Андріївський узвіз 150 років тому: Історія місця постійних боїв за землю на архівних фотографіях

Андріївський узвіз 150 років тому: Історія місця постійних боїв за землю на архівних фотографіях

Боротьба за землю на привабливому Андріївському узвозі точилася усю історію його існування. І хоч багато історичних будинків знищили тут давно, місце досі користується популярністю для забудови.

Забудовувати узвіз почали у 1861-1862 роках – раніше тут була лише знаменита церква, зведена за проектом Растреллі. На фото того часу видно, що над узвозом возвеличується Андріївська церква, а внизу лише рідкісні хати-мазанки. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Апостроф».

Наприкінці ХІХ століття тут виникають типові садиби — перший поверх і фундамент, зазвичай, цегляні, а другий поверх — дерев’яний і пізніше обмазаний глиною. Досі на узвозі зберігся будинок 34-в – перша дерев’яна садиба, яка належала письменнику Михайлу Грабовському.

Андріївський узвіз 150 років тому: Історія місця постійних боїв за землю на архівних фотографіях Андріївський узвіз 150 років тому: Історія місця постійних боїв за землю на архівних фотографіях Андріївський узвіз 150 років тому: Історія місця постійних боїв за землю на архівних фотографіях Андріївський узвіз 150 років тому: Історія місця постійних боїв за землю на архівних фотографіях

А на початку ХХ століття на горі Уздихальниця звели прибутковий будинок — знаменитий замок Річарда. Водночас не обійшлося без скандалу – забудовник прихопив чужу ділянку землі. Приблизно тоді на узвозі стався ще один скандал. Тоді вирішили змінити форму куполів Андріївської церкви.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Будівельні війни вражали узвіз і раніше, у 1880-х роках, коли активно забудовувалася середня частина узвозу. Власники просто захоплювали ділянки, а потім міська управа змушувала їх сплатити за землю.

Андріївський узвіз 150 років тому: Історія місця постійних боїв за землю на архівних фотографіях Андріївський узвіз 150 років тому: Історія місця постійних боїв за землю на архівних фотографіях

Змінювався Андріївський й у 1900—1915 рр., коли почалося будівництво великих прибуткових будинків. На місці будинку №2-б, де тепер знаходиться частина Музею однієї вулиці, був будинок із рестораном. Його знесли 1913-го, і звели прибутковий будинок Фролова, який стоїть і зараз. Але найкрасивіший прибутковий будинок — Андрія Слинька (№34) — був збудований на початку 1900-х. Його прикрашали два величезні куполи. У 1946-1949 pp. бані знесли, і зараз архітектори думають: чи варто їх відновлювати.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *