Автівки на фронт: як діятиме закон про мобілізацію та їх вилучення на користь ЗСУ

Автівки на фронт: як діятиме закон про мобілізацію та їх вилучення на користь ЗСУ

Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. Документ набуде чинності 16 травня. Одна з норм в новому законі – автівки українців для Збройних сил. У законі про мобілізацію є стаття, відповідно до якої в українців, які мають більш ніж одне авто, транспорт можуть вилучити для ЗСУ. Це стосується як звичайних громадян, так і підприємців та органів влади.

Тож чи забиратимуть легкові автівки та які саме потрібні на передовій – журналіст “5 каналу” Віталій Залевський розповість. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «5 канал».

Автівки “на нулі” цілими залишаються недовго. За ними полюють росіяни. Дмитро вісім місяців відбиває штурми окупантів у Серебрянському лісі, на Куп’янському напрямку. За весь час служби боєць із побратимами втратив понад десяток авто. Яке там пекло, зможе передати світлина – вона показує, у лісі нині світанок. Там по автомобілях вороги гатять із мінометів та артилерії, скрізь розкидані міни.

“Автомобілі важливі на передовій, як вода та повітря. Бували випадки, що в нас автомобіль проживав 2 години. Водій нас привозить, як тільки він розвертається, поруч приліт міни – і автомобіля немає. Добре, що всі цілі”, – розповідає військовослужбовець ЗСУ Дмитро “Фес”.

На автівках воїни дістаються від позицій до пункту постійної дислокації. Ними перевозять боєприпаси та зброю, також евакуйовують поранених бійців до шпиталю. Автівки на фронті – витратний матеріал. Вони часто ламаються або потрапляють під удар окупантів.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

“У них металолому того, мін, ФПВ настільки багато, що їм пофіг, по чому кидати. Вони просто трощать не прицільно навіть. Вони бачать, що десь їде, і кидають наперед, ззаду”, – пояснює військовослужбовець ЗСУ Дмитро “Фес”.

Автівки для ЗСУ забиратимуть в українців для тимчасового користування – про це йдеться в законі про мобілізацію. Такі правила існували від початку великої війни. Серед нового – забрати транспорт можуть, якщо людина має більш як одне авто. Одних така норма в законі обурила, хтось вважає, що вона має стосуватися лише ухилянтів.

“Їм, як то кажуть, видніше. Але насправді не зовсім я погоджуюся з таким рішенням. Чому? Бо і так український народ багато сплачує податків, офіційно працюють і платять податки, штрафи ще”, – вважає українець Євген.

“Я розумію, що десь автівки треба брати. Але це не дуже гарне рішення, звісно. Тому що, може, в людини це єдина машина, яку вона собі дозволила. Ну, дві машини, можливо, вона використовує для роботи, і її просто заберуть. Я думаю, люди будуть не дуже задоволені”, – каже українка Ольга.

“Мені здається, якщо людина – ухилянт, то це потрібно робити!” – переконаний Ілля.

Легкові автомобілі забирати не будуть. Йдеться лише про машини, які підійдуть для ЗСУ: вантажні автомобілі для перевезення боєприпасів та особового складу, спеціальна техніка, яка може працювати на бездоріжжі. Забиратимуть під спеціальні розписки. У законі прописано, що повернути транспорт власнику мають протягом місяця від моменту оголошення демобілізації транспорту. Якщо з автівкою щось станеться – держава повинна виплатити компенсацію.

“Повинна відбутися оцінка цього автомобіля, має бути відповідне розпорядження. І є два шляхи: або відразу компенсація за автомобіль, що навряд чи буде, або компенсація по закінченні воєнного стану протягом трьох років”, – пояснює юрист Ростислав Кравець.

Також “мобілізувати” можуть водний транспорт, трактори та іншу сільськогосподарську техніку. Це стосується органів влади, підприємств і установ. Зокрема, залізниці, портів, аеропортів та нафтобаз. Норма закону про військово-транспортний обов’язок не порушує прав людини, та 90% громадян можуть не перейматися, заявив представник Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський.

“Конституція України допускає обмеження прав свобод людини і громадянина. В тому числі, акцентую вашу увагу: в питаннях володіння і користування, розпорядження своєю власністю, держава може обмежити це право в умовах воєнного стану. Це правило існує в чинному законі про мобілізацію, який передбачає можливість мобілізації транспортних засобів підприємств, організацій і громадян”, – пояснив представник Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський.

Вилучити автомобіль мають право тільки представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Інформацію про автівки у громадян ТЦК отримує від Міністерства внутрішніх справ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *