Банк заморозив ваші кошти: можливі причини та шляхи вирішення проблеми

Банк заморозив ваші кошти: можливі причини та шляхи вирішення проблеми

Крім виконавчих проваджень та судових рішень, можуть бути й внутрішні банківські причини блокування.

Киянка Марія Уварова з 2016 року веде власний бізнес і волонтерить. Нещодавно один з найбільших державних банків без попередження заблокував усі її рахунки. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Експрес».

“Причому були заблоковані кошти не тільки на ФОПівському, а й на приватному рахунку, — скаржиться жінка. — Я працюю суто за відкритими КВЕДами. Не отримую, як кажуть, “злочинних” коштів і не фінансую тероризм. Навпаки, ретельно сплачую податки та доначу для наших захисників. Звернулася на “гарячу лінію” банку, але мені так і не повідомили про причину блокування”.

У схожій ситуації опинився й мешканець столиці Олександр Голіздра. Банк, клієнтом якого він був 15 останніх років, також без попередження заблокував йому рахунок та онлайн-додаток. Це сталося у той момент, коли чоловікові потрібно було терміново сплатити за медичні послуги, пов’язані з хворобою серця. Коли киянин звернувся у відділення фінустанови, то там не пояснили причину блокування. Ба більше. Заявили, що комунікувати з банком він не зможе за будь-яких умов.

— Банк повинен завчасно інформувати про тимчасове блокування або заморожування рахунків, — каже адвокат Ростислав Кравець. — Але інколи буває, що клерки забувають це зробити чи людина просто не звернула увагу на попередження. У таких випадках насамперед треба звернутися безпосередньо до фінансової установи й дізнатися причину блокування. Адже, крім виконавчих проваджень та судових рішень, можуть бути й внутрішні банківські причини блокування. Наприклад, фінансова установа зверталася до клієнта щодо проходження верифікації, а він вчасно не зробив цього.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Також підставою для блокування може бути велика кількість підозрілих транзакцій, коли людині приходить на рахунок значна сума коштів, а вона їх відразу переказує на інші реквізити. Загалом банки звертають увагу на будь-яку підозрілу активність своїх клієнтів, особливо онлайн-шопінг уночі, зняття готівки відразу в різних регіонах (буває клієнт передає свою картку родичу, який подорожує, а сам знімає кошти через телефон). Також під підозру потрапляють транзакції на суму, що перевищує 400 тисяч гривень. У таких випадках фінансова установа може запросити підтверджувальні документи, зокрема, договори, контракти тощо. Крім того, заблокувати рахунок можуть через злочинну діяльність, фінансування тероризму та порушення валютного законодавства. Якщо при перевірці документів клієнта виявиться, що операція підозріла, то банк повідомляє про це правоохоронні органи й може розірвати ділові відносини.

Окрім того, банк може заблокувати рахунки через заборгованість за кредитними договорами, несвоєчасно сплачені аліменти й комунальні послуги, штрафи за порушення правил дорожнього руху та адміністративні правопорушення. Тобто просто так банк не може заморозити кошти. Для цього повинні бути дуже вагомі підстави, як-от рішення суду або судовий наказ, виконавче провадження. Цю інформацію можна перевірити в реєстрі боржників.

— Як не потрапити в подібну ситуацію?

— Відкриваючи рахунок, українці часто не читають договір з банком, не звертають увагу на обмеження та призначення картки. Скажімо, зарплатний рахунок використовують за іншим призначенням, передають свою картку стороннім особам.

— Куди звертатися, якщо банк раптово заблокував рахунки?

— Якщо клієнт на вимогу банку надав усі пояснення, документи та відомості щодо руху коштів на своєму рахунку, а банк не надає офіційної відповіді й не розморожує рахунок або блокує його безпідставно, то варто звертатися зі скаргою до НБУ. Регулятор перевірить, чи законні дії фінустанови. Але також зауважу, що НБУ анонсував посилення контролю за переказами грошей з картки на картку. Тому, вочевидь, таких блокувань побільшає.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *