Водійські посвідчення нових зразків: чого чекати українським водіям?

На офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України та в засобах масової інформації, була оприлюднена та активно обговорюється новина про те, що до кінця 2017 року водіям почнуть видавати посвідчення нового зразка, які будуть автоматично визнаватися в країнах Європи.

Зазначене пов’язано з тим, що відповідно до Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, яка повністю вступає в силу з 1 вересня 2017 року, Європейський Союз отримає право вимагати виконання Україною взятих на себе зобов’язань, у тому числі зобов’язань щодо приведення норм національного законодавства в частині видачі водійських посвідчень у відповідність до норм законодавства Європейського Союзу. Україна має запровадити дві європейські директиви, які регулюють правила видачі водійських посвідчень (2006/126/ЄС та 2003/59/ЄС).

З 1 січня 2018 року наші, так звані, «міжнародні» водійські посвідчення перестануть діяти на території Європейського Союзу. Тому, важливим для українців є те, щоб до кінця 2017 року процес впровадження зазначених директив, мав завершитись.

Саме тому, до кінця року очікується прийняття змін в законодавстві, які стосуватимуться порядку видачі водійських посвідчень.

План приведення законодавства України у відповідність до європейських директив передбачає наступне:

  • видача всім власникам єдиного типового посвідчення водія, що відповідає європейським вимогам, підвищення рівня його захисту від підробок, встановлення в посвідченнях мікро-чипу;

  • унормування мінімального та максимального віку для допуску до керування певними категоріями транспортних засобів;

  • проведення періодичного підтвердження необхідних знань та навичок водіїв безпечного керування механічними транспортними засобами, а також їх відповідності встановленим медичним вимогам;

  • забезпечення запровадження європейських вимог до психофізичної відповідності водіїв транспортних засобів, спрямованих на підвищення безпеки керування;

  • забезпечення більш об’єктивної оцінки знань претендентів щодо отримання посвідчення водія;

  • запровадження порядку приймання іспитів, що складаються для отримання посвідчення водія, які відповідатимуть європейським принципам та нормативам тощо.

Найбільш обговорюваною новиною є те, що цей план передбачає скорочення терміну дії посвідчення (від 5 до 15 років залежно від категорій). По закінченню терміну дії посвідчення, водіям не доведеться здавати повторно іспити, а лише необхідно буде пройти медичний огляд для перевірки психофізичного стану у відповідності нормам.

Всередині країни, водії можуть продовжувати і надалі користуватися  посвідченнями старого зразка. Посвідчення нового зразка будуть обов’язковими лише для тих водіїв, які планують виїхати на автомобілі до Європейського Союзу або ж мають наміри скористатися послугою оренди автомобіля за кордоном.

Як зазначають в Міністерстві внутрішніх справ України, водіям, які хочуть отримати посвідчення нового зразка, не потрібно буде повторно здавати іспити на знання правил дорожнього руху, а необхідно буде лише пройти медичний огляд з метою підтвердження стану свого здоров’я.

Таким чином, зміни до законодавства України в частині видачі водійських посвідчень та строку їх дії ще не прийняті. На сьогодні, відповідні державні органи працюють над розробкою законопроектів. Планується, що такі зміни будуть запроваджені до кінця 2017 року. Нововведення мають сприяти підвищенню безпеки дорожнього руху та вільному пересуванню громадян України країнами Європейського Союзу.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *