За борги 32 заправки WOG повторно виставили на торги

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив на продаж права вимоги за кредитами юросіб, виданими «Банком Форум». Серед них і 32 заправки WOG, які були частиною заставного майна.

Так, у березні 2013 року «Банк Форум» видав позику на суму 31 млн. доларів ТОВ «Золотий екватор» (бренд WOG) та пов’язаній з ним компанії «ВК Імпекс». На той час мережа АЗС WOG була підконтрольна мультимільйонерам Петрові Димінському, Сергію Лагуру й Степану Івахіву. Позику було видано на придбання й будівництво нових автозаправок. Заставою під кредит стали нежитлові приміщення в Києві загальною площею понад 10 тисяч квадратних метрів та 32 АЗС, більшість яких зосереджена в Західній Україні, пише газета Експрес.

У 2014 році компанія перестала обслуговувати виданий кредит. А в червні того ж року НБУ вирішив ліквідувати «Банк Форум». Позичальники припинили сплачувати кредит. На початок цього року, за даними ФГВФО, заборгованість за кредитами становила 42 млн. доларів (понад 1 млрд. у гривневому еквіваленті).

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ще минулого року намагався виставити на продаж права вимоги за кредитами, мотивуючи свої дії тим, що позичальники ведуть активну господарську діяльність і в стані ліквідації не перебувають.

Як зазначає видання, але чи то покупців не знайшлося, чи ніхто не хотів зв’язуватися з активами, довкола яких триває судова тяганина, реалізувати свої плани ФГВФО так і не вдалося. Минуло декілька місяців й Фонд знову просить ринок надати свою пропозицію ціни цих активів. Йдеться про нежитлові приміщення в Києві загальною площею понад 10 тисяч кв. м та 32 автозаправні комплекси. Заставна вартість усіх АЗС – понад півмільярда гривень.

Чи реально, що на цей раз Фондові вдасться продати права вимоги за кредитами?

«Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заставне майно не продає, – пояснює Ростислав Кравець, старший партнер адвокатської компанії. – Він намагається збути права вимоги за кредитами. Для того, щоб отримати реальну ринкову ціну за них, Фонд збирає пропозиції. Але, як показує досвід, зазвичай такі активи мають багато обтяжень, існують рішення інших судів у цій справі. Для того, щоб отримати доступ до АЗС, доведеться пройти не один судовий процес, відстоюючи права покупця».

На запитання для чого ж тоді Фонд виставляє на продаж проблемні кредити і чи не створюється враження, що ФГВФО продає повітря, Кравець зауважив, що таким чином імітується діяльність ФГВФО.

«На мою думку, подібні оголошення розміщуються винятково для імітування діяльності ФГВФО, а не для реального продажу й отримання коштів. Допускаю, що існує певна корупційна складова. Можливо, Фонд намагається занизити ціну на кредити, щоб самі ж боржники їх потім викупили за безцінь», – розповів Кравець.

Леся ЯСИНЧУК, Експрес

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *