Жеваго має погасити власний картковий борг перед "Фінанси та кредит" на 8,3 млн грн

Згідно з судовими матеріалами, 07 вересня Шевченківський райсуд м. Києва має розглянути справу №761/5795/17 – за позовом ліквідатора банку «Фінанси та кредит» до нардепа Костянтина Жеваго (який був власником вказаної фінустанови) про стягнення заборгованості за договором про відкриття кредитної лінії (провадження по цій справі було відкрите 27 березня).

За словами представника ініціативної групи вкладників банку ‘Фінанси та кредит’ Максима Гаруса, йдеться про спробу Фонду гарантування стягнути з К. Жеваго понад 10 млн грн карткового боргу.

Раніше джерела видання dubinsky.pro зазначали, що в дружини нардепа також була заборгованість по кредитці на 2 млн грн, водночас після подачі позову мільярдер у цьому випадку розрахувався, а ось закривати власну заборгованість відмовився.

P.S. Журналіст Олександр Дубінський оприлюднив відео засідання суду, який частково задовольнив позов банку ‘Фінанси та кредит’ і вирішив стягнути з К. Жеваго 8,3 млн грн заборгованості.

Як додає його ж сайт dubinsky.pro, НАБУ відкрило кримінальне провадження через невнесення К. Жеваго відомостей у декларацію про вказаний борг перед банком ‘Фінанси та кредит’.

Контекст

За даними НБУ, сукупний обсяг інсайдерських кредитів у портфелі банку «Фінанси та кредит» — близько 22 млрд грн (76% портфеля). Балансова вартість активів ‘ФіК’ становила 45,1 млрд грн, але оцінювачі ФГВФО оцінили їх у 9,9 млрд (22% від ‘номіналу’).

За даними Фонду гарантування, на 01.07.2017 вкладникам банку ‘Фінанси та кредит’ у рамках гарантійної суми виплачено компенсацій на 9,9 млрд грн (сумарні виплати становитимуть 10,5 млрд).

Згідно зі звітністю ліквідатора банку, на 01.04.2017 позичальники погасили борги лише на 436,7 млн грн, реалізація майна банку принесла 99,3 млн, інші надходження — 238,6 млн грн.

Таким чином, гарантійні виплати здійснювалися насамперед за рахунок емісійних коштів Нацбанку, що монетизував держоблігації, надані Мінфіном для ФГВФО у вигляді позик, а також видав Фонду власні кредити.

Як зауважували у Фонді, з 05.09.2016 суди винесли рішення щодо стягнення на його користь заборгованості з таких компаній-боржників банку ‘Фінанси та кредит’:

— ПрАТ ‘АвтоКраз’- понад 1,3 млрд грн;
— ТОВ ‘Залив Метал’ – 800 млн грн;
— ПрАТ ‘Авторадіатор’ – 230 млн грн;
— ПАТ ‘Полтавський автоагрегатний завод’ – 127 млн грн;
— ТОВ ‘Інтерпрокат’ – 112 млн грн.

Раніше повідомлялося, що є рішення (іноді й апеляційної інстанції) про стягнення 2,1 млрд грн із компаній, пов`язаних із групою ‘КрАЗ’ (обсяг сукупних позовних вимог ФГВФО перевищує 3 млрд грн); 563 млн — із ПАТ ‘Кременчукм`ясо’; 399 млн — із ПАТ ‘Готель ‘Салют’; 358 млн — із ТОВ ‘Комсомольська когенераційна компанія’; 168 млн — із ТОВ ‘Ворскла сталь’; 105 млн грн — із ПАТ ‘Білоцерківська теплоелектроцентраль’ тощо.

У матеріалах кримінальних проваджень про сумнівні операції ‘ФіК’ наводилися дані й про видачу банком позик для ПАТ ‘Стахановський вагонобудівний завод’, ТОВ ‘Торговий дім Вагонзавод’, ПАТ ‘Херсонський завод карданних валів’, ПАТ ‘Київський суднобудівний-судноремонтний завод’, ТОВ ‘Схід-Руда’, ТОВ ‘ФК ‘Факторинг’ тощо.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *