НБУ зобов’язав банки письмово повідомляти фізичних і юридичних осіб про визнання їх пов’язаними з банком особами

Національний банк України зобов’язав банківські установи повідомляти фізичних і юридичних осіб про визнання їх особами, пов’язаними з банком. Відтак банк повинен робити це письмово та не пізніше наступного робочого дня після визначення особи пов’язаною з банком і внесення інформації про неї до переліку таких осіб.

‘Ця вимога дозволить фізичним і юридичним особам у повній мірі усвідомити перспективи та наслідки набуття ними статусу пов’язаної з банком особи. Це важливо з точки зору розвитку банківської системи, адже дасть змогу банкам та пов’язаним з ними особам будувати прозорі, зрозумілі для обох сторін відносини, що базуватимуться на взаємній повазі та відповідальності’, – зазначив начальник Управління моніторингу пов’язаних з банками осіб НБУ Олексій Рудий.

Окрім того, Національний банк уточнив ознаки визначення пов’язаних із банком осіб для вдосконалення механізму контролю за операціями банків із пов’язаними особами. Зокрема, після уточнення не вважаються пов’язаними з банком за ознакою афілійованості:

  • держава Україна (в особі відповідного органу державної влади або управління та/або суб’єктів, що діють на основі лише державної власності);

  • територіальна громада (в особі відповідного органу місцевого самоврядування);

  • міжнародна фінансова установа, з якою Уряд України уклав договір про співробітництво та для якої згідно із законами України встановлені привілеї та імунітети.

Також не вважаються пов’язаними з банком за ознакою спорідненості юридичні особи через наявність істотної участі держави, територіальної громади чи міжнародної фінансової установи, для якої встановлені привілеї та імунітети.

Відповідні зміни внесені до Положення про визначення пов’язаних із банком осіб постановою Правління НБУ від 15 вересня 2017 року № 91, яка набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *