Поліція: Клюєві не віддали борги банку-банкруту, який продали заступниці Данилюка

Відповідно до ухвали Дніпровського райсуду м. Києва від 12 липня, поліція здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні № 4201510040000207 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 Кримінального кодексу («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»).

Як зауважується в судових матеріалах, посадові особи ‘Актив-Банку’ у період 2009-2013 років уклали ряд кредитних договорів з компаніями групи «Актив Солар», які на сьогодні не повернені позичальниками «внаслідок порушення співробітниками банку основних принципів кредитування».

«Службовими особами банку здійснено багаторазові пролонгації строків повернення кредитних коштів та виведення заставного майна та майнових прав з активів банку, тобто розтрату чужого майна, яке перебувало у віданні службових осіб, вчинене шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великих розмірах», – йдеться в документі.

Суд своєю ухвалою задовольнви клопотання слідчих і надав їм доступ до документів, які перебувають у володінні НБУ та стосуються, зокрема, залучення «Актив-Банком» кредитів рефінансування в 2009-2014 рр.

Групу «Актив Солар» пов’язували з братами Клюєвими та їх родичами. Вони були власниками і «Актив-Банку». У кінці 2012 році Клюєві продали «Актив-Банк» для нинішньої першої заступниці міністра фінансів Оксани Маркарової та екс-глави спостережної ради Ощадбанку Данила Волинця (подружжя). Навесні-2014 О. Маркарова і Д. Волинець перепродали банк групі інвесторів, які, за даними учасників ринку, були близькими до бізнесмена Олександра Антонова – батька Володимира Антонова (останній свого часу був акціонером «Міського комерційного банку»).

Тимчасова адміністрація була введена в «Актив-Банк» 03 вересня 2014 року, а 25 грудня того ж року НБУ ухвалив рішення про його ліквідацію. За даними Фонду гарантування. на 01 серпня 2016 року вкладники «Актив-Банку» отримали 1,3 млрд грн, або 98,8% виплат, передбачених у межах гарантійної суми.

Виконавча дирекція Фонду гарантування в травні 2015 року затвердила ліквідаційну масу «Актив-Банку» балансовою вартістю – 5,25 млрд грн, а оцінною – 649,9 млн грн (12,4% від балансової вартості).

Із судових матеріалів щодо цього ж кримінального провадження випливає, що «Актив-Банк» укладав кредитні договори з компаніям, які пов’язували з Клюєвими в т.ч. в 2013 році – тобто в період, коли його власниками значилися вже О. Маркарова та її чоловік.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *