Без додаткового звернення до суду. Аліменти індексуватимуть по-новому

Парламент ухвалив закон, який зобов’язує виконавців щорічно проводити індексацію аліментів у твердій грошовій сумі.

Подія: Верховна рада схвалила зміни до закону про виконавче провадження щодо обов’язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі. Про це повідомляє сайт ВРУ.

Деталі і коментарі: Відповідно до прийнятого закону, індексація розміру таких аліментів проводитиметься виконавцем у встановленому урядом порядку, якщо інше не передбачене у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину. “Індексація аліментів проводиться щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів”, — зазначається у документі. За словами нардепа Владлена Неклюдова, цей закон — дуже важливий, адже передбачає індексацію виконавцями аліментів на дитину та подальше їх стягнення з боржника у відповідному розмірі без додаткового звернення стягувача до суду.

Адвокат Лариса Криворучко переконана, що парламентські ініціативи щодо полегшення стягнення аліментів, збільшення їх розміру, є позитивними. На її думку, наслідками прийняття даного закону буде покращення матеріального стану осіб, розмір аліментів на утримання яких визначено судом у твердій грошовій сумі, зменшення навантаження на місцеві загальні суди та відповідні суди апеляційної та касаційної інстанцій. Водночас вона вважає, що даний закон треба доопрацювати. “Положення, яким доповнюється стаття 71 ЗУ “Про виконавче провадження”, щодо строку проведення індексації аліментів (“щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів”) не узгоджується із нормою статті 6 ЗУ “Про індексацію грошових доходів населення”, якою передбачено проведення індексації грошових доходів населення у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 103 відсотка”, — написала Лариса Криворучко у Facebook.

Юрист Ростислав Кравець каже, що у даному випадку закон фактично став на бік платників аліментів, а не отримувачів. “Бо у перший рік сплати аліментів індексація не проводитиметься навіть, якщо споживчі ціни значно зростуть”, — прокоментував він рішення ВРУ на своєму YouTube каналі.

Газета Експрес

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *