Більше 95% українських військовополонених піддалися катуванням у російській неволі

Більше 95% українських військовополонених піддалися катуванням у російській неволі

“Це найгірше, що я бачила за 20 років своєї кар’єри під час відвідин полонених від імені ООН”, — каже очільниця Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белл.

‘Це прирівнюється до воєнного злочину’

Про катування, яких зазнають українці в російському полоні, пані Даніель розповіла в етері нідерландського телеканалу NOS. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

“Полонені зазнають тортур під час першого ‘допиту’. Їх б’ють металевими прутами та палицями, роздягають, жорстко б’ють електричним струмом. Це жахливо. Безумовно, це найгірше, що я бачила за 20 років своєї кар’єри під час відвідин полонених від імені ООН. Таке сталося з понад 95% українських військовополонених. Це прирівнюється до воєнного злочину”, — цитують очільницю Моніторингової місії журналісти УП. Пані Даніель також наголосила, що катування відбуваються регулярно і усюди.

Щобільше, Даніель Белл зауважила, що найчастіше монітори можуть поговорити з українськими військовополоненими вже після того, як їх звільнили з російської неволі. Таким чином посадовиця фактично визнала, що міжнародні організації часто не мають доступу до бранців РФ.

При цьому до російських військовополонених, які перебувають в полоні в Україні, монітори ООН мають прямий доступ і можуть безпосередньо оцінити умови їхнього утримання.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зазначила Даніель Белл, Україна надає доступ до таборів і тимчасових в’язниць для російських військовополонених. Очільниця Моніторингової місії ООН також зауважила, що певні проблеми були лише з самого початку, проте за останні півтора року умови утримання російських військовополонених відповідали нормам гуманітарного права.

Загальний контекст

Харківська правозахисна група неодноразово писала про утримання українців у російському полоні. Імітації страти, психологічне насильство, катування, у тому числі електрострумом, жорстоке поводження, голод і побиття стають реальністю для більшості полонених Росією українців. Лише вчора стало відомо, що Олександр Іщенко, військовополонений “азовець”, якого утримували в російському СІЗО, помер через травму грудної клітки та мав численні переломи ребер. Зважаючи на численні свідчення про тортури та неналежні умови утримання українських військових і цивільних, в ООН давно наголошували, що катування та нелюдське поводження може становити організовану частину державної політики РФ. Як зазначав директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, 99% всіх затриманих та викрадених росіянами людей пройшли через катування, попри вік та стать. У вересні 2023-го Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні представила усну доповідь, у якій зазначила, що російські війська систематично й повсюдно вдавалися до катувань на територіях України, які перебували під їхнім контролем. Автори доповіді наголошували, що подекуди катування вчинялися з такою жорстокістю, що призводили до смерті постраждалих.

У червні цього року Генпрокурор України Андрій Костін повідомляв, що його Офіс вже зареєстрував понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження та катувань військовополонених та понад 2 100 кримінальних проваджень за фактами катування цивільних. Потерпілими від тортур і нелюдського поводження були визнані понад 3 800 цивільних і понад 2 200 військовополонених. На жаль, сексуальне насильство становило значний аспект катувань. Оприлюднена цього року доповідь ООН містила випадки зґвалтувань і сексуального насильства, а також випадки сексуалізованих катувань і погрози зґвалтування військовополонених-чоловіків. В оприлюдненій минулого березня доповіді ООН, зробленій на основі звіту Незалежної міжнародної комісії з розслідування порушень в Україні, з-поміж перелічених потенційних воєнних злочинів, вчинених від початку повномасштабного вторгнення РФ, наводили й випадки сексуального та гендерно зумовленого насильства, вчиненого у дев’яти областях України та на території Російської Федерації. Крім цього, Комісія ООН виявила численні випадки сексуального та гендерно зумовленого насильства, яке представники РФ вчиняли під час незаконного ув’язнення людей у російській окупації та на території РФ. Автори звіту зазначали, що зібрані докази свідчили про те, що сексуальне насильство та загроза його застосування становили суттєвий аспект катувань, від яких потерпали як чоловіки, так і жінки.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Крім цього, представники РФ постійно вдаються до насильницьких зникнень: незаконно затримують мешканців окупованих територій, фактично викрадають людей і утримують їх без жодної правової допомоги, навіть не повідомляючи рідних, де перебуває викрадена людина. Наприкінці липня цього року відбулася презентація дослідження глобальної ініціативи T4P (“Трибунал для Путіна”), присвяченого насильницьким зникненням. T4P змогла ідентифікувати 5340 жертв насильницьких зникнень та направила подання до МКС й узагальнення для Робочої групи ООН. Ми детально розповідали про практику насильницьких зникнень у матеріалі.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *