Між НБУ та Укргазбанком – конфлікт на 1 млрд грн через Дельта Банк та облігації ДІУ

07 червня Київський апеляційний госпсуд задовольнив апеляційну скаргу НБУ та скасував ухвалу Госпсуду м. Києва від 21.04.2017, якою Нацбанку було повернено без розгляду позовну заяву щодо стягнення 434,4 млн грн з Укргазбанку та Дельта Банку.

Суд першої інстанції тоді своє рішення мотивував тим, що позовна заява була підписана особою, яка не має право її підписувати, оскільки в довіреності від 31.10.2016 не зазначено, що вказаний посадовець НБУ має право підписувати саме позовні заяви.

Натомість суд апеляційної інстанції вказав, що заява була підписана першим заступником глави НБУ (Яковом Смолієм, нині – в.о. глави НБУ), а відповідно до копії довіреності в нього були повноваження щодо підпису позовної заяви. З огляду на це, Київський апеляційний госпсуд задовольнив скаргу Нацбанку та відправив цю справу на розгляд у Госпсуд м. Києва.

Згідно з судовими матеріалами, суть позовних вимог НБУ – звернення стягнення на предмет застави (цінні папери) за договором застави облігацій Державної іпотечної установи №132/04-14/ДІУ від 23.04.2014, який укладався між НБУ і Дельта Банком в рахунок погашення заборгованості в розмірі 434,5 млн грн за укладеним між НБУ і Дельта Банком кредитним договором №132/04-14/КТ від 23.04.2014.

Який саме стосунок до цієї угоди мав Укргазбанк (право вимоги, наприклад, до Дельта Банку за тими ж облігаціями тощо), в постанові апеляційного госпсуду не уточнюється.

Як писав Finbalance, 24 квітня Госпсуд м. Києва порушив ще два провадження за позовами НБУ до Укргазбанку та Дельта Банку – про звернення стягнення на предмет застави (цінні папери) та про стягнення 513,2 млн грн. Причому суд ухвалив рішення обмежити доступ до матеріалів другої зі згаданих справ (очевидно, що за клопотання, принаймні, однієї зі сторін судового процесу).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *