У Мін’юсті вручили посвідчення першим приватним виконавцям в Україні

Сьогодні у Міністерстві юстиції відбулося урочисте вручення посвідчень приватного виконавця особам, які успішно склали кваліфікаційний іспит.

Заступник Міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр привітав перших представників нової для України професії.

«У нас сьогодні важлива подія. Після двох років активної роботи та підготовки ми можемо констатувати перехід реформи на новий етап – сьогодні особи, які успішно склали іспит, отримають посвідчення приватного виконавця. Я вас із цим вітаю. У вас є унікальна можливість стати першими представниками професії і надалі задавати тон і цінності професії приватного виконавця в Україні. Я усім щиро бажаю успіхів», – зазначив Сергій Шкляр.

Він нагадав, що для початку діяльності особам, які отримали посвідчення приватного виконавця, ще потрібно обладнати офіс відповідно до вимог, застрахувати свою цивільно-правову відповідальність, ознайомитися з роботою реєстрів та подати заяву на внесення їх у Єдиний реєстр приватних виконавців.

Заступник Міністра подякував представникам донорських та професійних організацій, які з самого початку допомагали втілювати комплексну реформу примусового виконання рішень в Україні.

«Тут присутні усі наші партнери і донори, які з нами цю реформу починали і продовжують нам допомагати. Це Координатор проектів ОБСЄ в Україні, проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», БО «Центр комерційного права» за сприяння агентства США з міжнародного розвитку (USAID), ГО «Українська екзаменаційна мережа», Інститут права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України. Ваш внесок у цю реформу є надзвичайно вагомим і ми дуже розраховуємо на вашу підтримку у наступних кроках запровадження цього інституту в Україні – створенні Асоціації приватних виконавців, розробці кодексу професійної етики, професійній підготовці приватних виконавців», – зазначив Сергій Шкляр.

Директор Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України Катерина Чижмарь у свою чергу зауважила, що програма навчання приватних виконавців потребує подальшого вдосконалення і поглиблення, і в рамках професійної підготовки приватних виконавців велику увагу слід приділити психологічній підготовці і практичним аспектам роботи.

«Ваша професія непроста і іноді навіть небезпечна, тому ваше життя і здоров’я теж потребують захисту. Думаю, що разом з Міністерством юстиції, майбутньою Асоціацією приватних виконавців в рамках підвищення кваліфікації ми розробимо таку програму професійної підготовки приватних виконавців, яка дасть можливість вам не тільки професійно підготуватися, вдосконалити комунікаційні навички, навички роботи з новітніми технологіями, але й отримати психологічну підготовку, щоб вирішувати конфліктні ситуації», – зауважила Катерина Чижмарь.

Джефрі Ерліх, старший менеджер Координатора проектів ОБСЄ в Україні, підкреслив важливість впровадження реформи в системі примусового виконання рішень для судової реформи загалом.

«ОБСЄ будучи найбільшою регіональною організацією у сфері безпеки, має комплексну концепцію безпеки, яка включає декілька вимірів: військовий, політичний, економіко-екологічний і так званий людський вимір. У рамках людського виміру ми підтримуємо низку реформ в Україні, в тому числі конституційну, судову, реформу виконання судових рішень. Усі ці реформи спрямовані на зміцнення верховенства права та захист прав людини. Неможливо реалізувати право на справедливий судовий розгляд, коли рішення судів не виконуються. В Україні, на жаль, виконуються лише близько десяти відсотків рішень судів. У зв’язку з цим реформа у цій сфері є першочерговою і її впровадження стане індикатором успіху судової реформи в цілому», – наголосив Джефрі Елріх.

Він закликав присутніх відповідально поставитися до роботи приватного виконавця.

«На вас покладаються велика відповідальність та очікування. Ви створюєте імідж цієї професії і крок за кроком вибудовуватимете цей важливий інститут, який в деяких країнах існує вже понад 200 років. Ми хочемо, щоб ви були успішними і володіли відмінними знаннями, навичками медіації та стали прикладом для ваших колег, які найближчим часом приєднаються до цієї професії», – наголосив Джефрі Елріх.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *