ФГВФО штучно занижував вартість активів ліквідованих банків – ГПУ

Генеральна прокуратура України (ГПУ) здійснює досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Про це йдеться у Єдиному реєстрі судових рішень, передає УНН.

Відповідно до ухвали Печерського райсуду Києва, ГПУ здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні №42017000000000199 за фактом зловживання службовим становищем посадовцями ФГВФО, в тому числі шляхом їх змови з акредитованими оцінщиками для штучного зниження вартості активів банків-банкрутів.

За інформацією слідства, ФГВФО з метою оцінки майна неплатоспроможних банків протягом 2015-2016 років відбирались суб’єкти оціночної діяльності на умовах кваліфікаційного відбору.

‘Такі суб’єкти оціночної діяльності на підставі конкурсного відбору протягом 2015-2016 років здійснювали оцінку активів (майна) банків, відносно яких прийнято рішення про запровадження тимчасової адміністрації або про ліквідацію,’ – йдеться у судових матеріалах.

Банки, де на переконання слідства, ФГВФО реалізував злочину схему по заниженню активів зокрема були ‘Фінанси та кредит’, ‘Київська Русь’, ‘Форум’ та ‘Стандарт’.

Так, кредит банку ‘Фінанси та кредит’ із заставним майном на суму понад 6 млн грн оцінили у 550 тис. грн, а продали на аукціоні за 800 тис.грн. Кредит із заставним майном на суму понад 61 млн грн оцінили у 5 млн грн, а продали за 23 млн грн.

Водночас кредит банку ‘Київська Русь’ продано удвічі дешевше заставного майна.

‘Під час ліквідації публічного акціонерного товариства ‘БАНК ФОРУМ’ 27.01.2017 на відкритих торгах (аукціоні) за 16 712 255,25 грн. продано основний засіб банку – нежитлові приміщення, що знаходяться за адресою: м. Київ, площа Спортивна, 3, вартість яких на балансі банку становила 14 443 368,55 грн, оціночною вартістю суб’єкта оціночної діяльності 24 748 200 грн,’ – зазначають слідчі.

Нагадаємо, суди встановили незаконну ліквідацію понад 10 банків, серед яких й ‘Київська Русь’.

При цьому одна уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізосіб (ліквідатори банків) обходиться державі у 700 тис. грн на рік. Минулого року ліквідатор банку ‘Михайлівський’ Олександр Волков задекларував дохід у 1 млн доларів готівки, а його колега Юрій Ірклієнко – 2 млн грн та нову квартиру в Одесі.

Водночас, саме ці двоє ліквідаторів, як встановив Вищий адмінсуд України, прийняли незаконні рішення по банківських договорах клієнтів банку ‘Михайлівський’. Зокрема, протиправно встановили нікчемність продажу кредитного портфелю банку ‘Михайлівський’ фінансовим компаніям. Суд скасував рішення ліквідаторів як протиправні та присудив кредитний портфель фінкомпаніям.

Також нагадаємо, у червні Генеральна прокуратура України затримала на хабарі 5 млн дол. співробітницю Фонду гарантування вкладів фізосіб – ліквідатора ‘Актабанку’. Ці гроші вона вимагала від колишнього керівництва банку за нестворення штучних проблем, зокрема, ‘невжиття заходів по визнанню в судовому порядку нікчемними угод, укладених в 2014 році зазначеним банком з позичальниками і вкладниками, а також невтручання ліквідаторів та інших осіб Фонду в безперешкодне погашення банківською установою зобов’язань перед кредиторами і нездійснення реалізації високоліквідних активів зазначеної банківської установи на аукціонах за заниженими цінами.

Якщо хабар не буде оплачено, співробітниця Фонду гарантування вкладів обіцяла створити штучні проблеми для клієнтів банку, які, в свою чергу, зашкодять діловій репутації колишнього голови правління ‘Актабанку’.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *