Банки призупинили скупку ОВДП

За даними статистичних досліджень Міністерства фінансів України, державні банки за період з січня по вересень 2020 року збільшили портфелі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на 24,1% – до 354,17 млрд грн, в тому числі в третьому кварталі – всього на 1,5%.

Відомо, що за дев’ять місяців поточного року “Приватбанк” наростив портфель ОВДП на 18,4% (до 165,94 млрд грн), “Ощадбанк” – на 9,3% (до 90,9 млрд грн). Крім того, банки скоротили відповідний портфель в третьому кварталі на 0,3% і 3,4% відповідно.

Також, за вказаний період “Укргазбанк” вдвічі збільшив портфель ОВДП – до 44,83 млрд грн (у тому числі за липень-вересень – на 4,5%), а “Укрексімбанк” – на 26,5%, до 52,49 млрд грн (+ 15,5% відповідно).

Станом на 1 жовтня, частка ОВДП в активах державних банків склала 38,8%, що на 4,1 відсоткових пункти більше, ніж на початку року, але на 1,7 п.п. менше, ніж на 1 липня 2020 року.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів не збирається випускати додаткові ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) для фінансування НЕК «Укренерго», щоб та змогла розрахуватися за «зеленим» тарифом з виробниками екологічно чистої електрики.

Раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів України знову скористалася перевірений спосіб залучення грошей до державного бюджету України. На щотижневому аукціоні було продано ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики) на загальну суму 2,5 млрд гривень.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *