Приватбанку потрібні ще 50 млрд грн, – джерела про песимістичну оцінку E&Y

За неофіційними даними джерел газети «Дзеркало тижня. Україна» в НБУ, з результатів аудиту Приватбанку, який провела компанія E&Y, вимальовуються два сценарії: «оптимістичний» з потребою в докапіталізації банку на рівні 36–38 млрд грн і песимістичний, у якому ця цифра збільшується до 50 млрд.

«Джерело в Мінфіні нам цю інформацію підтвердило, зазначивши, що головний розпорядник бюджетних грошей сумнівається в обґрунтованості цих вимог і вважає, що держскарбниця вже й так достатньо витратилася на націоналізацію Приватбанку. І нові вливання не потрібні.

Ця думка, до речі, може мати вагомі підстави. Судіть самі, з уже випущених 116,9 млрд грн ОВДП на його докапіталізацію монетизували поки що лише 27,2 млрд (з яких 26,7 млрд було витрачено на погашення зобов`язань банку перед НБУ з рефінансування). Таким чином, реальні видатки держави на Приватбанк становили поки що тільки 0,5 млрд грн [без врахування виплачених державою відсотків по ОВДП, – Finbalance]. А решту — намальовані з повітря через емісію ОВДП — щедро й без мук совісті відвалюють на формування резервів.

Настільки щедро, що згідно з варіантом річного звіту Приватбанку, з копією якого вдалося ознайомитися кореспондентові DT.UA (уже скріпленого підписами представників E&Y, нинішнього голови правління А.Шлапака і головного бухгалтера з печатками обох організацій), у фінустанови нині від`ємний капітал (мінус 713 млн грн). Тож при зобов`язаннях на суму 206 млрд грн для виконання нормативів НБУ й норм закону розщедритися мінімум на 20–30 млрд точно доведеться.

Заплатять до бюджету і платники податків, а от топ-менеджери банку, розформовуючи згодом багатомільярдні резерви, зможуть малювати й показувати фантастичні прибутки, одержуючи в нагороду за цю ‘творчість’ значні бонуси. Так уже практикувалося, наприклад, у випадку з Укргазбанком, от тільки в менших на порядок масштабах», – констатує ДТ.

Як зауважується видання, «практично напевно потреба в новій докапіталізації банку обґрунтована ще й тим, що через неналежне дотримання законодавчих норм доведеться повернути як мінімум частину з тих 29,4 млрд грн, які були примусово списані з клієнтських рахунків (із зарахуванням у капітал) під приводом їх пов`язаності з акціонерами й менеджментом банку».

«Більше половини з озвученої НБУ суми, або 18,5 млрд грн, припадає на євробонди (10,7 млрд) і субординований борг (7,8 млрд) банку, відстояти правомірність фактичної експропріації яких у Лондонському суді, що свято дотримується прав приватної власності, державі Україна буде вкрай проблематично. Та й щодо тих 10,9 млрд грн коштів клієнтів, які в процесі процедури bail in було віднесено до пов`язаних з колишніми власниками, справи йдуть ненабагато краще. Багато хто з них активно користується тривалою реструктуризаційною паузою, досить успішно через суди оскаржуючи правомірність списання. Прецедент у випадку братів Суркісів уже створено», – зауважує ДТ.

Нагадаємо, за інформацією екс-заступника міністра фінансів Ігоря Уманського, компанія EY за підсумками аудиту Приватбанку оцінила його потребу в докапіталізації на 57 млрд грн, водночас, як запевняє екс-урядовець, наглядова рада націоналізованого банку затвердила потребу в докапіталізації на 38,9 млрд грн.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *