В Польщі змогли відстояти незалежність судової гілки влади

Ухвалений раніше польським парламентом закон про судову реформу відмовився підписувати президент Польщі Анджей Дуда. У вівторок, 18 липня, Дуда заявив, що не підпише ухвалений закон у його нинішньому вигляді й має намір відправити його на доопрацювання.

Таке рішення стало несподіваним, оскільки президент зазвичай підтримував політику правлячої партії ‘Право і справедливість’, зазначає інформагенція Reuters, констатує DW.

За словами Дуди, спочатку треба підвищити необхідну в парламенті для затвердження членів Національної судової ради кількість голосів до трьох п`ятих. Саме цей орган обиратиме суддів Конституційного суду країни. Польський президент зазначив, що потрібно проводити реформу в сфері юстиції в країні, утім, робити це слід ‘розумно’.

Минулого тижня Сенат Польщі услід за нижньою палатою парламенту – Сеймом – проголосував за поправки до закону про Національну судову раду і структуру судів. Під час голосування 15 липня, за реформу віддали свої голоси 57 сенаторів, 29 висловилися проти. Утім, щоб закон набув чинності, його ще має підписати президент Анджей Дуда.

Згідно з нововведеннями, Верховний суд країни підпорядковуватиметься міністерству юстиції країни. Судова реформа передбачає, зокрема, надання главі мін`юсту права призначати голів апеляційних та окружних судів самостійно, не радячись із представниками органів правосуддя.

Законом передбачається також припинення терміну повноважень нинішніх членів Національної судової ради і створення в цьому органі двох палат. Майбутніх членів ради обиратиме Сейм. Ці зміни в системі правосуддя різко засудила польська опозиція. Під її проводом відбулися масові акції протесту проти судової реформи.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *