Адвоката засуджено за шахрайство і замах на підбурення до передачі хабара

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області засудив колишнього адвоката за шахрайство і замах на підбурення до передачі хабара.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 13 серпня.

У 2016 році суддя Хмельницького міськрайонного суду Олександр Трембач засудив тоді ще діючого адвоката за насильство до працівника поліції. У вироку йдеться про те, що у червні 2014-го адвокат у стані алкогольного сп’яніння перетнув суцільну лінію дорожньої розмітки, виїхав на смугу зустрічного руху, створивши аварійну ситуацію. Навпроти адвоката саме їхав працівник державтоінспекції, який вийшов з машини і почав з’ясовувати причини порушення правил дорожнього руху. у відповідь водій спершу спробував вдарити поліцейського по шиї, а потім вхопив рукою за горло.

Водій отримав 1 рік позбавлення волі умовно, але втратив свідоцтво на право зайняття адвокатською діяльністю. Після цього чоловік почав писати на суддю численні скарги в різні інстанції. У 2017 році він почав надавати юридичну допомогу ексдружині судді у справі про поділ спільного майна. За словами судді, громадянин спільно з його колишньою дружиною почали писати скарги на нього, цькували. Цей юрист навіть публічно оголошував винагороду за письмові свідчення проти судді як корупціонера.

Суддя мав проходити атестацію і на початку 2018 року судді через спільного знайомого йому передано інформацію, що всі проблеми слід вирішувати тільки з цим чоловіком. Вони зустрілись у кафе і юрист просив суддю залагодити негативний наслідок ухваленого вироку: за допомогою знайомого — голови Вищої кваліфкомісії адвокатури — повернути йому адвокатське посвідчення. Взамін будуть відкликані скарги, подані на суддю.

Співрозмовник переконував суддю, що перебуває у дружніх стосунках із членом Вищої кваліфкомісії суддів, який також є адвокатом, відрядженим до ВККСУ, і що саме від цієї людини залежить успішне проходження атестації суддею. Для того, щоб успішно пройти атестацію, слід заплатити 52 тисяч гривень для їх подальшої передачі члену ВККС. При цьому, готівкою брати гроші юрист відмовився, оскільки побоювався викриття, натомість, запропонував провести оплату на банківські реквізити своєї юридичної фірми на підставі рахунку-фактури. Оплата проводилась від імені якогось пенсіонера-чорнобильця, якому раніше юридична компанія допомагала у справі щодо перерахунку пенсії.

Суддя звернувся до СБУ і йому видали кошти, які під контролем були внесені на рахунок компанії. Юриста затримали.

У суді цей чоловік провину заперечував, але підтвердив, що має неприязні стосунки із суддею і скаржився на нього, бо має таке право. У подальшому він, дійсно, представляв інтереси колишньої дружини судді. Вони зустрічалися із суддею з метою мирного врегулювання спору щодо поділу майна. Водночас суддя нібито погодився компенсувати йому шкоду заподіяну вироком, а саме втрату адвокатського свідоцтва. Взамін юрист і ексдружина судді обіцяли відкликати свої скарги. Обвинувачений переконував, що грошей при цьому не вимагав, рахунок не давав і про знайомство з членом ВККС не говорив.

Але суд вважає провину доведеною. Із матеріалів НСРД вбачається, що саме він спонукав суддю дати йому гроші начебто для успішного проходження атестації.

Колишній член ВККС у справі має статус потерпілого. Він показав, що мав доступ до кожного суддівського досьє, однак взяти для розгляду собі справу конкретного судді не міг, оскільки у ВККСУ діє автоматизована система розподілу справ.

Під час атестації негативна характеристика судді займає приблизно 10% питомої ваги, а тому не є вирішальною. Рішення щодо проходження атестації комісія вирішує колегіально, а тому думка одного з членів колегії сама по собі не може вплинути на кінцевий результат. Крім того, колегія, до складу якої входив він, питання судді Трембача не розглядала взагалі. З обвинуваченим потерпілий не знайомий, ніколи не спілкувався, хоча припускає, що могли десь перетинатися на масових заходах. Про обставини справи він довідався від працівників правоохоронних органів та зрозумів, що хтось намагався «під нього» взяти гроші.

Суд визнав юриста винним, але пом’якшив кваліфікацію із ч.3 на ч.1 ст.369 ККУ. На думку суду, члена ВККС не належав до категорії службових осіб, які займають відповідальне становище.

За сукупністю злочинів колишнього адвоката покарали штрафом у сумі 51 тис. грн. Отримані юридичною компанією 52 тис грн конфіскуються у дохід держави.

Засуджений має виплатити судді 50 тисяч гривень моральної компенсації, а також 520 гривень матеріальної шкоди — це комісія, яку заплатив суддя, коли під час контролю за вчиненням злочину перераховував зі свого особистого рахунку гроші, надані СБУ.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *