Аналіз судової практики: справи про банкрутство та обмеження касаційного оскарження

Аналіз судової практики: справи про банкрутство та обмеження касаційного оскарження

Східний апеляційний господарський суд здійснив аналіз судової практики та статистики у справах про банкрутство, судові рішення в яких не підлягають касаційному оскарженню. Про це інформує портал судової влади.

Під час підготовки матеріалів аналізу використано судову практику Східного апеляційного господарського суду за 2023 – І півріччя 2024 року. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «PRAVO».

У суді нагадали, що особливість касаційного провадження у справах про банкрутство полягає передусім у специфічних об’єктах оскарження. Згідно з ч. 1 ст. 2 КзПБ провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, ГПК України, іншими законами України. Отже, реалізація права на касаційне оскарження судових рішень у справі про банкрутство відбувається за правилами і в порядку, передбаченими главою 2 «Касаційне провадження» розділу IV «Перегляд судових рішень» ГПК України, з урахуванням особливостей оскарження судових рішень у справі про банкрутство, визначених КзПБ.

Законодавець у ст. 9 КУзПБ встановив особливості застосування правил оскарження судових рішень, що ухвалюються місцевими та апеляційними господарськими судами в процесі провадження у справі про банкрутство (основне провадження). Так, у касаційному порядку не підлягають оскарженню постанови апеляційного господарського суду, прийняті за результатами перегляду судових рішень, крім: ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), ухвали попереднього засідання, ухвал за результатами розгляду грошових вимог кредиторів, поданих після закінчення строку, встановленого для їх подання, ухвали про закриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), а також постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або процедури погашення боргів боржника та рішень, прийнятих за результатами розгляду заяв, поданих у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність). Наведений перелік судових рішень, на які не поширюється обмеження щодо їх оскарження у касаційному порядку, є вичерпним.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Протягом 2023 – І півріччя 2024 року Східний господарський суд переглянув 408 судових рішень місцевих господарських судів у справах про банкрутство. За результатами апеляційного перегляду було прийнято 155 постанов, які не підлягають касаційному оскарженню. Переважну кількість становлять постанови, предметом розгляду яких були ухвали місцевих господарських судів стосовно виплати винагороди арбітражним керуючим.

Аналіз судової практики та статистики у справах про банкрутство, судові рішення в яких не підлягають касаційному оскарженню, охоплює також питання:

  • призначення та відсторонення арбітражного керуючого;
  • відшкодування витрат арбітражного керуючого;
  • відмов у відкритті провадження у справі про банкрутство;
  • правонаступництва;
  • призначення ліквідатора;
  • продажу майна в провадженні у справі про банкрутство (неплатоспроможність);
  • відмов у закритті провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність);
  • повернення заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи;
  • затвердження плану реструктуризації боргів боржника;
  • виключення фізичної особи з реєстру боржників;
  • введення процедури погашення боргів фізичної особи – підприємця;
  • відмов у закритті провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи – підприємця.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *