Агентство Fitch підтвердило рейтинг України: очікує помірне ослаблення гривні в 2020 році

Агентство Fitch підтвердило довгострокові рейтинги України в іноземній та національній валюті на рівні “B”, прогноз – позитивний.

Як констатують аналітики, така оцінка відображає, з одного боку, послідовність політики, багатосторонню підтримку та низький держборг, а з іншого – незначну зовнішню ліквідність при відносно високих потребах у фінансуванні, пов`язаних із погашенням держборгів, вразливим, хоча і поліпшеним банківським сектором та слабкими індикаторами управління.

Як зауважується, позитивний прогноз відображає очікування Fitch щодо продовження співпраці України з МВФ у рамках нової багаторічної програми, що має підтримати стійке зниження ризиків рефінансування шляхом полегшення доступу до додаткового зовнішнього фінансування (офіційного та ринкового), зміцнення макрофінансової стабільності та фінансової стійкості, зменшення можливості для розвороту реформ.

На думку Fitch, Україна досягла значного прогресу в законодавчому забезпеченні низки реформ, які, якщо будуть ефективно та надійно реалізовані, можуть допомогти врегулювати структурні слабкі місця, які залежать від перспектив зростання та інституційної якості.

Експерти агентства вважають, що найближчими викликами для нового Кабміну під керівництвом Дениса Шмигаля буде уникнення невизначеності щодо безперервності економічної політики, забезпечення плавного переходу в переговорному процесі для нової програми МВФ та посилення довіри до прихильності адміністрації Зеленського до реформ.

На початку грудня МВФ та Україна на рівні персоналу домовились (staff level agreement) щодо нової трирічної програми на суму 5,5 млрд дол. Остаточне схвалення її радою директорів МВФ залежить від виконання Україною попередніх дій, які включають прийняття законопроекту щодо зміцнення системи врегулювання неплатоспроможності банків, який має бути внесений у парламент після голосування в другому читанні реформи земельного ринку.

Як зазначається, базовий сценарій для Fitch – Україна отримає остаточне схвалення радою директорів МВФ нової програми в першій половині 2020 року, однак агентство не виключає подальших затримок. Зокрема, з огляду на ризики впровадження, що випливають зі слабких результатів України при виконанні попередніх програм, потенційно негативні судові рішення, які призведуть до скасування реформ, ризики виконання після затвердження реформ у парламенті, зміни в уряді, можливу фрагментацію президентської фракції у Верховній Раді та вплив олігархів й інших зацікавлених сил.

Fitch звертає увагу, що чисті закупівлі валюти Нацбанком збільшилися до 7,9 млрд дол у 2019 році, що призвело до збільшення міжнародних резервів до 25,3 млрд дол та підняття рівня покриття поточних зовнішніх платежів до 3,6 місяців, що ближче до поточного медіанного рівня 3,8 місяців країн з рейтингом “B”. Агентство очікує, що відповідне покриття резервами залишатиметься стабільним у 2020-2021 рр. Разом з тим, підкреслюється, що зовнішня ліквідність, яка вимірюється співвідношенням ліквідних зовнішніх активів країни до її ліквідних зовнішніх зобов`язань, зросла до 93% до 2020 року, що, однак, все ще нижче за медіанний рівень 122% для країн з рейтингом “В”.

Fitch вказує, що потреби України в зовнішньому фінансуванні залишатимуться високими (70% міжнародних резервів) через все ще значні виплати боргів та більший дефіцит поточного рахунку. Зовнішні суверенні виплати (уряд плюс НБУ) збільшаться до 5,0 млрд дол в 2020 році та 4,8 млрд дол у 2021 році (виплати по євробондам – в середньому 2,4 млрд дол). Fitch очікує, що дефіцит поточного рахунку збільшиться до 3,0% та 4,0% ВВП у 2020 та 2021 роках відповідно від низьких 0,7% у 2019 році, що буде зумовлюватися зростанням імпорту, посиленим внутрішнім попитом, зниженням плати за транзит газу.

Агентство вважає, що продовження взаємодії з МВФ залишається ключовим для отримання офіційних виплат з ЄС та продовження доступу на зовнішні ринки на вигідних умовах. Україна на початку 2020 року випустила євробонди на 1,25 млрд євро. Іноземні інвестори помітно збільшили свою частку у внутрішньому боргу, досягнувши 26% загальної суми (без урахування портфеля НБУ) у січні 2020 року. На думку аналітиків, короткострокову гнучкість для фінансування будуть забезпечувати продовження надходжень від нерезидентів на внутрішній ринок, хоча і в менших масштабах, ніж у 2019 році, сприятливі умови ліквідності та суверенні запаси ліквідності.

Fitch звертає увагу на посилення політики України, що забезпечує поліпшену макроекономічну стабільність, підкріплену гнучкістю обмінних курсів, незалежністю НБУ та відданістю його цілям інфляції (5% плюс-мінус 1% до 2020 року) та помірним фіскальним дисбалансом. Гривня зміцнилася на 14% проти долара США в 2019 році завдяки збільшенню експорту сільського господарства після рекордного врожаю та припливу коштів від нерезидентів (4,3 млрд дол) на внутрішній ринок держборгу. Fitch вважає, що цикл послаблення монетарної політики НБУ, зменшення попиту нерезидентів на ОВДП, збільшення дефіциту поточного рахунку та зростання глобальної невизначеності призведуть до послаблення гривні в 2020 році порівняно з 2019 роком.

Агентство констатує, що інфляція в Україні швидко знизилась за друге півріччя-2019, що призвело до просідання (4,1%) її за рік нижче цільового показника НБУ. Оскільки інфляційний тиск залишається зниженим (3,2% у січні), Fitch очікує, що інфляція в середньому складе 4,6% у 2020 році та 5,3% у 2021 році, що наближається до прогнозованих 4,9% та 5,0% для країн з рейтингом “B”. З початку 2019 року НБУ знизив свою ставку на 700 б.п. до 11% та переглянув прогноз ставки до 7% на кінець 2020 року. Як підкреслюється, майбутні темпи та масштаби послаблення політики будуть визначатися ризиками нестабільності міжнародного фінансового ринку, затримками при затвердженні програми МВФ або сильнішим, ніж очікувалося, внутрішнім попитом.

Державний борг України різко скоротився до 44,4% ВВП (50,4% з урахуванням держгарантій) у 2019 році, що на 25 пунктів нижче від піку 2016 року (69,2%), і нижче поточної медіани 56,3% в країнах з рейтингом “B”, що підтримувалося в т.ч. зміцненням гривні. На думку Fitch, стабільне зростання, зниження витрат на фінансування та помірне послаблення обмінного курсу сприятимуть продовженню скорочення держборгу, хоча й більш поступовими темпами, до 42,3% у 2021 році. При цьому динаміка боргу залишається схильною до валютного ризику, хоча Україна збільшила частку номінованого в гривні держборгу до 41% у 2019 році з 33% в 2018 році, що підтримувалося вкладеннями нерезидентів.

Як зауважує Fitch, фіскальний дефіцит України залишається нижче рівня країн з рейтингом “В”. У 2019 році дефіцит держбюджету склав 2% ВВП: слабке зростання надходжень від оподаткування торгівлі компенсувалося меншими, ніж передбачалося, витратами на обслуговування боргу (через зміцнення гривні та зниження ставок за держпаперами) та видатками на енергетичні субсидії. Фіскальні ризики на 2020 рік зумовлені слабшим зростанням доходів через сильніший, ніж очікувалося, курс гривні, та менші доходи від приватизації, на додаток до запланованого новим урядом збільшення соцвитрат. Разом з тим, надходження до “Нафтогазу” від “Газпрома” завдяки арбітражному рішенню мають пом’якшити зменшення доходів уряду та забезпечити можливість витрат у рамках бюджету на 2020 рік, орієнтуючись на дефіцит 2,1% ВВП.

За офіційними даними, економіка України зросла на 3,2% у 2019 році, а Fitch очікує зростання на 3,5% у 2020 році та 3,8% у 2021 році за підтримки приватного споживання та інвестицій. На думку агентства, переглянута версія законопроекту про ринок землі буде позитивною для економічного зростання в найближчій перспективі через збільшення споживання (як результат продажу землі) та очікуване збільшення попиту на кредити для сільського господарства. Проте масштаб потенційних інвестицій та підвищення продуктивності буде обмежений обмеженням участі іноземних інвесторів.

Fitch вважає, що перспективи зростання та інвестицій залежать від адекватного та своєчасного проведення реформ для подолання таких обмежень, як верховенство закону, корупція, митниця, оподаткування, правозастосування. Як і на інших ринках, що розвиваються, ризики зменшення прогнозів зростання посилюються через невизначеність впливу COVID-19 на світове зростання та ціни на товари.

Як констатує Fitch, короткострокові ризики для фінансової стабільності України зменшились через покращення капіталізації банків та сприятливіший макроекономічний фон. Державні банки (60,4% від загальної суми активів) мають представити стратегію боротьби з непогашеними кредитами (48,4% від загальної суми позик, хоча 95% покриваються резервами) до кінця березня 2020 року, і наразі розробляється законодавство для дозволу списати проблемні позики, враховуючи високий рівень резервів. Зростання кредитів для роздрібної торгівлі залишається суттєвим, і НБУ запровадить підвищену вагу ризику щодо споживчих кредитів (включаючи непогашені кредити) у 2021 році, щоб запобігти нарощуванню ризиків. Рівень доларизації депозитів (39%) та кредитів (36,9%) зменшився, але залишається вищим порівняно з країнами-аналогами. НБУ запровадив вимоги щодо резервування депозитів в іноземній валюті, які стимулюють дедоларизацію.

Fitch вважає, що за президента Зеленського відносини з Росією набули “конструктивного тону” із зустрічами на високому рівні, обміном полоненими, рухом до деескалації на передовій та “відкритістю продовжувати діалог”. Разом з тим підкреслюється, що ще не відчувається суттєве зрушення в українській та російській позиціях щодо ключових питань, таких як контроль за зоною конфлікту та кордонів з Росією, статус тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, терміни і тип виборів на тих територіях.

“Нафтогаз” і “Газпром” домовилися про новий п`ятирічний контракт наприкінці 2019 року, який уникнув різкого переривання транзиту газу. “Нафтогаз” також отримав виплату в розмірі 2,9 млрд дол за наслідком рішення арбітражу в Стокгольмі за 2018 рік.

Справа щодо правового спору з Росією щодо боргу в розмірі 3 млрд дол була заслухана у Верховному Суді Великої Британії наприкінці 2019 року. Постанова очікується пізніше в 2020 році, але наразі Fitch не очікує, що судове рішення може погіршити спроможність суверена отримати доступ до зовнішнього фінансування та відповідати за зобов`язаннями з обслуговування зовнішнього боргу.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *