Банки мають перевіряти власників електронних мобільних гаманців

Після 28 квітня 2020 року оператори мобільного зв’язку зможуть і надалі без будь-яких обмежень надавати телекомунікаційні послуги власникам електронних гаманців.

Про це йдеться в роз’ясненні Національного банку щодо набуття чинності з 28 квітня закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

«Оператори мобільного зв’язку зможуть, як і раніше, надавати послуги мобільного зв`язку своїм користувачам, у тому числі неідентифікованим абонентам. Норми цього закону не регулюють телекомунікаційні послуги та відносини між операторами мобільного зв’язку та їх абонентами. Тож занепокоєння операторів мобільного зв’язку через набуття чинності закону є необґрунтованим», – пояснює НБУ.

Не потрібно ідентифікувати та верифікувати користувачів технічних електронних гаманців (транзитних, аналітичних):

– відкриття яких не ініціюється мобільним абонентом;

– які використовуються для «технічних цілей»;

– які не пов’язані з ініціацією переказів користувачем на користь інших осіб.

Тобто оплата мобільного зв’язку відбуватиметься без будь-яких змін та обмежень.

Водночас, якщо клієнт особисто ініціює відкриття електронного гаманця та має намір проводити переказ коштів на користь інших осіб, тоді фінансові установи в межах закону повинні здійснити належну перевірку такого клієнта, в тому числі його ідентифікацію та верифікацію.

«Закон покладає на фінансові установи певні обов’язки, зокрема, з метою вивчення їх клієнтів. Водночас Національний банк установить тривалий перехідний період – до 1 січня 2021 року, щоб усі учасники ринку мали достатньо часу для налаштування своїх автоматизованих систем та перебудови внутрішніх процесів», – наголосив директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза.

Національний банк до 28 липня 2020 року, як цього вимагає закон, розробить і затвердить нормативні акти, які урегулюють, у тому числі, питання здійснення заходів із належної перевірки користувачів електронних гаманців.

Зі свого боку фінустанови зможуть провести до 1 січня 2021 року належну перевірку користувачів наявних електронних гаманців.

Щодо нових користувачів електронних гаманців, фінустанови мають здійснювати їх належну перевірку відповідно до власних внутрішніх процедур з урахуванням вимог закону.

Наприклад, регулятор має намір запропонувати спрощені процедури ідентифікації користувачів лімітованих електронних гаманців.

У свою чергу фінансові установи зможуть ідентифікувати клієнта, отримавши від нього:

– копії його ідентифікаційних документів (паспорт та ідентифікаційний код);

– фотофіксацію клієнта з його документом, що посвідчує особу (паспорт).

Закон “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” набирає чинності з 28 квітня 2020 року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *