Апеляцію на дистанційне проживання Портнова в Україні призначили на 1 квітня

Київський апеляційний суд призначив засідання із розгляду скарги на рішення суду, яким встановлено факт безперервного проживання Андрія Портнова на території України у 2014-2019 рр.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на інформацію з сайту суду.

10 березня було завершено підготовку до судового розгляду. Перше засідання із розгляду апеляції заплановане на 1 квітня о 12:00. Справу слухатиме трійка суддів – Шахова, Саліхов і Вербова.

Із матеріалів суду вбачається, що надійшло дві скарги – від Олександра Дядюка і Тараса Нечитайла. Один із скаржників не сплатив судовий збір і клопотав про відстрочення сплати у зв’язку з обмеженими матеріальними можливостями, однак суд відмовив і залишив скаргу без руху, даючи 10 днів на усунення недоліків. У підсуму тільки одну скаргу прийняли до розгляду.

15 січня 2020 року Печерський суд Києва задовольнив заяву Андрія Портнова і встановив факт безперервного його проживання на території України з 14 квітня 2014 року по 19 травня 2019 року.

Портнов повідомив, що 22 лютого 2014 виїхав за межі України і не міг повернутися у зв’язку з політичним і безпідставним кримінальним переслідуванням. За наполяганням української влади в ЄС та Канаді до нього були застосовані санкції. Відтак він мусив шукати роботу за кордоном, але намагаючись зберегти зв’язки з Україною.

Водночас Портнов переконав суд, що всі ці 5 років працював в адвокатському об’єднанні «Корпоративні технології» на посаді директора департаменту з надання правової допомоги за кордоном. Були надані документи, що Портнову оформлялось відрядження і нараховувалась зарплата.

Печерський суд побажання Портнова задовольнив, врахувавши висновки Верховного Суду, що строк службового відрядження входить до строку безперервного проживання на території України.

Портнов просив встановити факт безперервного проживання його в Україні останні 5 років, оскільки від цього залежить реалізація його права на працю та участь в управлінні державними справами, зокрема, можливість бути обраним народним депутатом. До слова, ценз осілості для кандидата у президенти складає 10 років, хоча Портнов про це і не згадує.

Нагадаємо, що у серпні 2019 суд стягнув для Портнова 1,8 млн грн моральної шкоди, а також 5 млн грн відшкодування витрат на адвокатів у зв’язку з діями Генпрокуратури, МЗС та посла Канади.

Андрій Портнов був народним депутатом України V та VI скликання, з 2010 – заступником глави Адміністрації Президента Віктора Януковича – керівником головного управління з питань судової реформи та судоустрою.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *