Уряд про пенсії: підвищення страхового стажу може бути відкладене на 2020 рік

Нацрада реформ при Президенті в п’ятницю схвалила проект пенсійної реформи, який розроблений урядом, За рішенням Нацради проект реформи буде доопрацьовано та передано до парламенту на подальше обговорення та ухвалення, повідомляє прес-служба Кабміну.

«Ключова позиція: ми залишаємо пенсійний вік, осучаснення пенсій з 1 жовтня – це базова позиція, скасування оподаткування – це базова позиція», – прокоментував прем’єр Володимир Гройсман.

За його словами, проект реформи буде переданий у ВерховнуРаду наступного тижня – в понеділок-вівторок.

У Кабміні акцентують увагу, що урядовий проект пенсійної реформи серед іншого передбачає введення автоматичного осучаснення пенсій в подальші роки (а не лише з 01 жовтня).

За словами В. Гройсмана, понад 80% українських пенсіонерів незалежно від стажу живуть на мінімальну пенсію, яка нині не покриває й половини так званого «споживчого кошику».

Він підкреслив, що в разі ухвалення урядових пропозицій за 10 років можна звести дефіцит Пенсійного фонду до нуля.

Як пише «Інтерфакс-Україна», після засідання Нацради реформ міністр соцполітики Андрій Рева повідомив, що Кабмін розгляне можливість перенесення термінів збільшення мінімального страхового стажу з 15 до 25 років з 1 січня 2018 року на 1 січня 2020 року. ‘Ця пропозиція, щоб дати людям можливість адаптуватися, і воно буде внесено як пропозиція на Кабмін, і воно буде розглянуто’, – сказав А.Рева журналістам.

Після цього секретар Нацради реформ Дмитро Шимків повідомив, що на засіданні ради була внесена пропозиція від міністра соцполітики про те, щоб перенести підвищення мінімального страхового стажу з 15 до 25 років з 1 січня 2018 року на 1 січня 2020 року.

Раніше повідомлялося, що пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, однак вводить вимоги до страхового стажу. Для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі не менше 15 років – до 65 років. У той же час, люди, у яких немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років. Обсяг допомоги буде визначатися виходячи з рівня доходів сім`ї пенсіонера.

Всі нормативи мінімального страхового стажу будуть збільшуватися на 1 рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. При цьому урядовий варіант реформи передбачає можливість покупки до 5 років страхового стажу. Якщо б докуповувати страховий стаж за цими правилами можна було зараз, за перший рік треба було б сплатити 16 896 гривень.

Також реформа скасовує призначення пенсій держслужбовцям за вислугу років та запроваджує єдину формулу розрахунку розміру пенсій.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *