Адвокат відвертівся від штрафу за пост у Фейсбук про коронавірус

Придніпровський районний суд м.Черкаси закрив справу про поширення неправдивих чуток адвокатом за відсутністю в його діях складу правопорушення.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на постанову від 9 червня.

Поліція склала адмінпротокол, що 23 березня адвокат на власній сторінці «Facebook» розмістив неправдиве повідомлення, що може викликати паніку серед населення. Допис був підводкою до поширеної статті.

А саме: «Трохи жорстко, але в цілому вірно. Мені самому вже декілька днів не давало спокою питання навіщо робити карантин для всіх, якщо переважна більшість переносить коронавірус в легкій формі або взагалі без симптомів? Навіть з точки зору елементарної логіки правильним було б ізолювати тих, для кого цей вірус є небезпечним (людей від 60 років). При цьому економіка б працювала, а всі ресурси (державні, місцеві, приватні) можна було б спрямувати на забезпечення цих людей (доставку продуктів, ліків, медичні обстеження тощо».

У засіданні адвокат заявив, що цей допис не розміщував і як він з’явився на його сторінці він не знає. Будь-яких доказів того, що спірний допис розмістив саме він в матеріалах справи немає. У соціальній мережі може зареєструватись будь-яка особа та під будь-яким іменем. Доступ до соціальної мережі Facebook не захищений електронним цифровим підписом або іншими надійними засобами ідентифікації особи. Відтак розмістити інформацію, вказану в протоколі, могла будь-яка особа.

Адвокат також проаналізував зміст допису. На його думку, перше речення виражає ставлення автора до розміщеної нижче статті і не містить жодних тверджень про факти. Друге речення оформлено у вигляді запитання доцільності форми запровадженого карантину. Воно за своєю формою (питальне речення) не може містить фактичних тверджень. Трете речення – пропозиція автора щодо правильної, на його думку, форми карантину і також і не містить жодних тверджень про факти. Четверте речення виражає думку автора щодо позитивних наслідків у разі зміни форми карантину. Воно, як і всі попередні не містить жодних фактичних тверджень. Таким чином, весь допис не містить жодного твердження про факти, а складається цілком з оціночних суджень, висловлення яких не може бути підставою для відповідальності. Що стосується поширеної статті, то її текст взагалі відсутній у матеріалах справи.

Суд прийняв ці аргументи і погодився з тим, що доказів, що саме цей громадянин опублікував цей пост, у матеріалах справи нема.

Крім того, співробітники поліції ані в протоколі ані в інших матеріалах справи не зазначили, яка саме інформація в дописі є недостовірною, не надано жодного доказу недостовірності будь-якої поширеної інформації.

Суд закрив справу за відсутністю в його діях складу правопорушення.

Громадянину загрожувало від 170 до 255 грн штрафу.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *