Близько 400 українських жінок перебувають у російському полоні

Близько 400 українських жінок перебувають у російському полоні

За даними штабу, наразі в російській неволі перебувають 403 українки. З-поміж них чимало цивільних, яких незаконно утримує терористична країна. Крім цього, є зниклі безвісти жінки, доля яких невідома з 2014 року. “На численні звернення з вимогою повернути поневолених жінок російська сторона відповідає мовчанкою”, — наголосили у Координаційному штабі.

Там також відмітили, що умови утримання українських жінок у російській неволі не відповідають Третій Женевській конвенції про поводження з військовополоненими. Так, жінки, яких вдалося звільнити з російського полону, розповідають про пережиті приниження, негуманні умови утримання, недостатнє харчування тощо. У російському полоні вони не можуть отримати кваліфіковану медичну допомогу або зв’язатися з рідними. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

Також росіяни не пускають представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць, де вони незаконно утримують полонених і цивільних. При цьому на тимчасово окупованих територіях України та на території РФ є понад 100 таких місць.

У Координаційному штабі наголосили, що українська сторона неодноразово пропонувала Росії у першу чергу звільнити жінок. Представники РФ відповідали маніпуляціями та інформаційними вкидами, нібито це Україна не хоче звільнення людей. Насправді ж такі дії свідчать про небажання Росії продовжувати обміни.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як нагадали у штабі, відповідно до міжнародного права, жінки (так само як і важкопоранені та важкохворі) мають бути звільнені з полону або репатрійовані до нейтральних країн у першу чергу. “Натомість офіційні представники Росії удають, що не читали підписаних їхньою країною міжнародних угод і не збираються їх виконувати”, — підсумували у Координаційному штабі дії країни-агресора.
Загальний контекст

Як ми неодноразово писали, Росія усіляко знущається з полонених, у тому числі з жінок. Представники РФ могли змушувати жінок оголеними перебігати з однієї кімнати в іншу в присутності охоронців-чоловіків, вдавалися до психологічного насильства та змушували жінок слухати військовополонених чоловіків, яких катували у сусідніх камерах. “Я досі не можу витримати звуку клейкої стрічки. Охоронці використовували її, аби знерухомити своїх жертв і почати їх катувати”, — казала одна з вцілілих. Крім цього, військовополонені-жінки свідчили, що під час так званих “допитів” їх били, катували електричним струмом, погрожували сексуальним насильством. Усі ці випадки підтверджувала Моніторингова місія ООН у листопаді 2023-го.

Інші жінки розповідали, що росіяни могли дати три секунди на те, аби бранки встигли добігти до туалету. Поки жінка бігла, її били електрошокером, били по голові. Могли покласти обличчям на розпечену плиту й вимагали видати інформацію, якої ти не знаєш, розповідала одна з вцілілих.

Мешканка Херсона, яка потрапила до катівні росіян, також свідчила, що представники РФ її залякували та погрожували зґвалтувати. Крім цього, у катівні жінці зламали ребро. Росіяни пускали струм тілом жінки та занурювали її у воду, аби зробити тортури нестерпнішими. Загарбники допитували жінку, бо знали, що вона взаємодіяла з українськими волонтерами, які привозили гуманітарну допомогу, призначену для мирних жителів Херсона. Крім цього, вони вимагали, щоби жінка зняла пропагандистське відео та роздавала допомогу від імені путінської “Єдиної Росії”. Ми також писали, що на тимчасово окупованих територіях України загарбники намагалися залучити жінок до війни проти власної країни та роздавали їм повістки.

Детальніше про те, як і чому представники РФ вдаються до катувань, можна прочитати у нещодавньому дослідженні ХПГ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *