Мільярдер через суд намагається розірвати договір поруки з НБУ по боргах Приватбанку

Печерський районний суд Києва розпочав розгляд відповідного позову Ігоря Коломойського до Нацбанку та Приватбанку щодо розірвання договору поруки. Як видно з Реєстру судових справ, у цій справі під номером 757/32503/17-ц вже призначено склад суду. То чого ж домагається колишній власник Приватбанку?

– Умовою націоналізації та рефінансування Приватбанку було надання власниками додаткових гарантій стосовно повернення цих кредитів, – розповідає газеті Експрес Руслан Бортник, юрист, директор Українського інституту аналізу й менеджменту політики. – Більше того. У меморандумі з МВФ зазначається, що до 1 липня цього року це питання має бути вирішене. Тобто ці видані кредити мають бути або повернуті, або забезпечені додатковою заставою, або перезакладені, себто перекредитовані. Інакше виникає ризик, що вони ляжуть на плечі держави, тобто на наші плечі.

– Коломойський давав усні зобов’язання чи письмові?

Р. Бортник: – Письмові. Це був договір поруки між між колишніми акціонерами Приватбанку та НБУ. Йдеться про мільярди гривень.

– Після націоналізації Приватбанку минуло понад півроку. Чому колишній його власник подав на Нацбанк та тепер вже державний банк до суду лише тепер?

– Це не випадково, – додає адвокат, старший партнер адвокатської компанії ‘Кравець і Партнери’ Ростислав Кравець. – Даний позов з’явився через шість місяців з моменту введення у Приватбанк тимчасової адміністрації. Це означає одне – Нацбанк вчасно не звернувся з позовом до суду на пана Коломойського. А стаття 559 (частина 4) Цивільного кодексу передбачає, якщо цей строк (півроку) пропущено, то порука може бути припинена.

– І про що це може свідчити?

Р. Кравець: – Нацбанк міг навмисне пропустити строки з висунення вимог Коломойському щодо повернення боргів по виданих кредитах рефінансування, де він виступав поручителем. Аналогічні справи були по Миколі Лагуну та ‘Дельта Банку’, який також оскаржував своє поручительство. Це може свідчити про певні зловживання топ-менеджментом і Приватбанку, і Нацбанку.

– Який розвиток подій можете спрогнозувати?

Р. Бортник: – Знаючи Коломойського та його принцип, що ‘борги віддають тільки слабаки’, нас очікує тривала судово-політична тяганина. Варто очікувати серйозного протистояння. Мені здається, що цей позов – це більше елемент торгів, гри. Насправді Коломойському, якщо він не домовився, буде важко його виграти, зважаючи на нинішню судову систему.

Р. Кравець: – Так, припускаю, що колишні власники Приватбанку вступили в змову із топ-менеджментом НБУ й Фонду гарантування вкладів та доволі ефективно ухиляються від відповідальності. Таки, напевно, є домовленості між Президентом та Коломойським, що той вийде сухим із води.

Леся ЯСИНЧУК, Експрес онлайн

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *