НБУ продовжує знімати адміністративні обмеження на валютному ринку для спрощення виводу капіталу за кордон

Національний банк продовжує лібералізацію валютного регулювання, послаблюючи обмеження, які втратили свою дієвість та пом’якшення яких не призведе до дестабілізації ситуації на міжбанківському та готівковому сегментах валютного ринку.

Чергові кроки регулятора у цьому напрямку стало можливим завдяки тривалій сприятливій ситуації на валютному ринку і збалансованості інфляційних ризиків.

  • По-перше, скасовується заборона на купівлю іноземної валюти у разі наявності у клієнта власних коштів на рахунках у сумі, що перевищує 100 тис. доларів США в еквіваленті. Раніше, за умови перевищення вказаної суми, клієнт мав виконувати зобов’язання за рахунок власної іноземної валюти.

  • По-друге, знімаються обмеження для фізичних осіб на переказ коштів за межі України для неторгівельних операцій. Раніше вони були обмежені сумою не більше 150 тис. грн на місяць (за винятком деяких випадків).

  • По-третє, банкам буде дозволено здійснювати операції з обміну іноземної валюти без обмежень щодо групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів як на міжбанківському, так і на міжнародному валютному ринку. Досі операції з обміну здійснювалися виключно в межах однієї групи Класифікатора, за винятком  операцій, які здійснюються: на міжбанківському та міжнародних валютних ринках для виконання зобов’язань за імпортними договорами, а також на міжнародних валютних ринках з купівлі іноземної валюти 1-ї групи Класифікатора за іноземну валюту інших груп.

Зняття вказаних обмежень дозволить банкам та їх клієнтам гнучкіше керувати власною ліквідністю і позитивно вплине на регулювання валютної позиції банків.

Окреслені зміни затверджено постановою Правління НБУ № 44 ‘Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України’ від 30 травня 2017 року. Скасування обмеження  для фізичних осіб на переказ коштів за межі України для неторгівельних операцій, набуває чинності 12 червня 2017 року. Решта змін, затверджених цим документом, набувають чинності з 31 травня 2017 року.

У той же час, з огляду на необхідність подальшої підтримки стабільності валютного ринку України, Національний банк вирішив зберегти дію вимоги про обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб на рівні 50%.

Нагадаємо, на початку квітня поточного року Національний банк пом’якшив цю вимогу з 65% до 50% для сприяння експортній діяльності українських підприємств, які мають потребу в імпорті для виробництва продукції, що згодом продається за кордон. Оскільки дана вимога, встановлена пунктом 2 постанови Правління НБУ № 410 від 13 грудня 2016 року, діє до 15 червня поточного року включно, Національний банк запровадив її окремою постановою Правління НБУ № 45 ‘Про запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті та встановлення розміру обов’язкового продажу таких надходжень’ від 30 травня 2017 року. Ця вимога набуде чинності з 16 червня та діятиме до 13 грудня 2017 року включно.

Подальша лібералізація валютного регулювання здійснюватиметься за наявності сприятливих макрофінансових передумов та у відповідності до Концепції нового валютного регулювання.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *