АМПУ» за 351 мільйон орендувала в офшору земкараван зі справи НАБУ

Філія «Днопоглиблювальний флот» ДП «Адміністрація морських портів України» 13 жовтня за результатами тендеру орендувала у «Whiteform Contracts Ltd» (Кіпр) земкараван за 10,54 млн євро, або 351,38 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Земкараван включає багаточерпаковий земснаряд «Dunay», буксир-завізник якорів «MZ-9», три саморозвантажувальні ґрунтовідвізні баржі «Izmailskaya», «Kuyalnitskaya» та «Kievskaya», а також промірний катер «RIB-500» з обладнанням для промірних робіт.

Кіпрська фірма купила цей земкараван у 2018 р. А раніше він належав одеському ТОВ «Компанія «Нові технології-Україна» Апті Арбієва та Олени Петракової, яке наразі ліквідується. Навесні НАБУ завершило розслідування справи про 21,36 млн грн. збитків ДП «АМПУ» шляхом завищення вартості фрахту цього земкаравану в «Нові технології-Україна». Підозрюваними там є екс-начальник Одеської філії АМПУ Михайло Соколов, головний інженер ОФ АМПУ Олексій Калюжний, директор ТОВ «Лігос УА» Олексій Лагуткін, екс-директор фірми «Нові Технології-Україна» Едуард Самелюк та Олександр Лазанюк, якого слідство вважає наближеною особою до екс-нардепа Сергія Фаєрмарка.

За нинішньою угодою, цей земкараван зафрахтували для днопоглиблення на умовах тайм-чартеру на строк до кінця 2023 року, але не більше ніж на 730 діб з моменту передачі без урахування простоїв. Оренда земснаряду, буксиру і катера разом коштує 6 695 євро, або 223 тис грн. на добу, а кожної з трьох барж окремо – 2 580 євро, або 86 тис грн. на добу.

Сюди входить оплата судновласником всіх видів постачання, а також витрат на технічне обслуговування, сплату портових зборів, страхових платежів, на утримання суднового екіпажу, електроенергію на березі, послуги буксирів, агентську винагороду тощо.

Вартість договору на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 350,00 млн грн.

Єдиним конкурентом була компанія «Dentar Denizcilik Ve Dis Ticaret Anonim Sirketi» (Туреччина) Кемаля Озтурка, яка пропонувала власні земснаряд «Sari Kanatya» та одну баржу «Masal Turkan», а також орендовані дві баржі, буксир та промірний катер.

Директором та секретарем «Whiteform Contracts Ltd» є кіпрська компанія «Westhold Limited» на чолі з особою на ім’я Петр Зіка. Уповноваженим представником і кінцевим бенефіціаром переможця вказаний Муслім Мусаєвич Кєлоєв родом із Грозного (Росія).

Муслім Мусаєвич Кєлоєв з Одещини через ТОВ «Пейд» володіє ТОВ «Європейська дорожньо-будівельна компанія». Також йому належить ТОВ «Промтехпостачінвест», в якого орендувало виробничу базу в Київській області ТОВ «Автомагістраль-Південь».

Імовірно, Муслім Мусаєвич Кєлоєв – це брат Мурада Мусаєвича Келоєва, власника нині ліквідованого ТОВ «Тандем-Оіл», яке свого часу поставляло паливо у порти України. У соціальній мережі відомо про одесита Мурата Келоєва, який раніше жив у Грозному.

При цьому всі тендерні документи переможця перекладались та завірялись у Дніпрі.

Нагадаємо, у 2018 р. ТОВ «СМД-Інвест» виграло підряд АМПУ на днопоглиблення в Херсоні цим земкараваном, орендованим у старого власника «Нові технології-Україна».

Новомосковський «СМД-Інвест» належить дніпровцю Дмитру Демченку. У 2015 р. він був членом дільничної виборчої комісії від кандидата в мери Дніпра Бориса Філатова.

У 2010 р. зі складу засновників «СМД-Інвест» вийшов екс-директор Дніпропетровського облводоканалу Семен Шлаєн. До того ж року він володів ПАТ «Спеціалізоване монтажне управління № 24», яке у 2016 р. виграло тендери «Укртрансгазу» на 237,05 млн грн.

Також Демченко раніше володів нині ліквідованими ТОВ Виробничо-комерційна фірма «Сінтра», ТОВ «Спін Транс», ТОВ «Транспортно-експедиційна компанія «С-Тракс», ТОВ «Євросервіскар». В останній фірмі його партнерами були екс-депутат міськради Дніпра Ігор Білаковський та Сергій Краснопольський, який у 2010 р. йшов у мери Дніпра від «Союзу лівих сил», а в 2015 р. – у Дніпропетровську облраду від партії «Самопоміч».

Нагадаємо, поліція вважає, що службовці Дніпровської міськради у змові з «СМД-Інвест» та низкою інших компаній впровадили протиправну схему з розкрадання та привласнення бюджетних коштів при капремонті елементів благоустрою Набережної Перемоги.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *