British Legal Technology-2020: яких змін чекати в юриспруденції

Про що розповідали на британському форумі юридичних технологій в Лондоні.

10 березня в Лондоні пройшов British Legal Technology-2020.

Фокусом заходу було переосмислення бізнес-права, інновації юридичних фірм, дизайн-мислення, проблеми надання послуг, машинне навчання і кібербезпека.

Він зібрав близько 1200 лідерів юриспруденції, які обговорили, як передові технології будуть супроводжувати в майбутньому юристів.

Засновниця PLATFORMA Ірина Цвєткова розповіла, про що йшла мова на форумі.

Зокрема, професор Річард Сасскінд, автор книг «Майбутнє престижних професій» та «Юристи майбутнього» і радник найбільших юридичних компаній, детально розповів про майбутнє правового ландшафту.

Професор притримується думки щодо радикального переосмислення судових систем у всьому світі, оскільки це могло б «допомогти усунути всі види явної несправедливості».

На його думку, більшість суперечок в майбутньому будуть вирішуватися в онлайн-судах, а не на фізичних слуханнях (виняток: особливо складні справи).

Навіщо потрібен перехід на онлайн-суди?

Основною причино є перевантаженість судових систем у всьому світі.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку, більше 4 мільярдів людей живуть поза захистом закону і судів. Для прикладу, в Бразилії не встигають обробляти до 100 млн справ, а в Індії – близько 30 млн справ.

“Навіть в країнах, що претендують на найпередовіші правові системи, розгляд цивільних справ коштує занадто дорого і займає надто багато часу, а сам процес зрозумілий тільки юристам. Примітно, що традиційна судова система стає все більш недоступною і для великого бізнесу”, – розповів професор.

Сасскінд вважає, що всім країнам потрібно реформувати свої судові системи, оскільки це спростить доступ до правосуддя. Це слід зробити, навіть якщо така трансформація буде далекою від досконалості. В першу чергу, це стосується цивільних спорів з низькою вартістю.

На думку Сасскінда, суд не обов’язково повинен бути фізичним простором.

“Суд – це сервіс, а не місце”, – вважає він.

У кінцевому результаті всі країни повинні прийти до онлайн-судочинства. Юридичним школам і професійним навчальним закладам варто розповідати про онлайн-вирішення спорів у всіх курсах, пов’язаних з судовим розглядом і арбітражем.

Ідея онлайн-судочинства містить 2 аспекти:

  1. Перший – «онлайн-судочинство», яке включає в себе розгляд справ звичайними суддями, але докази і аргументи видаються суддям через онлайн-сервіс. Після чого судді виносять рішення у віртуальному залі засідань або через онлайн-платформу.
  2. Другий аспект – «розширений суд». Концепт полягає в тому, що технології дозволяють надавати послуги з набагато ширшими повноваженнями, ніж традиційні суди. Додаткові послуги включають інструменти, які допомагають користувачам зрозуміти свої права і обов’язки, упорядкувати свої докази і сформулювати свої аргументи. А також системи, які провадять консультування або забезпечують позасудове врегулювання, не в якості альтернативи судової системи, а як її частина.

“В далекому майбутньому ми можемо також уявити собі друге покоління онлайнових судів, в яких штучний інтелект буде грати певну роль в наданні цілеспрямованих юридичних консультацій, в наданні можливостей сторонам вирішувати спори без втручання людини і навіть у прийнятті рішень.

До цієї стадії ще кілька років, і вона може здатися дивною. Але якщо ми хочемо мати хоч якийсь шанс на подолання відставання у всьому світі і серйозно підходимо до питання про доступ до правосуддя, ми повинні дивитися саме в цьому напрямку”, – резюмував Сасскінд.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *