім ‘Р енд Р Коммодітіз’ за договором про відновлювальну кредитну лінію №1344-10 від 19.11.2010 в розмірі 1,056 млрд грн вирішив звернути стягнення на заставлене майно, а саме акції ПАТ ‘Ужгородський турбогаз’ загальною номінальною вартістю 9,2 млн грн, які належать ТОВ ‘Індастріал Констракшн’ шляхом визнання права власності на них за банком «Фінанси та кредит».

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром ТОВ ‘Торговий дім ‘Р енд Р Коммодітіз’ значиться громадянка Китаю Джанет Тан (через британську компанію «НТС Фінанс Лімітед»).

Як писав Finbalance, ТОВ ‘Торговий дім ‘Р енд Р Коммодітіз’ фігурувала, принаймні, в двох кримінальних провадження ГПУ щодо інсайдерського кредитування банку «Фінанси та кредит» (у т.ч. за рахунок рефінансування НБУ) та виведення коштів  закордон – №42016000000001118 та №12015100010000279. У другій карній справі фігурує в т.ч. ПАТ ‘Ужгородський турбогаз’ і ТОВ «Хімреактив» (один із засновників ТОВ ‘Індастріал Констракшн’). 

Раніше компанія Ferrexpo нардепа Костянтина Жеваго (був власником банку «Фінанси та кредит») у звітності на Лондонській біржі в переліку структур, пов’язаних або підконтрольних К. Жеваго, називала в т.ч. «Ужгородський турбогаз».

Контекст

За даними НБУ, з 29 млрд грн кредитного портфелю банку ‘Фінанси та кредит’ 22 млрд грн – це були позики структурам, пов`язаним з К. Жеваго. 

Слідчі ГПУ та поліції здійснюють досудове розслідування по низці кримальних проваджень щодо видачі банком «Фінанси та кредит» інсайдерських кредитів. Як писав Finbalance, одне з них (№12016100080004902) було відкрите за фактом вчинення шахрайських дій не лише посадових осіб банку, але й власника фінустанови. У кримінальному провадженні №12015100010000279 (за підозрою в т.ч. екс-глави правління банку «Фінанси та кредит» В. Хливнюка в привласненні та розтраті коштів цієї фінустанови) фігурував у т.ч. колишній помічник К. Жеваго.

01 лютого Печерський райсуд м. Києва в рамках згаданого вище кримінального провадження №12015100010000279 наклав арешт на низку об’єктів нерухомості, що належать ПАТ «АвтоКрАЗ», ПрАТ «Росава» і ПАТ «Стаханівський вагонобудівний завод» (основним бенефіціаром вважається К. Жеваго).

За даними Фонду гарантування, коли в банк «Фінанси та кредит» була введена тимчасова адміністрація, обсяг вкладів фізосіб у ньому становив 17 млрд грн, а юросіб – 4 млрд грн.

На 01.04.2017 вкладникам банку ‘Фінанси та кредит’ у межах гарантійної суми виплачено 9,9 млрд грн (94,9% запланованих виплат). Як відомо, компенсації вкладникам банків-банкрутів здійснюються, передусім, за рахунок емісійних коштів НБУ (який надає кредити Фонду та монетизовує облігації, які для Фонду випускає Мінфіну), що провокувало девальвацію та розкручування інфляції.

Рішенням виконавчої дирекції Фонду №1153 від 07.07.2016 року затверджено ліквідаційну масу банку ‘Фінанси та кредит’ станом на 01 травня 2016 року:

– балансова вартість (без врахування резервів та переоцінки) – 45,065 млрд грн;
– оціночна вартість – лише 9,944 млрд грн.

Як писав Finbalance, 14 березня Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов ВАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» (основний бенефіціар через Ferrexpo – К. Жеваго), в якому позивач просив суд зобов’язати банк «Фінанси та кредит» перерахувати 163,5 млн грн і 2,5 млн дол в інший банк.

Компанія Ferrexpo заявляла, що мала на рахунках в банку «Фінанси та кредит» 174 млн дол. Кілька гірничо-збагачувальний комбінатів К. Жеваго (у т.ч. Полтавський ГЗК) у суді домагаються віднесення їх кредиторських вимог на 4,2 млрд грн до банку «Фінанси та кредит» до 7-ої черги кредиторів (в яку включаються вимоги в т.ч. юросіб-вкладників банку, які не є пов’язаними особами банку), а не до 9-ої черги (вимоги пов’язаних з банком осіб).

За даними НБУ, борг банку ‘Фінанси та кредит’ перед ним по кредитам рефінансування – 6,3 млрд грн. 

Глава НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що кредити рефінансування для банку «Фінанси та кредит» видані в т.ч. під заставу Білоцерківської ТЕЦ як цілісного майнового комплексу (ТЕЦ пов`язують з Жеваго).

18.11.2016 Шевченківський райсуд м. Києва відмовився задовольнити клопотання НБУ про накладання арешту на все рухоме та нерухоме майно Костянтина Жеваго в рамках позову щодо стягнення з цього нардепа (як поручителя) 1,54 млрд грн боргу банку «Фінанси та кредит» по рефінансу.

Раніше В. Гонтарева висловлювала думку, що хоча акції компанії Ferrexpo ніколи не були в заставі НБУ по кредитам рефінансування для банку «Фінанси та кредит», забезпеченням по цим позикам була персональна гарантія К. Жеваго, а тому він має відповідати по цим зобов’язанням всіма своїми активами.

«На мою думку, людина, у якої є персональна гарантія, відповідає всіма своїми активами. Активи Ferrexpo у нього як мінімум записані у всіх його офіційних деклараціях, тому я вважаю, що він повинен відповідати усіма своїми активами. Ми будемо намагатися забрати всі можливі активи для погашення того кредиту, під який була видана ця персональна гарантія», – зазначала глава Нацбанку.

Нещодавно К. Жеваго публічно висловив думку, що на сьогодні держава не може вимагати від нього жодних коштів за борги збанкрутілого банку ‘Фінанси та кредит’.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *