Універсал банк Тигипка порушує банківські нормативи

Відповідно до звітності «Універсал Банку», за підсумками І кварталу він задекларував прибуток 60,9 млн грн, тоді як за підсумками 2016 року – 77,1 млн грн (у 2015 році був збиток 2 млрд грн, у 2014 році – 437,6 млн грн).

Витрати банку на формування резервів під знецінення кредитів та коштів в інших банків у І кварталі становили 29,8 млн грн (у І кварталі-2016 банк звітував про дохід від розформування резервів на 48,4 млн грн). Кредитний портфель скоротився до 3,15 млрд грн (з 3,32 млрд грн на початок року), обсяг коштів клієнтів – до 3,97 млрд грн (з 4,23 млрд грн).

Нагадаємо, в кінці грудня «Універсал Банк» перейшов під контроль Сергія Тігіпка: йому належить 99,9% акцій банку.

У звітності «Універсал Банк» констатує, що 15 грудня збори його акціонерів ухвалили рішення про збільшення статутного капіталу на 445 млн грн (мало відбутися за рахунок тодішнього власника банку – грецького Eurobank та кіпрської компанії С. Тігіпка, – ред.). «Однак з огляду на дотримання банком нормативного значення достатності (адекватності) регулятивного капіталу станом на 31.12.2016 та прогнозні показники на 2016 рік, у визначені строки акціонер не звернувся в банк із заявою про придбання акцій. Таким чином, банком буде направлено звіт до НКЦПФР про відміну реєстрації додаткового випуску акцій», – зауважує «Універсал Банк».

За даними банку, на кінець 2016 року його значення нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу було 13,08% (вимога НБУ – не менше 10%). Разом з тим, банк порушував норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) – він становив 62,99% (вимога НБУ – не більше 25%).

В аудиторському висновку компанії «РСМ Україна» до звітності «Універсал Банку» за 2016 рік звертається увага, що на кінець грудня балансова вартість кредитів юрособам, зареєстрованим в ОРДЛО, становила 456,7 млн грн, а ризик за ними покритий грошовими коштами, отриманими від пов’язаної з банком особи, в сумі 220,2 млн грн.

На кінець березня обсяг коштів інших банків в «Універсал Банку» становив лише 33 тис грн. Водночас за даними «Універсал Банку», на кінець березня обсяг коштів «інших пов’язаних осіб» склав майже 1,4 млрд грн (причому не йшлося про кошти банків). Обсяг кредитів, наданих пов’язаним сторонам у І кварталі, становив 183,8 млн грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *